Translate

Εγκρίθηκαν 39,4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα


Την επίσημη έγκρισή  του για την απαρχή της υλοποίησης του νέου πακέτου βοήθειας προς την  Ελλάδα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του  Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης της ομάδας των εμπειρογνωμόνων τεχνοκρατών της Ευρωζώνης (Euroworking Group) που καθορίζει επί της ουσίας την διαδικασία εκταμίευσης των δόσεων του νέου δανείου.

Όπως ανακοίνωσε ο κύριος Γιούνκερ σε πρώτη φάση η ομάδα εργασίας του Eurogroup έδωσε το πράσινο φως για την καταβολή ποσού 39,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Τα κράτη της  ευρωζώνης ενέκριναν επισήμως το δεύτερο πρόγραμμα αρωγής προς την  Ελλάδα, όλες οι προαπαιτούμενες εθνικές  και κοινοβουλευτικές ενέργειες  οριστικοποιήθηκαν», αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής του Eurogroup. «Τα κράτη μέλη εξουσιοδότησαν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αποδεσμεύσει το πρώτο τμήμα της βοήθειας, ποσό δηλαδή 39,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί σε πολλές δόσεις».

Ο κύριος Γιούνκερ επεσήμανε για πολλοστή φορά πως το νέο πρόγραμμα στήριξης αποτελεί για την Ελλάδα μία μοναδική ευκαιρία, «που δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Και κάλεσε τις  ελληνικές αρχές «να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση για  την αυστηρή εφαρμογή του, ειδικά σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική σταθεροποίηση, τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις».

Η και τυπική έγκριση  της νέας δανειακής βοήθειας από  Eurogroup και Euroworking Group αποτελεί ένα από τα τελευταία βήματα της όλης διαδικασίας που αναμένεται να ολοκληρωθεί με την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου και θα αποφασισθεί η συνεισφορά του Ταμείου στο νέο πακέτο στήριξης, με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να έχει ήδη προτείνει στα μέλη του ΔΝΤ την συνολική εκταμίευση ποσού 28 δισ. ευρώ σε βάθος τεσσάρων ετών.

Πηγή :protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις