Translate

«Τεράστιο το κόστος διάλυσης της Ευρωζώνης»


Τις έντονες αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα των όποιων μέτρων έχουν ληφθεί μέχρι  σήμερα για την αντιμετώπιση της  κρίσης χρέους στην Ευρώπη εξακολουθούν να δημοσιοποιούν κορυφαίοι αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων ανά  τον κόσμο.
Όπως και τις  προβλέψεις τους για την πιθανότητα διάσπασης της Ευρωζώνης στους  αμέσως προσεχείς μήνες.

Τελευταίος – χρονικά – ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Πιέρ Κάρλο Παντοάν. Οι απόψεις του οποίου, ακριβώς λόγω αξιώματος, κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές, ιδίως όταν δημοσίως διερωτάται για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ!
Ο κύριος Παντοάν, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Mondo, δηλωνει πως το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό γεγονός για την παγκόσμια οικονομία και θα είχε τεράστιο κόστος «ακόμη και για χώρες όπως η Ελλάδα».
Ειδικότερα για  τη χώρα μας, ο αξιωματούχος του ΟΟΣΑ τονίζει πως «το όποιο όφελος από πιθανή αποχώρησή της από το κοινό νόμισμα θα αντισταθμιζόταν από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους και την συνεπακόλουθη ύφεση».

Πέραν αυτών, ο κύριος Πάντοαν εκτιμά πως οποιαδήποτε αποχώρηση, οποασδήποτε χώρας, από την Ευρωζώνη θα γινόταν «κερκόπορτα» για τη τελική της διάλυση!
Την ίδια ώρα η  γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ καλεί τις χώρες-μέλη του Ταμείου «να υλοποιήσουν γρήγορα τη συμφωνία για διπλασιασμό των πόρων του Ταμείου και αύξηση των δικαιωμάτων ψήφου των αναδυόμενων οικονομιών».
Η κυρία Λαγκάρντ απευθύνει έκκληση και δη αγωνιώδη καθώς διαβλέπει πως το Ταμείο σύντομα θα χρειαστεί να παρέμβει ακόμα πιο επιθετικά στην κλιμακούμενη κρίση στην Ευρώπη – προφανώς αναλογιζόμενη ενδεχόμενη ανάγκη χρηματοδότησης της Ιταλίας ή της Ισπανίας – και γνωρίζει καλά πως τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΔΝΤ δεν επαρκούν για κάτι τέτοιο.
Η κυρία Λαγκάρντ έθεσε μάλιστα και ένα χρονικό τελεσίγραφο στις 187 χώρες-μέλη του ΔΝΤ έως τον Οκτώβριο του 2012 για να εφαρμόσουν τη συμφωνία με την οποία η Κίνα θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη χώρα του Ταμείου – και θα κληθεί να συνεισφέρει το αναλογούν ποσοστό στον δρομολογούμενο διπλασιασμό των πόρων του!
Κι ενώ βρίσκεται  σε εξέλιξη η προσπάθεια εξεύρεσης  κεφαλαίων για να αντιμετωπισθεί η επέκταση της κρίσης στην Ευρώπη, οι αναλυτές δεν δείχνουν να πείθονται  ούτε από την τελευταία «επιθετική»  κίνηση της ΕΚΤ και το σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο ευρώ που δάνεισε στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ενδεικτική η δήλωση στελέχους της Standard and Poor’s στο Reuters, πως αυτό το μισό τρισεκατομμύριο της ΕΚΤ, «προσφέρει μεν πολύτιμο χρόνο αλλά δεν μπορεί από μόνο του να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την απειλή υποβάθμισης» …
Ο οίκος αξιολόγησης  έχει εδώ και μέρες «προειδοποιήσει» με υποβάθμιση σχεδόν όλη την ευρωζώνη και ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες, όπως τις Deutsche Bank, BNP Paribas, Societe Generale και UniCredit.
Στον αντίποδα όλων αυτών υπάρχουν οι … Γερμανοί. Οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση αποστασιοποιημένοι (!) από την αγωνία όλων των υπολοίπων.

Όπως για παράδειγμα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τέο Βάιγκελ, ο οποίος δήλωσε πως οι φόβοι για κατάρρευση του ευρώ είναι υπερβολικοί και πως το κοινό νόμισμα έχει μπροστά του άλλα 389 χρόνια από τα συνολικά 400 χρόνια της προβλεπόμενης ζωής του.
Ο κύριος Βάιγκελ, μέλος της κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ μέχρι το 1998, σε συνέντευξή του στην Welt υποστηρίζει πως η Ευρωζώνη θα επιβιώσει από τη σοβαρή κρίση που διέρχεται, θεωρώντας υπερβολικούς τους φόβους περί «πορείας προς τον όλεθρο».

Πηγή:protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις