Translate

Οι οκτώ εντολές της τρόικαςΥπόμνημα - Μνημόνιο 2 προς τη κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς - Αφόρητη πίεση για περικοπές σε μισθούς, επικουρικές συντάξεις και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

Μείωση επικουρικών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και «ευελιξία» στους μισθούς ζητά μεταξύ άλλων η τρόικα στο υπόμνημά της που παρέδωσε στη κυβέρνηση ενόψει του νέου δανείου, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ολόκληρο το Υπόμνημα - Μνημόνιο 2 ΕΔΩ

Τι  περιλαμβάνουν οι νέες εντολές της τρόικας

1. Επικουρικές: να υιοθετηθεί νομοθεσία που θα προβλέπει ενιαίο ταμείο, νέο σύστημα εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων για την περίοδο 2013 - 2014.
2. Ανοιγμα επαγγελμάτων: επιπρόσθετα μέτρα πέραν του πολυνομοσχεδίου, να καταργηθεί η παρουσία δικηγόρου σε συναλλαγές όπου απαιτείται και συμβολαιογράφος, να καταργηθεί η δυνατότητα που έχει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις στους μηχανικούς που συμφωνούν σε «ασυνήθιστα χαμηλές τιμές», να αρθούν με νέα νομοθεσία οι περιορισμοί σε 20 επαγγέλματα, όπως ορκωτοί λογιστές, μεσίτες κ.λπ., να καταργηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών των εταιρειών σε εφημερίδες.
3. Δημόσιοι Υπάλληλοι: αυστηρότερο σύστημα ελέγχου των προσλήψεων με βάση τον κανόνα «1 προς 5» με παράλληλη εφαρμογή προγράμματος στοχευμένων μειώσεων προσωπικού ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 έως το 2015.
4. Μειώσεις μισθών: με ήπιο τρόπο το κείμενο ζητά την ενεργοποίηση της νομοθεσίας για τη βελτίωση της ευελιξίας των μισθών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τρόικα αναιρεί τη θέση της για την κατάργηση του κατώτατου μισθού καθώς και ο 13ος - 14ος μισθός.
5. Μείωση εισφορών: κατά 5% τουλάχιστον των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με παράλληλη μείωση των μη σημαντικών δαπανών κοινωνικής ασφάλισης.
6. Φορολογία: αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 25% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012, ανάκληση ευνοϊκών ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλαγή των προϊσταμένων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που δεν πιάνουν τους στόχους, τοποθέτηση γενικού γραμματέα Φορολογικών Θεμάτων με εξειδίκευση στο αντικείμενο, επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών, εκδίκαση του 50% των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια έως το τέλος Ιουλίου 2012 και του υπολοίπου 50% έως τον Μάρτιο του 2013, προστασία πολιτών που καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς.
7. Τράπεζες: να μειωθούν μισθοί και προσωπικό στις τράπεζες, να παρουσιασθεί σχέδιο για την Αγροτική έως τον Μάρτιο και να αλλάξει ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
8. Ιδιωτικοποιήσεις: να πωληθούν δύο ή τρεις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Π. Καψής: «Δεν τίθεται θέμα αύξησης αντικειμενικών αξιών»

Διευκρινίσεις μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου με τις απαιτήσεις της τρόικας για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρώ, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής. Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Καψής δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης αντικειμενικών αξιών ή νέων φορολογικών μέτρων.

Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η τρόικα έχει ζητήσει εξορθολογισμό και απολύσεις στο Δημόσιο, εν όψει της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Τράπεζες

Την αλλαγή του νόμου που αφορά τη στήριξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ζήτησε η τρόικα, προκειμένου να μην υπάρξει κρατικοποίηση των βιώσιμων πιστωτικών ιδρυμάτων μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Με τον τρόπο αυτό, δίνεται μία εξήγηση για τους λόγους ανόδου των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες παρά τις σημαντικές απώλειες που θα καταγράψουν από το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), ενισχύθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες σε επίπεδο κλαδικού δείκτη σε ποσοστό άνω του 80%.

Στο υπόμνημα που απέστειλε το βράδυ της Πέμπτης η τρόικα  στην ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, ζητά ρητά την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για τη στήριξη των τραπεζών, η οποία θα θεωρείται αναπόφευκτη κατόπιν των ζημιών που θα καταγραφούν από το PSI και τη διενέργεια προβλέψεων για τις επισφάλειες βάση της διαγνωστικής μελέτης της Blackrock.

Η τρόικα ζητά η ενίσχυση των τραπεζών που θα χρειαστούν «φρέσκα» κεφάλαια τους επόμενους μήνες να γίνει με μετοχές που δε θα έχουν δικαίωμα ψήφου, δηλαδή θα μπορεί να είναι είτε προνομιούχες είτε κοινές άνευ ψήφου μετοχές.

Με τον τρόπο αυτό, αποκλείεται η αλλαγή της διοίκησης στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που θα αναγκαστούν να προσφύγουν στο ΤΧΣ, ενώ κερδισμένοι βγαίνουν και οι μέτοχοί τους, καθώς αποφεύγεται ο κίνδυνος απώλειας της περιούσιας τους, με δεδομένο ότι οι αυξήσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν θα είναι πολύ υψηλές, τόσο σε απόλυτο αριθμό, όσο και σε σχέση με τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών.

Επιπλέον, ακόμη μία «ανάσα» δίνεται από την τρόικα με τη μείωση του ελάχιστου δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) στο 9% έναντι 10% που ίσχυε βάση του πρώτου μνημονίου, μειώνοντας τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του συστήματος για το 2012 έως και κατά 4 δισ. ευρώ.

Το ελάχιστο όριο θα επανέλθει στο 10% από τον Ιούλιο του 2013, όταν ενδεχομένως να έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές, επιτρέποντας την άντληση κεφαλαίων.Η κυβερνητική σύσκεψη την Πέμπτη υπό τον Πρωθυπουργό

Το σύνολο των παρεμβάσεων στα εργασιακά και η κάλυψη της μαύρης τρύπας του 2011, που φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, αποτέλεσαν τα κυρίαρχα ζητήματα συζήτησης στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως αποφασίστηκε, η μαύρη τρύπα των 2 δισ. ευρώ για το 2011 θα καλυφθεί από περιστολές στην δαπάνη για τα φάρμακα, καθώς και από τον τομέα της Αμυνας.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος έδωσε στους υπουργούς και έχει ήδη αποστείλει στους πολιτικούς αρχηγούς το 10σέλιδο κείμενο με τις βασικές αρχές του νέου μνημονίου, το οποίο και θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ ΠαΣοΚ, ΝΔ και ΛαΟΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη σύσκεψη κατέστη σαφές ότι τα διαπραγματευτικά περιθώρια της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά στενά και οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών (όχι μόνο του ΔΝΤ, αλλά και της Επιτροπής) είναι έντονες, ειδικώς στο θέμα της μείωσης των μισθών, όπου εμφανίζονται αμετακίνητοι. Χαρακτηριστικό ήταν ότι κορυφαίος υπουργός κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι η πίεση της τρόικας είναι αφόρητη στην κατεύθυνση κατάργησης έστω και ενός μισθού.

Για τα επικουρικά ταμεία αναφέρθηκε ότι για την επόμενη 3ετία απαιτούνται 650 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις.

Οι επόμενες κινήσεις

Υπό αυτήν την έννοια, αν και εκ μέρους του Πρωθυπουργού δεν έγινε συγκεκριμένη αναφορά στο πολιτικό πλαίσιο που θα πρέπει να διασφαλιστεί για την πρόοδο στην χρηματοδότηση της χώρας, για τους περισσότερους είναι σαφές ότι: βασική προϋπόθεση για τις περαιτέρω εξελίξεις είναι η συμφωνία των κομμάτων ώστε να περάσει το νέο οικονομικό πρόγραμμα, τις βασικές αρχές του οποίου (ένα 10σέλιδο κείμενο) μοίρασε ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε ότι ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης θα προσέλθει στις συναντήσεις με την τρόικα με δύο άξονες επιχειρηματολογίας: α) την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, χωρίς δηλαδή μειώσεις στον κατώτατο μισθό και με διατήρηση 13ου και 14ου και β) την ισχύουσα νομοθεσία περί υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν ούτως ώστε να μην μειωθεί ο κατώτατος μισθός.

Τριήμερο εξελίξεων

Κατόπιν αυτών, η πίεση αναμένεται ότι θα μεταφερθεί στους πολιτικούς αρχηγούς και ειδικότερα στους κκ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη, προκειμένου να συμφωνήσουν στο νέο μνημόνιο και να διασφαλίσουν την ψήφισή του από τις Κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι «είναι σημαντική η πίεση του χρόνου και αυτήν την περίοδο κρίνεται η χρηματοδότηση της χώρας». Ζήτησε μάλιστα ο Πρωθυπουργός από τους υπουργούς να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου για την λήψη αποφάσεων σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα, εντός του Σαββατοκύριακου και αναλόγως των εξελίξεων στις συζητήσεις για την ανταλλαγή των ομολόγων και την πιθανολογούμενη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος θα είναι, σε περίπτωση ομαλών εξελίξεων, η έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο ενός πλαισίου για το νέο οικονομικό πρόγραμμα, ει δυνατόν πριν τη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Δευτέρας.

 Πηγή : tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις