Translate

Πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» στη Βουλή για το «ναι» των εταίρων


Με το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα», που θα εμπεριέχει όλα τα νέα μέτρα και θα έχουν καταθέσει για ψήφιση σήμερα στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δίνουν στις Βρυξέλλες την ύστατη (;) μάχη, για να εγκρίνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το "deal" για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

Παράλληλα με τη κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup θα διεξάγονται πολλά «παζάρια» γύρω από την ελληνική υπόθεση. Ενδεχομένως να τεθούν από τη Γερμανία και νέοι όροι (κατά την προσφιλή της πλέον τακτική), ενώ το δικό τους «παρών» θα δώσουν ενδεχομένως εκεί τόσο ο Τσαρλς Νταλάρα του IIF όσο και οι επικεφαλής της Τρόικα.

Ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει αναλυτικά τη λίστα των πρόσθετων και πολύ επώδυνων μέτρων του 2012, για να κάμψει και τους αμφισβητίες της χώρας μας, αλλά και για να τους ζητήσει να βάλουν και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να καλύψουν το «καπέλο» των 20 δισ. ευρώ που θα προκύψει -όπως δείχνουν οι εκθέσεις βιωσιμότητας- στο ελληνικό χρέος το 2020.

Ποντάρει όμως πολλά και στο μήνυμα «είμαστε όλοι Έλληνες», καθώς προσβλέπει στην υποστήριξη χωρών όπως η Ιταλία -που νιώθουν όλο και περισσότερο «Έλληνες». Θα υποστηρίξει πως με τα νέα μέτρα έχουν σπάσει όλες οι «κόκκινες γραμμές» και οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Καθώς ψηφίζεται ο νόμος που σηματοδοτεί τις νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, από την ερχόμενη εβδομάδα διαμορφώνεται ένα εφιαλτικό νέο τοπίο στον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας.

Από τις συντάξεις του Μαΐου θα αρχίσουν οι αναδρομικές περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και οι παρακρατήσεις θα γίνουν σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Οι νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις αφορούν σε όλα ανεξαιρέτως τα ασφαλιστικά ταμεία και συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο πρόσθετων εξοικονομήσεων δαπανών ύψους 325 εκατ. ευρώ.

Για ποσό σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ, θα επέλθει μείωση 12% για όλα τα ταμεία πλην του ΝΑΤ. Για το ΝΑΤ προβλέπεται μικρότερη μείωση 7%. Οι επιπτώσεις, όμως, ίσως είναι ελαφρώς ηπιότερες απ' όσο προβλέπονταν. Για παράδειγμα, κάποιος που παίρνει σύνταξη 1.500 ευρώ, θα την δει να μειώνεται κατά 12% για το ποσό πάνω από τα 1.300 ευρώ. Μειώνεται δηλαδή κατά 24 ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα στους τέσσερις τελευταίους μήνες που περικόπτονται οι κύριες συντάξεις. Είχε προηγηθεί η περικοπή του περασμένου Νοεμβρίου, όπου οι συντάξεις είχαν περικοπεί κατά 20% για το ποσό πάνω από τα 1.200 ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, εάν ένας συνταξιούχος της ΔΕΗ έπαιρνε το καλοκαίρι πέρυσι 1.400 ευρώ κύρια σύνταξη, έχασε 40 ευρώ με τις περικοπές του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ τώρα θα χάσει άλλα 12 ευρώ και η σύνταξη του θα περιοριστεί στα 1.348 ευρώ.

"Μαχαίρι" όμως έρχεται και στις επικουρικές. Οι μειώσεις που έχουν "κλειδώσει" θα είναι κλιμακωτές και θα έχουν ως εξής:

-        από 200 ευρώ - 250 ευρώ μείωση 10%

-        από 251 ευρώ - 300 ευρώ μείωση 15%

-        από 301 ευρώ και άνω μείωση 20%.

Για παράδειγμα, ο ίδιος συνταξιούχος ΔΕΗ που η επικουρική του ήταν πέρσι το καλοκαίρι 408 ευρώ,  έφτασε με τις προηγούμενες περικοπές στα 330, ενώ με τις νέες περικοπές θα μειωθεί στα 324 ευρώ. Δηλαδή θα έχει συνολικές απώλειες 116 ευρώ το μήνα ή 1.392 ευρώ το χρόνο.

Εκτός από τις περικοπές συντάξεων, έρχονται και οι ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων (με νέες μειώσεις συντάξεων), οι οποίες θα αρχίσουν την 1η Ιουλίου.

Στο ίδιο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται και περικοπές στα πολυτεκνικά επιδόματα. Συγκεκριμένα, προτείνεται να μειωθεί το πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος για δικαιούχους τρίτεκνους και τετράτεκνους και από τα 55.000 ευρώ που είναι σήμερα, να πάει στα 45.000 ευρώ. Το επίδομα αυτό για τους τρίτεκνους ανέρχεται στα 265 ευρώ το μήνα και για όσους έχουν 4 παιδιά στα 309 ευρώ το μήνα. Όσοι έχουν περισσότερα από 5 παιδιά θα συνεχίσουν να παίρνουν το πολυτεκνικό επίδομα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχωρά σε νέες περικοπές για περίπου 280.000 υπαλλήλους του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, όπως ένστολοι, δικαστές και καθηγητές πανεπιστημίων. Οι μειώσεις των αποδοχών που αναμένεται να εφαρμοστούν άμεσα θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά από 10%-12%, ενώ θα πληγούν ιδιαίτερα οι πιο υψηλόμισθοι.

Στο νομοσχέδιο αυτό θα ενσωματωθούν και οι διατάξεις για τις ενοποιήσεις των πρωτοβάθμιων οργανισμών υγείας, αλλά και οι προτάσεις για τη λειτουργία των φαρμακείων και τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων από τα 3,7 δισ ευρώ, στα 2,9 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

-        Αύξηση του ποσοστού που επιστρέφουν τα φαρμακεία προς τα ασφαλιστικά ταμεία και εξαρτάται από τον τζίρο τους.

-        Κάλυψη από τα ταμεία μόνο των φαρμάκων που συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά.

-        Συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση την δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία, όπως γίνεται μεχρι σήμερα. Οι φαρμακοποιοί δηλαδή που εκτελούν συνταγές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα υποχρεούνται να χορηγούν το φθηνότερο φαρμακευτικό προϊόν που αντιστοιχεί στη χημική ουσία, την περιεκτικότητα και την φαρμακοτεχνική μορφή που έχει αναγράψει ο γιατρός στη συνταγή.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις