Αυτά είναι τα νέα μέτρα - μέγγενη
- Μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%. Οι νέοι κάτω των 25 ετών θα υποστούν επιπλέον μείωση 10%. Επιπλέον προβλέπεται πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων μέχρι η ανεργία να μειωθεί κάτω από το 10%, καταργείται η διαιτησία, ο χρόνος της μετενέργειας μειώνεται από έξι σε τρεις μήνες.
- Η μονιμότητα καταργείται σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.
- Αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012.
- Μείωση του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων του δημοσίου κατά 150.000 μέχρι το 2015.
- Περικοπή της κύριας σύνταξης ΟΤΕ, ΔΕΗ και τραπεζών κατά 15%. Κάτω 7% και οι συντάξεις που δίνει το ΝΑΤ.
- Μείωση 15% στις επικουρικές συντάξεις.
- Νέα περιστολή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 400 εκατ.ευρώ.
- Μαχαίρι 300 εκατ.ευρώ στις αμυντικές δαπάνες.
- Αποκρατικοποίηση ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012.
- Μαχαίρι 1,1 δισ ευρώ στις φαρμακευτικές δαπάνες.
- Επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια ύψους 0,2% του ΑΕΠ ετησίως.
- Παροχή επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια με σκοπό να γίνει οικονομία ποσών που ισούνται με το 1,5% του ΑΕΠ, την τριετία 2013-2015.
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% με την κατάργηση των εισφορών για ΟΕΚ-ΟΕΕ.
- Λουκέτο στους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας.
- Επιπλέον μείωση κατά 3% των εισφορών ΙΚΑ από το 2013.
- Κατάργηση φοροαπαλλαγών.
- Τέλος στο καθεστώς χαμηλού ΦΠΑ που ισχύει στη νησιωτική Ελλάδα.
Νέα χαράτσια-σοκ στα εισοδήματα, στην ακίνητη περιουσία και τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων πολιτών, σε συνδυασμό με καταργήσεις των φοροαπαλλαγών, προβλέπει το νέο φορολογικό πακέτο που περιγράφεται στο «προμνημόνιο» με τις απαιτήσεις της Τρόικα.
Αντιδρώντας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προχωρούν σε 48ωρη απεργία την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Όπως αποκαλύπτεται από το 50σέλιδο προσχέδιο συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την ριζική αναμόρφωση το φορολογικού συστήματος κι ότι η νέα μεταρρύθμιση της φορολογικής νομοθεσίας θα πρέπει να βασίζεται σε έξι κατευθύνσεις:
1) Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και «προνομιακών» φορολογικών καθεστώτων, που θα πλήξουν κυρίως τα μεσαία εισοδήματα αλλά και την ακίνητη περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
2) Απαγόρευση για νέες ρυθμίσεις χρεών και κάθε παροχή φορολογικής αμνηστίας για φορολογικά αδικήματα και χρέη.
3) Απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Αυτό υποκρύπτει μέτρα όπως πχ η κατάργηση ή μείωση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος από τις 5.000 ευρώ που είναι σήμερα.
4) Απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας και μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων, ενδεχομένως από οκτώ που είναι σήμερα σε μόλις τρία ή τέσσερα. Σε τέτοια περίπτωση πάντως καταργείται η προοδευτικότητα στην κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών και θα προκύψει επιβάρυνση την υπαγωγή των εισοδημάτων στα υψηλότερα κλιμάκια.
5) Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού εισοδήματος από το κεφάλαιο, δηλαδή εξομοίωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στα ατομικά εισοδήματα από την εκμετάλλευση ακινήτων και στα εισοδήματα από κινητές αξίες (τόκους καταθέσεων, ομολόγων κ.λπ.). Η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν σημαντικά οι φόροι στα μισθώματα των ακινήτων, καθώς τα εισοδήματα αυτά θα φορολογούνται πλέον αυτοτελώς πιθανότατα με συντελεστή 20%, και χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο. Θα έχει επίσης ως συνέπεια να αυξηθεί η φορολογία στους τόκους των καταθέσεων και των ομολόγων από το 10% στο 20% και να επιβληθεί φόρος 20% στις υπεραξίες που προκύπτουν από πωλήσεις μετοχών και εξαγορές μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων!
6) Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του με απλούστερη νομοθεσία.
Η μείωση του κατώτερου μισθού έως και 22% οδηγεί σε σημαντικές περικοπές/ Η μείωση του κατώτατου μισθού και το ψαλίδι στη μετενέργεια θα συμπαρασύρουν και τις αμοιβές που ορίζονται έως σήμερα από τις κλαδικές συμβάσεις καθώς μετά τη λήξη του προστατευτικού τριμήνου , εργοδότες και εργαζόμενοι θα διαπραγματεύονται από το σημείο μηδέν . Ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 586 ευρώ μικτά και θα παγώσει έως το 2015 ενώ για τους νέους έως 25 ετών , η μικτή αμοιβή δε θα υπερβαίνει τα 527 ευρώ. Έτσι , για παράδειγμα ο έγγαμος υπάλληλος με δύο τριετίες από 963,13 ευρώ , θα εισπράττει 751,24
Όλα αυτά, όταν το καλοκαίρι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο οτι θα έρθει και πάλι στο τραπέζι ζήτημα περικοπών στον 13ο και 14ο μισθό καθώς και στο αφορολόγητο.
Πηγή : protothema.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου