Translate

Οι 40 κρίσιμες μέρες που θα κρίνουν τα πάντα


Το Μνημόνιο ΙΙ ψηφίστηκε  , η χρεοκοπία όμως ακόμα δεν απετράπη! Στις επόμενες 40 μέρες πολλά θα πρέπει να αλλάξουν, οι διορίες για εφαρμοστούν τα άγρια μέτρα περικοπών πιέζουν, αλλά τίποτα δεν αποκλείει να μείνουν όλα στη μέση, αφού δεν εξαρτώνται τα πάντα από την Αθήνα και τις αποφάσεις της.

Την ερχόμενη Τετάρτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρέπει να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την  απόφαση της Βουλής. Θα επικαλεστεί την ευρεία πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής, αλλά θα δώσει και εξηγήσεις για την «πύρρειο νίκη» αυτή στους εταίρους και δανειστές της χώρας μας.

Και αν εξασφαλιστεί το «ναι» σε επίπεδο κυβερνήσεων, η μάχη του Ευάγγελου Βενιζέλου θα συνεχιστεί σε 4 επίπεδα:

-        Αναζήτηση πρόσθετων μέτρων 300 εκατ. ευρώ για να κλείσει «εδώ και τώρα» το πακέτο των 3,3 δισ. για το 2012.

-        Άμεσα παζάρι με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων, προς τους οποίους θα απευθύνει επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο PSI. Η συμφωνία πρέπει να κλείσει άμεσα, για να μην μείνουν απλήρωτα τα ομόλογα που λήγουν στο τέλος Μαρτίου, σε 40 μέρες από τώρα.

-        Η αγωνία μεταφέρεται από την άλλη εβδομάδα και κάθε μέρα σχεδόν για περίπου έναν μήνα, στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών των οποίων το Σύνταγμα απαιτεί τη σύμφωνο γνώμη για την εκταμίευση του μεριδίου του δανείου που τους αναλογεί. Ειδικά στης Γερμανίας και αρκετών άλλων χωρών αναμένεται να υπάρξει
«πολεμικό» κλίμα, ανάλογο με αυτό που επικράτησε χθες και στο ελληνικό κοινοβούλιο.

-        Νομοθέτηση και εφαρμογή με διαδικασίες-εξπρές για όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα, χωρίς τα οποία η Ελλάδα δεν θα εισπράξει ούτε ένα από τα διεσκετομμύρια ευρώ που έχει ανάγκη ως τις 30 Μαρτίου.

Από τον Απρίλιο θα αρχίσει η άλλη μάχη στην ελληνική Βουλή (και την ελληνική Κοινωνία) για τη θεσμοθέτηση όσων πρέπει τον Ιούνιο -ίσως από μια νέα κυβέρνηση τότε- με μέτρα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, που θα την δεσμεύσουν για το 2013 και 2014.

 Τι απαιτείται άμεσα


 Διαδικασίες εξπρές για να περάσει από κόσκινο κάθε εισόδημα, ακίνητο και ...εφοριακός, πρέπει να θεσμοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση. Το Μνημόνιο δίνει διορία 50 ημερών για να οργανώσει ένα νέο φορολογικό "στρατό". Έρχονται νέες αντικειμενικές αξίες στα σπίτια μας και έλεγχοι «πόθεν έσχες» για όλους, ενώ το μενού προβλέπει και ... «αγριάδες» σε κάθε εφοριακό για να «παίρνει» κεφάλια φορολογουμένων!

Το Μνημόνιο προβλέπει έναν φορολογικό «στρατό» που θα σαρώνει τα πάντα, θα έχει υπερεξουσίες, θα κυνηγά τη φοροδιαφυγή, χωρίς όμως τα πολιτικά κόμματα και οι υπουργοί να μπορούν πλέον να διορίζουν και να μεταθέτουν εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους, ζητά από την κυβέρνηση η Τρόικα.

Μέχρι το Μάρτιο η κυβέρνηση πρέπει να αποκλείσει τις πολιτικές παρεμβάσεις στον φορολογικό μηχανισμό και να μεταβιβάσει εξουσίες από το πολιτικό επίπεδο στην φορολογική διοίκηση.  Εξουσίες όπως διορισμούς, μεταθέσεις, επιλογή στόχων κλπ ζητήματα, που θα πρέπει να τα κανονίζει χωρίς παρεμβάσεις η ίδια η φορολογική διοίκηση.

Από το κείμενο της συμφωνίας προκύπτει ότι η Ελλάδα δεν θα εισπράξει ούτε ευρώ από τη νέα δανειακή σύμβαση εάν -ως τα τέλη Μαρτίου που πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν- δεν ολοκληρωθεί «εδώ και τώρα» ο φορολογικός έλεγχος σε τουλάχιστον 300 "μεγαλόσχημους". Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές έγιναν έξαλλοι όταν διαπίστωσαν ότι οι μονάδες ελέγχου φορολογουμένων "μεγάλης οικονομικής επιφάνειας" δεν ήλεγξαν ούτε τους μισούς από όσους προβλεπόταν και έπρεπε, με βάση το Μεσοπρόθεσμο, έως τέλος του 2011.

Επίσης: 

- μέχρι τέλος Απριλίου το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να προσλάβει 1.000 εφοριακούς-ελεγκτές και να ορίσει και 40 επιπλέον ελεγκτές «προσώπων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας» (δηλ. βιομηχάνους, εμπόρους, επιχειρηματίες, εργολάβους, προμηθευτές του δημοσίου κλπ).

-    οι διευθυντές εφοριών που δεν πετυχαίνουν να συλλέξουν τα έσοδα που τους έχουν ζητηθεί, θα «αποκεφαλίζονται» και η υπηρεσία θα τους αντικαθιστά πάραυτα.

-    από τώρα και μέχρι τέλος του 2012 πρέπει να έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά το «πόθεν έσχες» τουλάχιστον 200 εφοριακών.

- «απαγορεύεται» στο εξής η διαγραφή χρεών, προστίμων και η χορήγηση μαζικής φορολογικής ασυλίας, μέσω ρυθμίσων.

-    αλλάζει άμεσα όλο το σύστημα Πληροφορικής στις Εφορίες (και τα μηχανήματα) επειδή θεωρείται αναποτελεσματικό και συχνά καταρρέει.

-    ως τον Ιούνιο η κυβέρνηση πρέπει να ορίσει νέες αντικειμενικές αξίες, ώστε να προσεγγίσουν τις πραγματικές της αγοράς. Αυτό θεωρητικά σημαίνει μείωση φόρων για τα περισσότερα ακίνητα της χώρας, λόγω της κρίσης στην κτηματαγορά. Την ίδια ώρα όμως, προωθούνται ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, που ακυρώνουν τις ελαφρύνσεις αφού περιλαμβάνουν και κατάργηση αφορορολήτων ορίων κλπ.

Πρέπει να γίνουν άμεσα

 Επίσης το Μνημόνιο  προβλέπει άμεσα:

•     ένα νόμο-πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων, με σκοπό την εξοικονόμηση 0,4% του ΑΕΠ μέχρι το 2014.

•     υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του αυξημένου τέλους επιτηδεύματος του 2012.

•     τέσσερις υπουργικές αποφάσεις για την πλήρη εφαρμογή του νέου μισθολογίου.

•       νόμος για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του νέου μισθολογίου στους φορείς της γενικής κυβέρνησης και αναγκαστική αναδρομική παρακράτηση από τους μισθούς όλων των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από την 1η Νοεμβρίου 2011.

•       υπουργική απόφαση για τη μείωση του χρόνου απόδοσης από τη ΔΕΗ των εσόδων του φόρου ακίνητης περιουσίας, σε μόλις 2 ημέρες αντί για 20.

•      έκδοση των εκκρεμμών υπουργικών αποφάσεων για το τυπικό κλείσιμο/συγχώνευση των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

•     αναθεώρηση του μηχανισμού της θετικής λίστας για την πραγματοποίηση εξοικονομήσεων της τάξης των €250 εκατ. το 2012.

•     ψήφιση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού με στόχο πρωτογενούς ελλείμματος 1% του ΑΕΠ που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που ακολουθούν.

•    μείωση λειτουργικών δαπανών του κράτους κατά €200 εκατομμύρια.

•   προσαρμογή λοιπών δαπανών κατά €280 εκατ.: εκλογικές δαπάνες, επιδοτήσεις για απομακρυσμένες περιοχές, πιστώσεις για το Υπουργείο Παιδείας, (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών στο εξωτερικό, αποζημιώσεις προσωπικού των πανεπιστημίων, αναπληρωτές καθηγητές στην δευτεροβάθμια σχολεία, λειτουργικές δαπάνες λειτουργίας των γυμνασίων), κατανομές του Υπουργείου Γεωργίας, και μεταφορές σε φορείς.

•  Μείωση επικουρικών συντάξεων και θέσπιση αλλαγών σε ασφαλιστικά ταμεία που λαμβάνουν υψηλές επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό ώστε να πραγματοποιηθεί εξοικονόμηση κατά €300 εκατ. το 2012.

•   Περικοπή ΠΔΕ κατά €400 εκατ. σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2012.

•   Περικοπή αμυντικών δαπανών κατά €300εκατ. σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2012 σε ταμειακή και σε λογιστική βάση.

•   Εντοπισμός και υλοποίηση περικοπών €325 εκατ. σε επιπρόσθετες μόνιμες διαρθρωτικές δαπάνες.

•    Εξάλειψη 550 θέσεων αντιδημάρχων στην τοπική αυτοδιοίκηση, με ισχύ από το τέλος του Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων και των συσχετιζόμενων θέσεων προσωπικού.

•     Ανάληψη δράσης (όλοι οι νόμοι, Υπουργικές Αποφάσεις και εγκύκλιοι) για τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης των φαρμάκων και μείωση του ποσοστού και της τιμής των γενόσημων φαρμάκων:

•     Υιοθέτηση νόμου για τον καθορισμό των ανώτατων τιμών των γενόσημων φαρμάκων στο 40 τοις εκατό και για τα μη πατενταρισμένα στο 50 τοις εκατό των πατενταρισμένων προϊόντων.

•    Μείωση των περιθωρίων κέρδους για τα φαρμακεία κάτω από 15 τοις εκατό. Μείωση των περιθωρίων χονδρικής από 5,3 σε 5 τοις εκατό το πολύ. Δημιουργία ενός σταθερού περιθωρίου €30 για όλα τα φάρμακα άνω των €200. Αύξηση εκπτώσεων για τα φαρμακεία με κύκλο εργασιών άνω των €35.000.

•    Υιοθέτηση νόμου περί εκπτώσεων που θα αποφέρει €250 εκατ. συν τις δαπάνες (μετά φόρων), με αναδρομική ισχύ από 1 Ιανουαρίου 2012 που θα υπερβαίνει τα €240 εκατ. το μήνα. Η εν λόγω έκπτωση θα νομοθετήσει για την περίοδο 2012-15.

•    Να γίνει υποχρεωτική: η ηλεκτρονική συνταγή για όλους τους γιατρούς (και τα φαρμακεία θα αποζημιώνονται μόνο για τις ηλεκτρονικές καταχωρήσεις). Συνταγογράφηση του φθηνότερου προϊόντος ανά δραστική ουσία. Διεθνή πρωτόκολλα για 160 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των 10 πιο ακριβών.

•    Ενημέρωση αρνητικής λίστας φαρμάκων και λίστας παραφαρμακευτικών προϊόντων. Έκδοση ΥΑ που να επιτρέπει τη προσθήκη νέων εμπορικών σημάτων στο θετικό κατάλογο, εάν έχουν συμπεριληφθεί από τα δύο τρίτα των χωρών της ΕΕ.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις