Translate

Standard & Poor's: Το βράδυ αναμένεται η υποβάθμιση Γαλλίας και Αυστρίας

Πρόκειται για τις πρώτες χώρες της ευρωζώνης που χάνουν την αξιολόγηση με ΑΑΑ

Υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας και της Αυστρίας αναμένεται σήμερα από τον οίκο Standard & Poor’s, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι δύο χώρες θα είναι οι πρώτες στην ευρωζώνη που θα χάσουν την ανώτερη αξιολόγηση με ΑΑΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους που πλήττει την τελευταία διετία την Ευρώπη.


Η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο αναμένεται να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο αξιολόγησης (ΑΑΑ).
Η ανακοίνωση του οίκου εκτιμάται ότι θα δημοσιοποιηθεί στις 10 μμ ώρα Ελλάδας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επικείμενη υποβάθμιση θα δυσχεράνει περαιτέρω τις προσπάθειες επίλυσης της οικονομικής κρίσης καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα υποχρεωθεί να καταβάλλει υψηλότερο τίμημα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει προσπαθήσει από καιρό να προετοιμάσει του συμπατριώτες του για το ενδεχόμενο επιχειρώντας να πείσει ότι οι συνέπειες δεν θα είναι συγκλονιστικές. «Αν γίνει αυτό τότε θα το αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα και με ηρεμία» είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στη Le Monde. Ωστόσο η επίθεση των αγορών σε συνδυασμό με τα αρνητικά στοιχεία για την ανάπτυξη στη Γαλλία δείχνουν ότι η κρίση έχει «εγκατασταθεί» στην καρδιά της ευρωζώνης.

Υπό την απειλή της υποβάθμισης τελούν άλλωστε όλες οι χώρες της ευρωζώνης και από τον οίκο Moody’s. Ο οίκος Fitch έχει θέσει «στον προθάλαμο» της υποβάθμισης τη Γαλλία καθώς οι προοπτικές έχουν μεταβληθεί (επί τα χείρω) σε «αρνητικές» από τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Πηγή : tovima.gr















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις