Translate

Σύγχυση για τη συγχώνευση Alpha - Eurobank


Ανεστάλη η διαπραγμάτευση των δύο μετοχών στο Χ.Α.

Σύγχυση δημιουργείται στην αγορά σε σχέση με τη συγχώνευση Alpha Βank και Eurobank καθώς πριν από λίγο με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους  οι διοικήσεις των δυο τραπεζών εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σχετικά με τον χρόνο υλοποίησης  της συμφωνίας.  Η διαφωνία αυτή που εκφράζεται πλέον ανοικτά εξηγεί ίσως και τον λόγο που βρίσκονται ήδη από εχθές το βράδυ στην Αθήνα όλα τα κορυφαία στελέχη του ομίλου Λάτση από την Γενεύη δηλαδή οι κ. Περικλής Πεταλας , Εμανουελ Μπουσετιλ και Φώτης Αντωνατος.

Πηγές και από τις δύο τράπεζες υποστηρίζουν ότι, με βάση τη συμφωνία, και αφού τακτοποιήθηκαν τα ανοιχτά ζητήματα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έπρεπε εντός των επόμενων δύο, το αργότερο τριών, εβδομάδων να ολοκληρωθεί η συγχώνευση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων και να ξεκινήσει η λειτουργία της νέας τράπεζας.

Κορυφαίο στέλεχος ενός εκ των δυο ομίλων άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υλοποιηθεί η συμφωνία λέγοντας με νόημα «όλα είναι ανοικτά πλέον . Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Πάντως το θέμα δεν βρίσκεται στις αρμοδιότητες
των προσώπων οι οποίες λίγο πολύ έχουν διευκρινιστεί. Εάν χαλάσει , θα χαλάσει για άλλους λόγους».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος η επιδείνωση, της ελληνικής οικονομίας και το καυτό ζήτημα της ανταλλαγής ομολόγων αλλά και της νέας δανειακής σύμβασης στενεύουν, τα περιθώρια υλοποίησης των επόμενων βημάτων της αρχικής
συμφωνίας.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν μεταβληθεί δραματικά  από την ημέρα που οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συγχωνευθούν.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις τραπεζικές πηγές εκφράζουν την εκτίμηση ότι κάποια από τις δυο πλευρές φαίνεται να έχει μετανιώσει  για την συμφωνία.

Κορυφαίος τραπεζίτης έλεγε νωρίτερα στο protothema.gr ότι «δεν αποκλείεται μεταξύ άλλων σημαντική τροχοπέδη να αποτελεί και το fund του Κατάρ το οποίο μετάνιωσε για την απόφαση του να χρηματοδοτήσει το νέο σχήμα με το ποσό των 500 εκατ ευρω».

Έτσι λοιπόν λίγο πριν τις 11: 00 η διοίκηση της Alpha εν άγνοια της διοίκησης της στέλνει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στα ΜΜΕ μια ανακοίνωση που αιφνιδιάζει. Τονίζεται ότι : «Σε συνέχεια προηγουμένης ανακοινώσεώς της, η Alpha ενημερώνει ότι, συνεπεία τρεχουσών μακροοικονομικών εξελίξεων με
άμεσες επιπτώσεις επί του τραπεζικού τομέα (Private Sector Involvement - PSI), δεν δύναται επί του παρόντος να παράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα, και την εν γένει εξέλιξη, της συγχωνεύσεως αυτής μετά της
Τραπέζης EFG Eurobank»

Το γεγονός αυτό μάλλον αιφνιδίασε την διοίκηση Νανοπουλου η οποία δεν γνώριζε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης .

Στις 11,45 η διοίκηση της Eurobank μετά από συνεννόηση με την διοίκηση του ομίλου Λάτση εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι η δεν υπάρχουν λόγοι καθυστέρησης της συγχώνευσης. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η Εurobank δηλώνει ότι είναι σε διαβούλευση με την Αlpha Bank για να ολοκληρώσει τη διαδικασία συγχώνευσης το συντομότερο δυνατόν, και εκτιμά ότι δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησής της.»

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις