Translate

Τέλος η Σερβία για τον ΟΤΕ


 Στη «μάχη» της αναχρηματοδότησης του χρέους το τίμημα των 380 εκατ. ευρώ

Έκλεισε ο παρ' ολίγον 15ετής κύκλος της παρουσίας του ΟΤΕ στη σερβική αγορά, καθώς ο όμιλος υπέγραψε την Παρασκευή την πώληση του 20% που διέθετε στην Telecom Serbia, στην σερβική εταιρεία, έναντι 380 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχής από την επιχείρηση, καθώς λόγω της απομείωσης της αρχικής επένδυσης του ΟΤΕ στη Σερβία, η αξία του 20% που διέθετε ο όμιλος στη γειτονική χώρα, έφτανε μόλις τα 155 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο ΟΤΕ έχει εισπράξει τα τελευταία χρόνια μερίσματα που αθροιστικά ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ.
Ετσι, τα 380 εκατ. ευρώ που εισέπραξε από την Telecom Serbia για την πώληση του ποσοστού του, αλλά και το μέρισμα του 2011, ύψους 17 εκατ. ευρώ, έρχονται να υποστηρίξουν τη «μάχη» του ΟΤΕ στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού του.
Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ πρέπει να αναχρηματοδοτήσει έως το τέλος του 2013 δάνεια ύψους 3,4 δισ. ευρώ, σε μία εποχή μάλιστα, πλήρους τραπεζικής ανομβρίας και κλεισίματος της «κάνουλας» του δανεισμού.

Οι υψηλές προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν

Η Ελληνική παρουσία στη Σερβία ξεκίνησε το 1997, όταν ο ΟΤΕ αγόρασε το 20% της Telekom Serbia και η Telecom Italia/STET το 29%, έναντι συνολικής αξίας 1,1 δισ. δολαρίων. Το τίμημα που κατέβαλε τότε ο ΟΤΕ ξεπερνούσε τα 312 εκατ. ευρώ.
Οι υψηλές προσδοκίες της ελληνοϊταλικής σύμπραξης ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν, καθώς οι αναταραχές στο Κοσσυφοπέδιο και η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας είχαν αρνητικότατες επιπτώσεις στη λειτουργία της σερβικής αγοράς και της Telekom Serbia.
Ετσι, δεν ήταν τυχαίο ότι το 2003 η Telekom Italia απεχώρησε, πουλώντας το ποσοστό της στην Telekom Serbia έναντι μόλις 195 εκατ. ευρώ, τα οποίο είχε αγοράσει με περίπου 500 εκατ. ευρώ. Είχε, δηλαδή, μία «χασούρα» άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια, ο ΟΤΕ, ο οποίος δεν είχε το μάνατζμεντ της εταιρείας, δεν χρησιμοποίησε το δικαίωμα της πρώτης προαίρεσης που είχε και το Σερβικό δημόσιο έφτασε να ελέγχει το 80% της μετοχικής σύνθεσης και την εταιρεία πλήρως.
Οι συνθήκες επέφεραν ριζική απομείωση της αξίας της Telekom Serbia, ρίχνοντας και την αξία του πακέτου του ΟΤΕ μόλις στα 155 εκατ. ευρώ.
Το 2004, με νέα συμφωνία, ο ΟΤΕ απέκτησε ορισμένα δικαιώματα μειοψηφίας, όπως η θεσμοθέτηση μερισμάτων αλλά και η επιστροφή, με τόκο, δανείων που είχαν δοθεί προς την Telecom Serbia από τον ΟΤΕ, που αποκατέστησαν τις έως τότε προβληματικές σχέσεις των δύο μερών.
Η κατοπινή βούληση της Σερβικής κυβέρνησης για είσοδο της Telecom Serbia στο Χρηματιστήριο - κίνηση που υποστήριζε ο ΟΤΕ - δεν υλοποιήθηκε, λόγω της διεθνούς ύφεσης.

Ο ΟΤΕ ήθελε να φύγει από την Σερβία εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς το πακέτο μειοψηφίας που διέθετε, δεν του έδινε την δυνατότητα να παρέμβει επί της ουσίας στην Telekom Serbia.
Ετσι, ο όμιλος πούλησε τη συμμετοχή του σε τιμή, που διαμορφώθηκε με βάση την προσφορά που είχε καταθέσει η Telecom Austria για το 51% της Σερβικής εταιρίας τον Μάιο του 2011.
Πάντως, η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2012 και «τελεί υπό την αίρεση της εκπλήρωσης των συμφωνημένων προϋποθέσεων», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΤΕ.

Ρευστοποίηση συμμετοχών

Η πώληση της Telecom Serbia αποτελεί την τέταρτη, κατά σειρά, μεταβίβαση συμμετοχής του ΟΤΕ σε άλλη εταιρεία.
Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο του 2009 η αποχώρηση από τα Σκόπια, όταν και η COSMOTE υπέγραψε συμφωνία με την Telekom Slovenije για τη μεταβίβαση του 100% της COSMOFON, καθώς και της GERMANOS TELECOM AD SKOPJE (GTS). Αυτή η μεταβίβαση, αξίας 190 εκατ. ευρώ, ήταν η πρώτη που είχε γερμανικό «άρωμα», καθώς η Deutsche Telekom ήδη διέθετε ανταγωνιστική εταιρεία στην αγορά των Σκοπίων.
Νωρίτερα, το 2007 ο ΟΤΕ είχε πουλήσει το σύνολο της συμμετοχής του (100%) της INFOTE στις Rhone Capital LLC και Zarkona Trading Limited, έναντι 300 εκατ. ευρώ.
Είχε προηγηθεί η πώληση του ποσοστού 90% που διέθετε ο ΟΤΕ στην ArmenTel, έναντι 342 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Vimpel-Communications.

Πηγή : tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις