Translate

Υποχρεωτική δήλωση καταθέσεων για όλους


Από το 2012 για τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό

Η απόφαση αυτή ενέχει τον άμεσο κίνδυνο να κάνουν φτερά και οι τελευταίες καταθέσεις από τις τράπεζες μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα πανικού, καθώς η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση βρίσκεται στο ναδίρ.

Στη νέα φορολογική δήλωση (Ε1) που θα υποβάλουμε σε λίγους μήνες στην Εφορία καθιερώνονται νέα ξεχωριστά «κουτάκια» με κωδικούς, στα οποία μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δηλώσουμε τις καταθέσεις μας στις τράπεζες (εσωτερικού και εξωτερικού), τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής, ακίνητα, πισίνες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης μεγάλης αξίας, έσοδα που εισπράχθηκαν από τη ρευστοποίηση επενδύσεων ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και έξοδα διαβίωσης (εναλλακτικά εξετάζεται να υπάρχει ένα ξεχωριστό έντυπο δήλωσης «πόθεν έσχες» που θα συνυποβάλλεται με τη δήλωση εισοδήματος κάθε χρόνο.)

Η απόφαση για την επακριβή καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης του φορολογουμένου ενέχει τον κίνδυνο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, στην περίπτωση που κάποια κυβέρνηση θελήσει μελλοντικά να φορολογήσει τις καταθέσεις στις εγχώριες και ξένες τράπεζες να μπορεί να υπολογίσει ακριβώς πόσα έσοδα θα έχει.

Επιστροφή προστίμων

Την ίδια ακριβώς υποχρέωση με τους μισθωτούς θα έχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, με το νέο έτος καθιερώνονται φορολογικά κριτήρια «νέας γενιάς» που έχουν τη σφραγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ως στόχο να εντοπίσουν τα πραγματικά εισοδήματα 1 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών.

Χαρακτηριστικό της νέας μεθόδου φορολόγησης θα είναι ότι από εδώ και στο εξής και για κάθε χρόνο ο ελεύθερος επαγγελματίας θα καλείται να δικαιολογεί πού βρήκε τα χρήματα να αγοράσει ή να συντηρήσει τα αυτοκίνητα και τα σπίτια που έχει στην κατοχή του.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Παντελής Οικονόμου, όμως, δεν σταματούν εδώ. Στη νομοθετική ρύθμιση που προωθούν, με δεδομένο ότι τα υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται δεν εισπράττονται σχεδόν ποτέ, θα προβλέπονται ακόμη:

Eάν σε κάποιον ελεύθερο επαγγελματία επιβληθεί πρόστιμο αλλά τα δύο επόμενα χρόνια είναι συνεπής με τις φορολογικές του υποχρεώσεις, τότε θα μπορεί να ζητήσει από την Εφορία την κατάργηση του 30% του προστίμου. Εάν πράγματι είναι συνεπής, τότε αυτό αυτομάτως θα διαγράφεται. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η επιχείρηση να είναι ενεργή και να μην έχει παύσει τη λειτουργία της.

Εάν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί με την ισχύουσα νομοθεσία είναι υψηλότερα των νέων ρυθμίσεων, τότε ο φορολογούμενος θα μπορεί εντός 100 ημερών από την ψήφιση του νόμου να προσέλθει στην Εφορία και να ζητήσει ο υπολογισμός των παλαιών προστίμων να γίνει με τη νέα μέθοδο.

Καταργείται η διαδικασία της απόρριψης των βιβλίων που αποτελούσε βραχνά για κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Από τις αρχές του χρόνου τα βιβλία εκείνου που συλλαμβάνεται με φορολογικές παραβάσεις θα χαρακτηρίζονται επαρκή αλλά θα τιμωρείται είτε με διόγκωση του τζίρου είτε με προσαύξηση των φορολογικών κερδών (η ποινή θα είναι ανάλογη της παράβασης).

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις