Translate

«Είτε με PSI είτε χωρίς, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει…»


Την άποψη πως κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες εβδομάδες και πάντως πριν το τέλος Μαρτίου, η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα που θέλει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και κάποιες ακόμα χώρες της ευρωζώνης να δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν τα χρέη τους αναφέρει στο editorial του το πρακτορείο Bloomberg.

Στο άρθρο τονίζεται πως «όσο πιο σύντομα οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίσουν το πρόβλημα και λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, τόσο λιγότερο δαπανηρή θα είναι η λύση».

Σύμφωνα με το Bloomberg μπορεί το κύριο θέμα που απασχολεί τις αγορές τις τελευταίες ημέρες είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών της για τους όρους της «εθελοντικής» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Και το μείζον πρόβλημα είναι το να επιτευχθεί αλλά και να υλοποιηθεί μια συμφωνία ΠΡΙΝ τις 20 Μαρτίου, ημέρα όπου πρέπει να πληρωθεί ελληνικό ομόλογο ύψους 14,4 δισ. ευρώ.

Όμως, όπως τονίζει το Bloomberg, όποια κι αν είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων, ΔΕΝ θα λύσει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Κι αυτί γιατί εκτός συμφωνίας φαίνεται πως θα μείνουν η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και άλλοι πιστωτές του επίσημου τομέα, οι οποίοι σωρευτικά ελέγχουν περί τα 200 δισ. ευρώ από τα 338 δισ. ευρώ του καθαρού κρατικού χρέους της Ελλάδας.

Για να καταλήξει ο αρθρογράφος στο συμπέρασμα πως «ακόμη κι αν η Ελλάδα κατορθώσει να μειώσει το χρέος της κατά 50%, στην πραγματικότητα θα ‘κερδίσει’ 100 δισ. ευρώ, ή λιγότερο από 30%».

Το Bloomberg επισημαίνει επίσης ότι το πρόβλημα στην Ευρωζώνη είναι πιο σύνθετο καθώς και η Πορτογαλία καλείται, για να διατηρήσει σταθερό το επίπεδο χρέους της, να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ, κάτι που έχει καταφέρει να κάνει μόνο δύο χρονιές τα τελευταία 16 χρόνια. Άρα κι αυτή «κυνηγάει ανεμόμυλους» στην παρούσα φάση…

Τί πρέπει να γίνει;

Κατά τον αρθρογράφο του Bloomberg απαιτείται μια απομείωση του χρέους της Ελλάδας κατά 70% και της Πορτογαλίας κατά 40% ώστε οι δύο χώρες να πρέπει να επιτύχουν ένα πολύ πιο ρεαλιστικό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν ΚΑΙ οι επίσημοι πιστωτές αποδεχθούν και αυτοί 'κούρεμα' και εάν η ΕΚΤ παρέμβει με αξιόπιστες εγγυήσεις για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.

«Όλα αυτά τα στοιχεία θα είναι μελλοντικά απαραίτητα για την επιβίωση του ευρώ. Όμως, η εφαρμογή τους τώρα θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας», καταλήγουν οι συντάκτες του Bloomberg.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και το αμερικανικό δίκτυο CNBC ασχολείται εκτενώς τις τελευταίες ώρες με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος, φιλοξενώντας όμως αναλύσεις, όπως αυτές των οικονομολόγων της Credit Suisse και της Royal Bank of Scotland που συνοπτικά τονίζουν πως ακόμα κι αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει τις επόμενες μέρες, η κρίση θα συνεχιστεί, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ακόμα και μιας «άτακτης χρεοκοπίας» της Ελλάδας μέσα στους επόμενους 3 με 6 μήνες και εν τέλει κανείς δεν εγγυάται για το μέλλον της Ευρωζώνης εάν συνεχιστεί η παρούσα «έλλειψη πολιτικής θέλησης να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης» και εάν δεν υιοθετηθεί «στρατηγική ανάπτυξης στην Ευρώπη»!

Την ίδια ώρα το «πρόβλημα» το βλέπει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο οποίος, μιλώντας σε γερμανικό περιοδικό, τόνισε πως «οι ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ιταλία, που απέτυχαν στο παρελθόν να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να περιορίσουν το δημόσιο χρέος εντός των ορίων που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, πρέπει τώρα να κάνουν οτιδήποτε για να μειώσουν το χρέος». Άμεσα, για να είναι εφικτή η μείωση του χρέους. Αλλιώς …

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις