Translate

Μπαρόζο - Γιούνκερ: «Θέλουμε να μείνετε στην ευρωζώνη»


Με μια δήλωση χαρακτηριστική της ευρωπαϊκής αμφιθυμίας απέναντι στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε μεν βέβαιος ότι η χώρα μας θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, απέκλεισε κάθε προοπτική εξόδου από τη ευρωζώνη συμπληρώνοντας όμως ότι, συν τοις άλλοις, δεν υπάρχει και νομική οδός για μια τέτοια επιλογή. Σε ανάλογη τοποθέτηση προχώρησε και ο Πρόεδρος της Κομισιόν.



Σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «εάν οι Έλληνες πράξουν ό,τι επιβάλλεται και οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν να δείχνουν αλληλεγγύη, τότε δεν έχω αμφιβολίες.
«Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή συνθήκη δεν μπορούμε να διώξουμε τους Έλληνες. Εάν τους αναγκάσουμε να φύγουν ή τους πιέσουμε τόσο πολύ να παραιτηθούν και πάλι θα αναγκαστούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα και θα πρέπει να επενδύσουμε αδιανόητα κεφάλαια. Αυτό θα ήταν τουλάχιστον εξίσου ακριβό όσο είναι τώρα το εικονικό κόστος των πακέτων στήριξης μέχρι τώρα» σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.
Σε ανάλογη τοποθέτηση -απαντώντας έτσι και στη δήλωση της Ευρωπαίας Επιτρόπου αρμόδιας για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών Νέλι Κρους- προέβη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δίπλα στον Γάλλο Ζακ Ντελόρ.

«Το κόστος μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν υψηλότερο από το κόστος που θα είχε η συνέχιση της υποστήριξης της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για τις πιθανότητες να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία η οποία θα επιτρέψει αφ' ενός να μειωθεί ένα μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχουν τράπεζες και επενδυτικά ταμεία και αφ' ετέρου να χορηγηθούν νέα δάνεια από την Ευρώπη και το ΔΝΤ στην Αθήνα για να αποφύγει η χώρα μια στάση πληρωμών.
"Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια τελική συμφωνία στην Αθήνα", τόνισε ο Μπαρόζο. "Κάνουμε τα πάντα για να φτάσουμε σε μια λύση", πρόσθεσε.
Κομισιόν: Πάγια θέση μας η Ελλάδα εντός ευρωζώνης
Την θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θέλει την Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες και ο εκπρόσωπος Τύπου Ολιβιέ Μπαγί.
Κληθείς και αυτός να σχολιάσει την δήλωση της κυρίας Κρους, ο Ολ. Μπαγί υπογράμμισε ότι η Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η δήλωση της κ. Κρους δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτήν τη θέση της Επιτροπής.

Πηγή : ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις