Translate

Αυξήσεις - σοκ στο χαράτσι των ακινήτων


Τίτλους… τέλους βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, με το νέο τρόπο υπολογισμού που σχεδιάζει από το 2012 για το «χαράτσι» που θα πληρώνουν όλοι μέσω της ΔΕΗ.

Για να γεμίσουν τα άδεια ταμεία του κράτους και να καλυφθεί η αδυναμία σύλληψης της φοροδιαφυγής, των μεγαλοοφειλετών, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στρέφονται, για μια ακόμη φορά, στη γνωστή «αγελάδα» της πραγματικής οικονομίας.

Oι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, για να κλείσουν τις «μαύρες τρύπες» που εκτοξεύουν το έλλειμμα πάνω από το 10% του ΑΕΠ, προωθούν τη σύνδεση του ειδικού τέλους επί των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς, που θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρώνει η ΤτΕ!

Το σχέδιο βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και εφόσον φυσικά πάρει το «πράσινο φως» δεν αποκλείεται να περιληφθεί και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και η οποία ουσιαστικά θα είναι η «σκούπα» με όλες τις εκκρεμότητες που πρέπει να ψηφιστούν άμεσα, εν όψει της επικείμενης επίσκεψης της τρόικας στα μέσα Ιανουαρίου, ώστε να μην υπάρξουν νέοι «σκόπελοι» στις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης «μαμούθ» ύψους 89 δισ. ευρώ.

Πλήγμα στην ιδιοκατοίκηση

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, τα ποσά που έχουν ήδη προϋπολογισθεί ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία το ειδικό τέλος ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015, δηλαδή περίπου 2,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ποσό που φυσικά θα είναι πολύ υψηλότερο στην περίπτωση που από το επόμενο έτος εφαρμοστεί το νέο σύστημα υπολογισμού που θα πλήξει την ιδιοκατοίκηση και ειδικότερα τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αποκαλύπτει σήμερα η Real news, προβλέπει ότι θα γίνεται αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του ειδικού τέλους με βάση όχι τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που θα συντάσσουν οι αρμόδιες επιτροπές, αλλά με άμεση σύνδεση με τις καθαρές εμπορικές αξίες.

Η προσέγγιση δε της αγοραίας αξίας θα γίνεται μέσω της βάσης δεδομένων που έχει συστήσει η Τράπεζα της Ελλάδας και καταγράφει για κάθε τρίμηνο τις τιμές των ακινήτων.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών θα παίρνει τις συγκεκριμένες τιμές και επί του μέσου όρου των αυξήσεων που θα έχουν καταγραφεί τον προηγούμενο χρόνο θα υπολογίζει το τέλος για τα ακίνητα.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η επικρατούσα άποψη μεταξύ των στελεχών του υπουργείου είναι όπως για τις ακριβές περιοχές της χώρας λαμβάνεται ως «αντικειμενική» τιμή του νέου τύπου υπολογισμού το 90% της αγοραίας αξίας των ακινήτων, για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους.
Αντίθετα στις λεγόμενες φθηνές περιοχές, το ποσοστό που θα θεωρείται αντικειμενική αξία θα είναι το 60% της πραγματικής ή αγοραίας αξίας που θα καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδας.

Βέβαια στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις στο ειδικό τέλος, για να αποφευχθούν αντιδράσεις και να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, ώστε να μετριαστεί και το πολιτικό κόστος, υπάρχει ήδη πρόταση να υιοθετηθούν περισσότερα ενδιάμεσα ποσοστά και κλιμάκια επί των οποίων θα υπολογίζεται το «χαράτσι» επί των ακινήτων.

Χαρακτηριστικό, πάντως, της αγωνίας των στελεχών του υπουργείου λόγω της «ανομβρίας» των εσόδων και του επικείμενου «ναυαγίου» του Προϋπολογισμού είναι, εάν ο νέος… φόρος δεν αποδώσει αμέσως τα αναμενόμενα, να μην καταργηθεί το ΤΑΠ και οι ιδιοκτήτες να το πληρώσουν κανονικά το 2012.

Στα ύψη ο συντελεστής

Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ειδικού τέλους θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σχεδόν στο διπλασιασμό του ποσού που θα καλούνται να πληρώνουν στο μέλλον οι ιδιοκτήτες, ανεξαρτήτως τετραγωνικών της οικίας τους, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα για ένα διαμέρισμα στο Χαλάνδρι, πενταετίας, 62 τ.μ. και με τιμή ζώνης τα 1.550 ευρώ/τ.μ., το ειδικό τέλος ανέρχεται σε 446,40 ευρώ, αφού:

62 τ.μ. Χ 1,20 (συντελεστής παλαιότητας) Χ 6,00 ευρώ (συντελεστής ειδικού τέλους, ευρώ/τ.μ.) = 446,40 ευρώ.
Μπορεί βέβαια η αντικειμενική αξία για το συγκεκριμένο ακίνητο να είναι 1.550 ευρώ/τ.μ., όμως η εμπορική του αξία υπολογίζεται για το κέντρο του Χαλανδρίου στις 3.000 ευρώ.

Με το νέο σύστημα επομένως του υπουργείου Οικονομικών, που θα λαμβάνει ως «αντικειμενική» τιμή το 90% της εμπορικής, αυτό σημαίνει ότι θα υπολογίσει το ειδικό τέλος με 2.700 ευρώ/τ.μ.

Αμέσως ο συντελεστής του ειδικού τέλους ανεβαίνει στα 10 ευρώ (από 6 ευρώ που ήταν) και επομένως για το ίδιο ακίνητο το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης θα φθάσει τα 744 ευρώ, δηλαδή περίπου 300 ευρώ περισσότερα ή 67% ακριβότερα θα «στοιχίσει» στον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη το «παλάτι» των 62 τ.μ!

Να... γλυκάνουν την τρόικα

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ότι το εν λόγω μέτρο θα «γλυκάνει» την τρόικα, αφού θα έχει αυξημένα έσοδα, ενώ με δεδομένο ότι στην Ελλάδα το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ανέρχεται στο 85% φαίνεται ότι δεν θα αντισταθούν για πολύ στον «πειρασμό» το συγκεκριμένο ειδικό τέλος να γίνει… μόνιμος φόρος και να αποσυνδεθεί έτσι από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ώστε να σταματήσουν και οι αιτιάσεις των δανειστών μας ότι πρόκειται για έκτακτο μέτρο.

Πηγή : real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις