Translate

«Πιθανή συμφωνία για "κούρεμα" έως 75% μέσα στον Ιανουάριο»


«Γκάζι» με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI μέσα στον Ιανουάριο πατάει η κυβέρνηση, που εντείνει τις πιέσεις προς τους ιδιώτες πιστωτές με στόχο να φτάσει το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα έως το 75%.

«Γκάζι» με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI μέσα στον Ιανουάριο πατάει η κυβέρνηση, που εντείνει τις πιέσεις προς τους ιδιώτες πιστωτές με στόχο να φτάσει το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα έως το 75%. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο γερμανικός Τύπος, ενώ και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σε λιτή ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις θα τερματιστούν σύντομα.

Πιο αναλυτικά, οι «Financial Times Deutschland» σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι πιστωτές της Αθήνας απειλούνται με ακόμα μεγαλύτερες ζημίες» αναφέρονται στο ενδεχόμενο να οξυνθεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη ήδη στις αρχές του χρόνου, επειδή η κυβέρνηση Παπαδήμου ασκεί πιέσεις σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες να παραιτηθούν από μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών τους.

«Οι αγορές της Ευρώπης, οι οποίες έχουν πληγεί ούτως ή άλλως από την κρίση, απειλούνται με νέο χτύπημα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν 200 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, να παραιτηθούν επιπλέον από τις απαιτήσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ.

Στο 120% το χρέος

Συζητείται το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 75% και μία συμφωνία είναι πιθανή μέσα στο Ιανουάριο. Μέχρι τώρα συμφωνήθηκαν 50% ή 100 δισ., με στόχο το δημόσιο χρέος από 160% που είναι σήμερα να φτάσει στο 120% μέχρι το 2020».
«Επιτυχή» χαρακτηρίζει την πορεία του ευρώ -παρά τις κασσανδρικές προφητείες- ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι η διάσωσή της δεν έχει στοιχίσει πολλά στον Γερμανό φορολογούμενο. «Μέχρι τώρα έχουμε πληρώσει λίγα. Δώσαμε στην Ελλάδα δάνεια, για τα οποία εισπράττουμε τόκους. Τα υπόλοιπα είναι εγγυήσεις, οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν», τονίζει σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Bild».
Απευθύνει, επίσης, σαφέστατη προειδοποίηση προς την Αθήνα ότι θα λάβει τα νέα δάνεια μόνο αν εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα και διαχειριστεί το χρέος της. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «ο ελληνικός λαός χρειάζεται να δει φως στην άκρη του τούνελ».
Στην ερώτηση αν το 2012 θα πρέπει οι πολίτες να σφίξουν περισσότερο το ζωνάρι, ο κ. Σόιμπλε σημειώνει ότι «με την αλλαγή του χρόνου δεν θα εξαφανιστούν τα προβλήματα του 2011».

Πηγή : ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις