Translate

Στο υπουργικό το «ηλεκτροσόκ» με τις αυξήσεις στο ρεύμα

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έρχονται σήμερα ...καμουφλαρισμένες στη συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου της χρονιάς, καθώς στην ατζέντα είναι "κρυμμένες" υπό τον γενικό τίτλο  "Θέματα του Υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής", την ώρα που στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο περιγράφονται με σαφήνεια άλλα δύο θέματα αρμοδιότητας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με την διαχείριση αποβλήτων και τις ποινικές κυρώσεις για επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Προφανώς, οι έντονες διαφωνίες στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένηςΤετάρτης σχετικά με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη για δραματικές περικοπές στις συντάξεις, οι οποίες πήγαν πιο πίσω τη λήψη των τελικών αποφάσεων, έκαναν πιο ...προσεκτική την κυβέρνηση, καθώς μία ακόμη αναβολή σε απόφαση για προγραμματισμένο θέμα - απόφαση που προφανώς αναμένει και η Τρόικα, ενόψει ιδιωτικοποίησης τμήματος της ΔΕΗ - θα βάραινε ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Επισήμως, λοιπόν, το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα, ωστόσο αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι είναι προς συζήτηση και λήψη απόφασης - άλλωστε το νέο ...ηλεκτροσόκ θα τρέξει από την 1η Ιανουαρίου.

Όπως αποκάλυψε την προηγούμενη Δευτέρα το protothema.gr, οι αυξήσεις που έχει εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου είναι της τάξης του 12% στο μέσο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ, κάτι που αντανακλά σε περίπου 9 ευρώ για κάθε 1.000 κιλοβατώρες.

Η ΔΕΗ έχει ζητήσει αύξηση …19% για να καλύψει τα αυξημένα κόστη της (ακριβότερα καύσιμα) ωστόσο το υπουργείο επιδιώκει η αύξηση να είναι συνολικά μονοψήφια κατά μέσο όρο, συνυπολογιζομένων όχι μόνο των τιμολογίων αλλά και της επιβάρυνσης που αφορά τις λεγόμενες Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ, ηλεκτροδότηση νησιών κ.α.) και της χρήσης του δικτύου και, βεβαίως, και του γνωστού, πλέον, τέλους υπέρ ΑΠΕ, από το οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος από πράσινη ενέργεια.

Για να φτάσει, πάντως, σε μονοψήφια συνολική αύξηση το υπουργείο, με δεδομένο ότι τα κόστη από τις ΥΚΩ και το τέλος ΑΠΕ - έχει ήδη αποφασιστεί να αυξηθεί κατά 4 ευρώ ανά μικρομεσαίο λογαριασμό -συνεπάγονται επιβάρυνση της τάξης του 6%, θα πρέπει τα τιμολόγια της ΔΕΗ να αυξηθούν όχι πάνω από 3% με 4%, σε μία εξέλιξη που θα αφήσει και …παραπονούμενη την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού, η οποία κινδυνεύει να κλείσει το 2012 με ζημιές.

Δεν είναι τυχαία ότι πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, αναφέρει ότι “με αύξηση του μέσου εσόδου μικρότερη του 15 %,  η λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθίσταται ιδιαίτερα προβληματική, οι εναλλακτικοί προμηθευτές οδηγούνται εκτός αγοράς και η ΔΕΗ καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια σε ένα επί ζημία μονοπώλιο. Συνακόλουθα, η ΔΕΗ θα αντιμετωπίσει το βάσιμο ενδεχόμενο μερικής τουλάχιστον στάσης πληρωμών, ήδη από το 1ο τρίμηνο του 2012 ".

Συνολικά η επιβάρυνση των λογαριασμών θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου της νέας χρονιάς και, ειδικά για τα τιμολόγια, αναμένεται να ισχύσει σε δύο δόσεις, με την δεύτερη να τοποθετείται στον Ιούλιο – εφόσον …αντέξουμε και φτάσουμε ως εκεί και ως χώρα και ως πολίτες.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις