Translate

Ο κοινωνιολόγος σήμερα

Πηγή: sociology.gr

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΥ

Η κοινωνιολογία είναι μια σύγχρονη συνθετική επιστήμη με δυνατότητες κριτικής αντίληψης για τα καθημερινά κοινωνικά φαινόμενα, τις διαχρονικές κοινωνικές αλλαγές και εξελίξεις. Το αντικείμενο εργασίας των κοινωνιολόγων είναι η αποτύπωση και ανάλυση της δομής και λειτουργίας των ανθρώπινων κοινωνιών στην εξέλιξη τους.

Ο κοινωνιολόγος παρακολουθεί την κοινωνική πραγματικότητα και την ανθρώπινη συμπεριφορά συγκεντρώνοντας με επιστημονική δεοντολογία και μεθοδολογία τα ανάλογα στοιχεία που ταξινομεί και ερμηνεύει. Τα στοιχεία προέρχονται από στατιστικές και άλλες γραπτές πηγές, από αρχεία, από μελέτες, ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις, τεστ ή συστηματικές παρατηρήσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι κοινωνιολόγοι σε θέματα κοινωνικής ανισότητας και κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι κοινωνιολόγοι επισημαίνουν τα κοινωνικά προβλήματα και προτείνουν τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης τους.

Η εργασία του κοινωνιολόγου απαιτεί υψηλή νοημοσύνη, δυνατότητα αφαιρετικής σκέψης, αυξημένη κριτική ικανότητα και ευρύτητα γνώσεων γύρω από κοινωνικά ζητήματα. Οι κοινωνιολόγοι πρέπει να δείχνουν ενδιαφέρον και να παρακολουθούν τις κοινωνικές εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

http://www.sociology.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=102

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις