Translate

Πάγωμα μισθών για δύο χρόνια για να γλιτώσουν τις μειώσεις


Με φόντο μια αγορά εργασίας υπό διάλυση όπου βασιλεύει η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι μισθοί μειώνονται με τις επιχειρησιακές συμβάσεις ακόμα και κατά 40% , οι κοινωνικοί εταίροι θα συναντηθούν  άμεσα για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις που  διακόπηκαν άδοξα με την εισβολή του ΠΑΜΕ. H πίεση για  συμφωνία έγινε εντονότερη μετά τη συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας με την Τρόικα το Σάββατο στη διάρκεια της οποίας οι  εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν θέμα κατώτατων μισθών καθώς και 13ου & 14ου μισθού επισημαίνοντας, όμως, πως η τελική τους στάση θα καθοριστεί μετά το τέλος του διαλόγου μεταξύ εργοδοτικών οργανώσεων και εργατικών σωματείων.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι η Τρόικα θεωρεί ως αυτονόητη και την μείωση των επικουρικών συντάξεων με νομοθετική ρύθμιση - σε ένα θέμα που έχει δημιουργήσει σημαντικές τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης και αποτέλεσε και αντικείμενο της σαββατιάτικης συνάντησης της Τρόικας με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά - και, όπως πληροφορείται το protothema.gr, στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας τα τεχνικά κλιμάκια επισκέφθηκαν μία σειρά από ασφαλιστικά ταμεία, συλλέγοντας δεδομένα και πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης μετά τις επίμονες απαιτήσεις της Τρόικας έκρινε απαραίτητη τη συμφωνία και επεσήμανε " Το «κουβάρι» του περιβόητου  εργατικού κόστους άρχισε ήδη να ξετυλίγεται με την άφιξη της Τρόικας και τα προαπαιτουμενα της. Οι κοινωνικοί εταίροι καλουμαστε να λύσουμε τρεις δύσκολους κόμπους. Ο πρώτος ειναι τι πραγματικά απαιτεί η Τρόικα, ο δεύτερος ειναι  τι αντέχει η Κυβέρνηση και η Βουλή να ψηφίσει και ο τρίτος και σπουδαιότερος σε τι μπορούμε να συμφωνήσουμε εμείς, που να αντέχει η κοινωνια. Η στάση της ΕΣΕΕ και η πρότασή της για πάγωμα των μισθών για μια διετία ή τριετία και μέχρι την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου, πιστεύουμε ότι θα σώσει τον κατώτερο, τον 13ο και 14ο μισθό, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους θα περιορίσει αρκετά την πίεση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

Ανεξάρτητα με τις εξελίξεις οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να μην φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων και οφειλουμε να συμφωνήσουμε σε αυτά που πιστεύουμε ότι θα λυσουν και δεν θα δημιουργήσουν μεγαλυτερα προβλήματα στο εργασιακό πεδιο.

Αντιστοιχα η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτει οτι θα υποστήριξει τα συμφωνηθέντα απο τους κοινωνικους εταιρους.»

Πάντως οι εμπλεκόμενοι αλλά και η κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν  να επιβληθεί με νόμο το πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων αλλά ουδείς γνωρίζει αν η Τρόικα μείνει ικανοποιημένη από μια συμφωνία που δε θα «αγγίζει» μισθούς , κατώτερο , 13ο και 14ο  αλλά θα αναφέρεται μόνο στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους το οποίο ομολογουμένως επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα, σε θέματα απασχόλησης και διατήρησης θέσεων εργασίας   .

Η ΓΣΕΕ είναι αποφασισμένη να μη συζητήσει καμία παράμετρο που εμπίπτει στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας , έμποροι και βιοτέχνες ζητούν 3ετές πάγωμα των μισθών στις κλαδικές συμβάσεις  , ο ΣΕΤΕ προετοιμάζει το έδαφος να προτείνει πάγωμα για φέτος  και στους κατώτατους μισθούς ώστε να μη δοθεί η αύξηση 2,6%  καθώς και για τα δύο επόμενα χρόνια ενώ ο ΣΕΒ  ζητά μείωση αποδοχών ( ωριμάνσεις , 13ος ,14ος.)  στους μέσους  και υψηλούς μισθούς, αίτημα στο οποίο δεν εμπλέκεται η ΓΣΕΕ.

Συμφωνία - ελιγμός

Αυτό που συζητιέται είναι να συμφωνήσουν καταρχήν  πάγωμα των μισθών για την περίοδο 2013- 2015 ,όταν θα έχει λήξει η ισχύουσα σύμβαση και θα διαπραγματεύονται τη νέα .  Αυτή η πρόωρη ανεπίσημη συμφωνία εξυπηρετεί και τη ΓΣΕΕ που δε θα αναγκαστεί να οπισθοχωρήσει ενώ σε επικοινωνιακό επίπεδο θα μετρήσει θετικά  εν όψει της  βαθμολόγησης της Τρόικα .

Όμως ανεξάρτητα από την πορεία του διαλόγου , οι τροικανοί  επέμεναν και στις πρόσφατες συναντήσεις τους με το οικονομικό επιτελείο  να  συμπιέσουν  με νομοθετική ρύθμιση τα προνόμια που απολάμβαναν οι υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ και τράπεζες από τη δεκαετία  του ’70.  Μεταξύ των αιτημάτων  είναι η κατάργηση της «μονιμότητας» όπου υπάρχει, περιορισμός ή διακοπή των μισθολογικών ωριμάνσεων που προβλέπονται βάσει της αρχαιότητας, κατάργηση επιδομάτων και μείωση του κόστους των υπερωριών, όπου είναι μεγαλύτερο από αυτό που ισχύει στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.

Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας απάντησαν ότι οι κανονισμοί εργασίας μπορούν να αλλάξουν με τις συλλογικές συμβάσεις  που υπογράφονται μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων . Ωστόσο οι αξιωματούχοι υπενθύμισαν ότι αναμένουν την καταγραφή των προνομίων τα οποία  επιθυμούν να  συρρικνώσουν .

Το κλιμάκιο επανήλθε δριμύτερο ζητώντας να απαλειφθεί κάθε δίχτυ ασφαλείας που έχει απομείνει και εμποδίζει τη μείωση των μισθών .  Ενημερωμένοι προφανώς από τα δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα με τα οποία συνεργάζονται,  στη συνάντηση που είχαν με τη Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Αννα Στρατινάκη και τον ειδικό γραμματέα ΣΕΠΕ κ. Μιχάλη Χάλαρη  ζήτησαν αμέσως μετά την εκπνοή της κλαδικής σύμβασης να καταργηθεί η περίοδος χάριτος  των 6 μηνών από τη λήξη της σύμβασης (περίοδος μετενέργειας), εφόσον δεν υπογραφεί νέα σύμβαση  ενώ   τα  κλαδικά σωματεία να μην έχουν δικαίωμα να προσφύγουν ούτε στον ΟΜΕΔ  . Τι σημαίνει αυτό  ; Ότι μετά τη λήξη της σύμβασης  ο εργοδότης  με επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις   μπορεί να μειώσει το μισθό έως και τα  κατώτατα όρια των 751 ευρώ που αποτελούν πλέον τη μοναδική δικλείδα ασφαλείας .

Μειώσεις μισθών έως 41% για 7.500 εργαζόμενους

Ετσι κι αλλιώς είτε υφίσταται ο ΟΜΕΔ είτε καταργηθεί  οι επιχειρησιακές συμβάσεις  που υπερτερούν των κλαδικών έχουν κερδίσει έδαφος . Στα ενημερωτικά σημειώματα   που πήραν στα χέρια τους  οι τροικανοί   είδαν  ότι έχουν υπογραφεί πλέον 52 επιχειρησιακές- οι περισσότερες μετά από σύσταση ενωσης προσώπων-  που αφορούν 7.530 εργαζόμενους  οι οποίες μειώνουν του μισθούς από 7,5% έως και 41,30 % σε όλους του κλάδους της οικονομίας κυρίως εμπόριο , κατασκευές , μηχανουργεία και κλάδος αυτοκινήτων  μηχανών  και βιομηχανία τροφίμων .   Δραματικότερη μείωση  41,30% έχουν υποστεί  οι εργαζόμενοι επιχείρησης  κατασκευής μεταλλικών προιόντων στο Κιλκίς ( πρόκειται για οικογενειακή βιοτεχνία που απασχολεί μόνο 4 άτομα ) ενώ  μεγάλες μειώσεις σημειώθηκαν σε αμοιβές  στη Λάρισα , στα Τρίκαλα και στην Αχαία . Επίσης  το κλιμάκιο ενημερώθηκε και για τις μειώσεις που καταγράφηκαν μέσω  1727 ατομικών συμβάσεων που αφορούν 11.085 εργαζόμενους από τις οποίες οι μισές υπογράφηκαν στην Αττική .

 Την ίδια ώρα  υψηλό παραμένει το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζόμενων . Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ κ.Μιχάλη Χάλαρη  , από τους  66.615  εργαζόμενους που ελέχθησαν , βρέθηκαν  19.968 ανασφάλιστοι ( 19.968 έλληνες και  8.147  αλλοδαποί .)  Οξύτερο είναι το πρόβλημα στα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία και στις Υπηρεσίες ασφαλείας (Security)


Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις