Translate

Ανοδικά η Ευρώπη, δεν ακολουθεί η Αθήνα


Διατηρείται η ανοδική τάση στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με καύσιμο τις ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ αλλά και την διάθεση των επενδυτών στην Ευρώπη να προσπεράσουν τις αρνητικές εκτιμήσεις των αναλυτών και να κλείσουν θετικά τη χρονιά.

Προς τούτο μάλιστα «ξαναθυμήθηκαν» και τη χθεσινή επιθετική κίνηση της ΕΚΤ, με τα δάνεια-μαμούθ των σχεδόν 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα στους πρωταγωνιστές των σημερινών συνεδριάσεων να ξεχωρίζουν εκ νέου οι τράπεζες.

Στις ΗΠΑ νωρίτερα ανακοινώθηκε σαφής βελτίωση στην εβδομαδιαία πορεία της αγοράς εργασίας. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν, σε εβδομαδιαία βάση, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2008 (!), με 364.000 Αμερικανούς να αιτούνται επίδομα, έναντι 368.000 μια εβδομάδα νωρίτερα, την ώρα μάλιστα που οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν αύξηση στις 380 χιλιάδες.

Επίσης ανακοινώθηκε η επέκταση της αμερικανικής οικονομίας με ρυθμούς χαμηλότερους των αρχικών εκτιμήσεων για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς. Κυρίως λόγω σαφούς υποχώρησης των καταναλωτικών δαπανών και πρωτίστως των δαπανών για την υγεία.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,8% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου με βάση τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείο Εμπορίου, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για ανάπτυξη της τάξης του 2%.

Πάντως οι δείκτες των πωλήσεων, των παραγγελιών και των αποθεμάτων παρέμειναν αμετάβλητοι.

Με αυτά τα δεδομένα στην Ευρώπη, μετά το μέσον των συνεδριάσεων, ο DAX ενισχύεται κατά 0,7%, το Παρίσι κατά 1,2% και το Λονδίνο βρίσκεται περίπου στη μία μονάδα ανόδου. Το ευρώ αν και άνοιξε στα 1,3109 έναντι του δολαρίου, επέστρεψε στα 1,3040.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις