Translate

«Πράσινο» για τη συγχώνευση Alpha και Eurobank


Σε πορεία αλλαγής μπαίνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η συγχώνευση των τραπεζών Alpha και Eurobank.
Σε πορεία αλλαγής μπαίνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η συγχώνευση των τραπεζών Alpha και Eurobank.

Τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock έχουν ήδη παραδοθεί στις διοικήσεις των τραπεζών, ενώ αναμένεται η τελική συμφωνία για το PSI, που θα καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά και τους συσχετισμούς δυνάμεων, ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που έχει η κάθε τράπεζα.

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την υπ' αριθμ. 534/VI/2012 ομόφωνη απόφασή της έκανε δεκτό, υπό όρους, το αίτημα συγχώνευσης των δύο τραπεζών, καθώς έκρινε ότι δεν δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες σε θέματα ανταγωνισμού.
Στο μεταξύ την Τετάρτη ξεκινούν οι συναντήσεις της ΤτΕ με κάθε μία τράπεζα χωριστά -συνολικά 18 τράπεζες- για τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, για τη δημιουργία πρόσθετων προβλέψεων για την κάλυψη των επισφαλών δανείων.

Η αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων θα γίνει από στελέχη της ελεγκτικής εταιρείας.Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προβεί σε πρώτη ενημέρωση των διοικήσεων των τραπεζών για τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Ευρήματα

Ειδικότερα, θα δώσουν αναλυτικές πληροφορίες για τα πρωτογενή ευρήματα που αφορούν τα χαρτοφυλάκια των στεγαστικών, καταναλωτικών κι επιχειρηματικών δανείων.
Οπως είναι γνωστό, ο έλεγχος αφορούσε το σύνολο των δανειακών χαρτοφυλακίων των 18 τραπεζών, ύψους 255 δισ. ευρώ.

Στα τέλη Φεβρουαρίου η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού λάβει υπόψη τρεις παραμέτρους, θα ενημερώσει τις 18 τράπεζες, που ελέγχθηκαν, για το ύψος των νέων προβλέψεων που θα πρέπει να δημιουργήσει η κάθε τράπεζα χωριστά.
Και συγκεκριμένα η Τράπεζα της Ελλάδος θα σταθμίσει για την τελική της εισήγηση: τις προβλέψεις που εισηγείται η μελέτη της BlackRock, τις προβλέψεις που έχει ήδη λάβει η κάθε τράπεζα για την κάλυψη των επισφαλών δανείων και ακόμα την πορεία των αποτελεσμάτων που προσδοκούν οι τράπεζες σε ορίζοντα τριετίας.

Πηγή : ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις