Translate

Πέφτουν κι άλλο οι μισθοί, αλλά το ΔΝΤ θέλει και άλλους φόρους…


Επιδείνωση της ήδη τραγικής κατάστασης που επικρατεί στον εργασιακό χώρο προβλέπει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης καθώς μιλώντας στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερε ότι το εκρηκτικό μίγμα ανεργίας – ύφεσης θα προκαλέσει περαιτέρω μείωση μισθών κατά 7,6% σε σχέση με το 2011.

Κι όμως, παρόλο που όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι οι Έλληνες θα γίνουν έτσι κι αλλιώς πιο φτωχοί στη διάρκεια της χρονιάς, το ΔΝΤ βρίσκεται σε …άλλο κόσμο ζητώντας, όπως αποκάλυψε το πρωί το protothema.gr νέα φοροκαταιγίδα από την κυβέρνηση με διπλασιασμό του ΦΠΑ σε πολλά είδη και υπηρεσίες, μπαράζ αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες, αύξηση φορολογίας στα μερίσματα, ακόμα και …Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί που πίνουν οι Έλληνες για να …ξεχάσουν!

 Σε σχέση με τους μισθούς, λοιπόν, ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε ότι το μισθολογικό κόστος έχει υποχωρήσει κατά 9,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009(!) γεγονός που έχει ως συνέπεια απώλεια εσόδων για το ΙΚΑ κατά 4,2 δις ευρώ.

 Είναι ενδεικτικό ότι λόγω της ραγδαίας ανεργίας οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ στο τέλος του 2012 θα είναι κατά 471.000 λιγότεροι σε σχέση με το 2008. Επιπροσθέτως, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό την επόμενη τριετία αναμένεται αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων, η οποία σε συνδυασμό με το ότι το συνολικό κονδύλι για συντάξεις θα παραμείνει (;) σταθερό οδηγεί αναγκαστικά σε μείωση συντάξεων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κουτρουμάνης:


  • Στο τέλος του 2012 οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα είναι λιγότεροι κατά 471.000 σε σχέση με το 2008 λόγω ανεργίας (2.711.000 το 2008 ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2012 θα είναι 2.240.000)
  • Μισθολογικό κόστος : από 36 δις ευρώ το 2009 θα πέσει σε 26,2 δις ευρώ το 2012. Όπως επισήμανε ο κ. Κουτρουμάνης «έχουμε  απώλεια σε επίπεδο μισθών 9,2 δις ευρω που σημαίνει ότι  για το ΙΚΑ η διαφορά αυτή είναι 4,2 δις ευρώ ανα έτος».
  • Η μεταβολή του μισθού ανά άτομο, δηλαδή η μείωση αποδοχών ωρομισθίου και ημερομισθίου θα κλείσει στο τέλος του 2012 με μεταβολή της τάξης του 12,2% σε σχέση με το 2009 σύμφωνα τα στοιχεία του ΙΚΑ. Το 2012 σύμφωνα με τις προβλέψεις φαίνεται ότι θα έχουμε μείωση κατά 7% σε σχέση με ατομικές αποδοχές του 2011.
  • Η ύφεση έχει επηρεάσει τα έσοδα των  ταμείων κατά 6,7 δις ευρώ ετησίως.
  • Υπάρχει αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων που οφείλεται στο μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων που έχουμε στην πρώτη μεταπολεμική γενιά ενώ την επόμενη πενταετία θα αυξηθούν κατά 60 – 70 χιλιάδες οι νέοι συνταξιούχοι.
  • Για να αντιμετωπιστούν οι μειώσεις στις εισφορές, η αύξηση της ανεργίας και των συνταξιούχων το υπουργείο προχωρά σε περαιτέρω μειώσεις στις δαπάνες υγείας που θα φτάσουν το 2012 στα 3,6 δις σε σχέση με το 2009
  • Στις δαπάνες για κύρια σύνταξη ανέρχονται σε 250 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό κονδύλι δεν θα μειωθεί θα μειωθούν όμως οι συντάξεις λόγω αύξησης των συνταξιούχων.  
  • Ο έλεγχος συντάξεων που έχει γίνει και από την απογραφή έχει οδηγήσει σε διακοπή 37.500 κύριων συντάξεων και περίπου 26.000 επικουρικών συντάξεων. Το ετήσιο όφελος από τον έλεγχο συντάξεων και την απογραφή, είναι της τάξης των 450 εκατ. ευρώ. Στην εισαγγελία έχουν αποσταλεί  650 φάκελοι προκειμένου να  υπάρξει καταλογισμός ευθυνών και επιστροφή των χρημάτων. Προτεραιότητα όμως ήαν να διακοπεί η σύνταξη και αυτό φαίνεται να αποδίδει.
  • Για το ΙΚΑ το 2011 οι αναπηρικές συντάξεις έχουν μειωθεί από 11,5% σε 10,5%
  • Η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που προβλέπει την
  • καταβολή μικρών δόσεων και την προεξόφληση τρεχουσών εισφορών φάνηκε
  • ως η πιο αποδοτική καθώς  από τα 45 εκατ. ευρω έχουμε πάει στα 80 με 82 εκατ. ευρω το μήνα.
  • Η κατάσχεση εις χείρας τρίτων, που πλέον εφαρμόζεται και για οφειλές
  • κάτω του ενός εκ. ευρώ, αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα προκειμένου να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρω  το μήνα.
  • Προωθείται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 10%, με τη μορφή ριμπέιτ ανα εξάμηνο, εφόσον όμως οι επιχειρήσεις πληρούν τις εξής τρεις προϋποθέσεις:
  1. Χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, της οποίας η εφαρμογή μπορεί να ξεκινήσει μετά τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η
  2. ηλεκτρονική διασύνδεση ΙΚΑ – ΣΕΠΕ – ΟΑΕΔ, βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της κάρτας εργασίας
  3. Ταυτόχρονη καταβολή από τις επιχειρήσεις μισθών, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και εισφορών αποκλειστικά μόνο μέσω του τραπεζικού
  4. συστήματος.
  5. Απόλυτη συνέπεια στην καταβολή εισφορών.

Η διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση είναι αναγκαία, αλλά δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Στόχος η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης σε μία περίοδο που μόλις για το 35% των ασφαλισμένων δεν καταβάλλονται εισφορές ενώ το 17% των επιχειρήσεων δεν καταβάλλουν εισφορές.

Τέλος, ο Υπουργός Εργασίας επεσήμανε την αναγκαιότητα αποσύνδεσης του προβληματικού τρίπτυχου σύνταξη – περίθαλψη – επικούρηση. Ο κλάδος υγείας χρωστάει στον κλάδο σύνταξης 11 δις ευρώ, φαινόμενο που
αναπτύχθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα, αν και πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις