Translate

Παραιτήθηκε ο Γ. Καπελέρης


Παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη και κατά της διευθύντριας της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης υιοθετώντας πλήρως την πορισματική αναφορά του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα.

Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή δημοσιεύματα που συνέδεαν την παραίτηση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη με τη λειτουργία παραμηχανισμού στο υπουργείο Οικονομίας, που εμπόδιζε την είσπραξη προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Το ύψος της ζημίας υπολογίζεται κατ’ ελάχιστο στα 15 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρεται στην πορισματική αναφορά η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων.

Επίσης, με την παραγγελία που δόθηκε προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητείται να ερευνηθεί κατά την ανάκριση το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών. Εάν διαπιστωθεί, θα αντιμετωπιστεί με την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται ότι «μετά την παραγγελία του Γρ. Πεπόνη να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Γ. Καπελέρη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου, ζήτησε από τον κ. Καπελέρη να υποβάλει την παραίτηση του προκειμένου να διευκολυνθεί η σχετική δικαστική έρευνα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

«Μετά την παραγγελία του κ. Γρ. Πεπόνη να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του ΥΠΟΙΚ κ. Γιάννη Καπελέρη, γιατί εξέδωσε εγκύκλιο σχετική με τις εγγραφές στο σύστημα “ΗΦΑΙΣΤΟΣ” και την επιβολή προστίμων, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών η κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, ζήτησε από τον κ. Καπελέρη να υποβάλει την παραίτηση του προκειμένου να διευκολυνθεί η σχετική δικαστική έρευνα.

Σημειώνεται πάντως ότι, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής, επειδή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας, ο Υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων - παρουσία του οικονομικού εισαγγέλεα κ. Γ. Πεπόνη – να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα “ΗΦΑΙΣΤΟΣ” και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων».

Παραιτήθηκε ο Γ. Καπελέρης

Λίγο αργότερα, την παραίτησή του υπέβαλε ο γ.γ. Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων του Υπουργείο Οικονομικών, έπειτα και από σχετικό αίτημα του Ευ. Βενιζέλου.

Σε δηλώσεις του, ο Γ. Καπελέρης είπε ότι «αν πράγματι οι εκπρόθεσμες ενημερώσεις ενός συστήματος αποτελούν λαθρεμπορικές πράξεις, αυτό είναι ένα μεγάλο ζητούμενο, εάν αποτελούν φοροδιαφυγή εξίσου».

ΠΟΠΕΚ: Αδικη και λανθασμένη η απόφαση

Στο μεταξύ, άδικη και λανθασμένη χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Υγρών Καυσίμων την παραγγελία του Γρ. Πεπόνη να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του κ. Καπελέρη.

Η ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι έχει επισημάνει κατ΄ επανάληψη ότι τα πρόστιμα αυτά επιβλήθηκαν για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους και δεν έχουν καμία σχέση με λαθρεμπόριο. ''Το ζήτημα είναι ότι όταν σταμάτησε η αγορά πετρελαίου θέρμανσης με τον υψηλό φόρο που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης πολλοί συνάδελφοι θεώρησαν ότι εξέλιπε και η υποχρέωση υποβολής των σχετικών δηλώσεων στον Ήφαιστο. Αφότου το θέμα διευκρινίστηκε, οι δηλώσεις υποβάλλονται κανονικά'', εξηγεί η ομοσπονδία.

Δηλώνει δε ότι, η αναστολή των προστίμων έγινε ύστερα από αίτημα της ομοσπονδίας ενώ από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει εξάλλου ότι οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας.

''Αν ύστερα από τόσα χρόνια που το λαθρεμπόριο καυσίμων πραγματικά οργιάζει, η Πολιτεία κατέληξε ότι ένοχοι είναι μερικές χιλιάδες πρατηριούχοι που αμέλησαν μια τυπική υποχρέωση τότε κάθε σχόλιο περιττεύει. Και δεν έχουμε παρά να δώσουμε συγχαρητήρια τόσο στις διωκτικές αρχές όσο και στα πραγματικά κυκλώματα του λαθρεμπορίου που καταφέρνουν με τόσο μεγάλη επιτυχία να θολώνουν τα νερά'' καταλήγει η ανακοίνωση της ομοσπονδίας.

Πηγή : real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις