Translate

Ζημιές για το 60% των επιχειρήσεων


Επιδείνωση των αποτελεσμάτων τους κατέγραψαν 6 στις 10 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με την οικονομική ύφεση να αντανακλάται πιο έντονα στους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών (μη συμπεριλαμβανομένων τραπεζών-ασφαλειών).

Όπως προκύπτει από την ανάλυση που έκανε η ICAP Group με βάση τους ισολογισμούς 943 επιχειρήσεων, δηλαδή όλων όσων έχουν οικονομική χρήση την περίοδο 1/7/2010-30/6/2011, παρατηρείται μείωση πωλήσεων κατά 3,5% χωρίς όμως παράλληλη μείωση του άμεσου κόστους, με συνέπεια τη μεγαλύτερη πτώση του μικτού κέρδους (-13%).

Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις σε συνδυασμό και με τα υψηλά λειτουργικά έξοδα (κυρίως έξοδα διοίκησης και διάθεσης) επέφεραν συρρίκνωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων (-71,6%).

Τα παραπάνω οδήγησαν τελικά σε ανατροπή του καθαρού αποτελέσματος, από 44,2 εκατ. ευρώ κέρδη το 2010 σε σημαντικές ζημιές (-45,8 δισ ευρώ) το 2011. Τα κέρδη EBITDA επίσης υποχώρησαν κατά 13,2% περίπου. Ενδεικτικό ακόμη είναι το γεγονός ότι το 45% των εταιρειών του δείγματος ήταν ζημιογόνες, ενώ επιδείνωση αποτελεσμάτων (κερδοφορίας) εμφάνισε το 62% των εταιρειών, το 2011 σε σχέση με το 2010.

Από τους επί μέρους τομείς, στον τομέα του Εμπορίου, τα αποτελέσματα των 266 εμπορικών εταιρειών του δείγματος, επιβεβαιώνουν πλήρως το κλίμα ύφεσης που επικράτησε στην αγορά, καταγράφοντας μείωση των πωλήσεών τους κατά 11,2% και των μεικτών κερδών κατά 9,9% στην τελευταία χρήση.

Η επιδείνωση των παραπάνω μεγεθών, σε συνδυασμό και με την αδυναμία δραστικής περικοπής των λοιπών λειτουργικών τους εξόδων (υποχώρησαν μόνο κατά 5,5%), οδήγησε σε συρρίκνωση της κερδοφορίας τους.

Τα κέρδη προ φόρου υπέστησαν πτώση 23,8% και διαμορφώθηκαν σε 9,2 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη και σε επίπεδο κερδών EBITDA οι απώλειες του εμπορίου ήταν σημαντικές (-20,7%).

Όσον αφορά τον κλάδο των Υπηρεσιών (μη συμπεριλαμβανομένων τραπεζών-ασφαλειών), ο συνολικός κύκλος εργασιών των 357 εταιρειών παροχής Υπηρεσιών κατέγραψε μείωση 9,8% και το μεικτό κέρδος υποχώρησε κατά 58,5%. Αντίθετα, η βιομηχανία ήταν ο μόνος κλάδος που εμφάνισε σχετική βελτίωση των αποτελεσμάτων του το 2011.

Οι συνολικές πωλήσεις των 256 βιομηχανικών εταιρειών του δείγματος ήταν αυξημένες κατά 13,1%, όμως η θετική αυτή εξέλιξη αναχαιτίσθηκε από το γεγονός ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με ακόμη εντονότερη αύξηση του κόστους πωλήσεων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αντίστοιχων μεικτών κερδών κατά 2,8%.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις