Translate

Πλησιάζει η συμφωνία για το «κούρεμα»


Στην τελική ευθεία και στην πιο κρίσιμη καμπή τους φαίνεται πώς εισέρχονται πλέον οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI). Όλα δείχνουν ότι η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών.

Αυτό δήλωσε εξάλλου, από το Νταβός της Ελβετίας, και ο κοινοτικός Επίτροπος, Όλι Ρεν. «Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Αν όχι σήμερα, τότε μέσα στο σαββατοκύριακο και κατά προτίμηση τον Ιανουάριο, όχι το Φεβρουάριο. Είμαστε πολύ κοντά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας νωρίτερα στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, αποκάλυψε ότι η προσφορά του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) είναι για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σχεδόν 70%.

«Έχουμε βάλει στο τραπέζι μια πολύ ελκυστική προσφορά» είπε ο Άκερμαν, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το PSI. «Αυτή είναι για απώλειες σχεδόν 70% που προτιθέμεθα να υποστούμε» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουν».

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών για τη μείωση του ελληνικού χρέους φαίνεται να καταλήγουν σε μια συμφωνία, με τους ιδιώτες ομολογιούχους να εμφανίζονται πρόθυμοι να δεχθούν χαμηλότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, οι δύο πλευρές συζητούν μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει κουπόνι χαμηλότερο του 4% για τα νέα ομόλογα, με τις συνομιλίες πιθανότατα να καταλήγουν σε ένα μέσο επιτόκιο του 3,7%-3,8%.

Το ποσοστό είναι χαμηλότερο από αυτό που είχαν δηλώσει ότι ήταν πρόθυμοι να δεχθούν οι ιδιώτες πιστωτές προηγουμένως, αλλά είναι πιο κοντά σε αυτό που έχει ζητήσει ο επίσημος τομέας των πιστωτών της Ελλάδας.

Σε ένα παράλληλο επίπεδο, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον Τσαρλς Νταλάρα του IIF για το θέμα του PSI, του «κουρέματος» δηλαδή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που λήγουν και της ανταλλαγής τους με νέα ομόλογα. Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα συνομιλήσει με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει

Εν τω μεταξύ, την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα δεν πτωχεύσει εξέφρασε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη διάρκεια ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας το 2020 δεν πρέπει να ξεπερνά το 120% του ΑΕΠ της χώρας, πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμού «Επιτρόπου για την Ελλάδα». Σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο επισήμανε, ωστόσο, ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τις οποίες έχουμε από κοινού συμφωνήσει, δεν τίθεται καν αυτό το ερώτημα».

Ο κ. Ρέσλερ πρότεινε ακόμη την ίδρυση «Τράπεζας Στήριξης» για την Ελλάδα, η οποία θα χορηγεί δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Το χρονικό των εξελίξεων στο δρόμο για τη συμφωνία

Περίπου δύο ώρες συζητούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος  Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου το απόγευμα της Παρασκευής, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το θέμα, πλέον, δεν είναι τόσο το PSI, όσο τα μέτρα στα οποία επιμένει η Τρόικα, προκειμένου να δοθεί η δανειακή σύμβαση, και για τα οποία ενημέρωσε τοιυς υπουργούς σε διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Σε ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Πέμπτης το IIF ανέφερε τα εξής: «Οι συζητήσεις στην Αθήνα σήμερα επικεντρώθηκαν σε νομικά και τεχνικά ζητήματα σχετικά με την εθελοντική συμμετοχή στο PSI, ενώ πραγματοποιήθηκε κάποια πρόοδος».

 Πάντως, και το Βερολίνο προανήγγειλε την Πέμπτη τη συμφωνία στο ελληνικό “κούρεμα”.

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την εκτίμησή της ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων βρίσκονται σε «καλό δρόμο».

Με την εκτίμηση αυτή συντάχθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank AG, Γιόζεφ Άκερμαν. «Οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος έχουν σημειώσει "καλή πρόοδο" και οι διαπραγματευτές πλησιάζουν σε μια συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Νωρίτερα, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας  Όλι Ρεν είχε ξεκαθαρίσει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι αποφασισμένοι να συνδράμουν στο να επιτευχθεί η τελική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών της, ακόμα και καλύπτοντας με μεγαλύτερη συμμετοχή του δημόσιου τομέα τυχόν διαφορά στα κεφάλαια που θα περιληφθούν στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας μας.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις