Translate

“Μπαμπούλας” οι κύριες, για να κοπούν οι επικουρικές…


Και μείωση 10% στις εισφορές των συνεπών εργοδοτών

Επιφυλάξεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ανοιχτές αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία αναμένεται να προκαλέσει το " πακέτο" του Υπουργείου Εργασίας με τις περικοπές των επικουρικών και τα μέτρα κατά των οφειλετών των ταμείων που θα συζητηθεί αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το σχέδιο που θα υποβάλει ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης προβλέπει μειώσεις στις επικουρικές 10%- 35% , αναδρομικά από την πρωτοχρονιά διαφορετικές σε κάθε ταμείο ανάλογα με το ύψος του ελλείμματος. Τα 5 βασικά ταμεία θα συγχωνευθούν σε ένα ώστε οι πλουσιότεροι να στηρίζουν τους ασθενέστερους, γεγονός που καταργεί ουσιαστικά την οικονομική αυτοτέλεια των ταμείων.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, η ενοποίηση των ταμείων κρίνεται αναγκαία γιατί οι αναλογιστικές μελέτες που έχει στα χέρια του δείχνουν ότι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ταμείων πρέπει να μειωθεί κατά 80% το επικουρικό των ναυτικών , κατά 34% το ΕΤΕΑΜ, κατά 32% το ΤΕΑΔΥ, κατά 45% το ταμείο των υπαλλήλων φαρμακευτικών εταιριών και των ναυτικών πρακτόρων και κατά 65% το ταμείο της ΔΕΗ

Το Υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν μειωθούν οι επικουρικές και δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής , ο κίνδυνος νέας περικοπής των κύριων συντάξεων είναι άμεσος το 2012.

Αντιδρά η ΝΔ

Η ΝΔ χαρακτηρίζει μεγάλες τις περικοπές στις επικουρικές και χωρίς τεκμηρίωση. O εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι η ΝΔ διαφωνεί με τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και δεν πρόκειται να ψηφίσει τέτοια ρύθμιση στη Βουλή. Σημείωσε, δε, ότι αυτό το μέτρο δεν αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και πως τέτοιου είδους αποφάσεις είναι έργο της επόμενης κυβέρνησης.

Στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης μέτρα για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής που αγγίζει μόνο στο ΙΚΑ τα 6 δισ. ετησίως. Κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί στον ασφαλιστικό φορέα απώλειες 450 εκατ. ευρώ ενώ η αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών φθάνει τα 6,7 δισ. ευρώ.

Μέτρα για να πιεστούν οι μεγαλοοφειλέτες εισηγούνται και οι υπάλληλοι του ΙΚΑ ανάμεσα στα οποία είναι το κλείσιμο των επιχειρήσεων , δημιουργία μαύρης λίστας τύπου “Τειρεσίας”, κατάσχεση μετοχών και ομολόγων , περιορισμός του δικαιώματος ένστασης αν δεν καταβληθεί η οφειλή κ.α.

Οι εργαζόμενοι προτείνουν τη δημιουργία κλιμακίων για 24ωρους στοχευμένους ελέγχους με μπόνους 500 ευρώ αν πετύχουν να αυξήσουν τα έσοδα κατά 15 εκ ευρώ μηνιαίως.

Εισφορές και προτάσεις

Ο υπουργός Εργασίας θα εισηγηθεί τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως και 10% για τους συνεπείς εργοδότες και να ισχύσει από την 1η Μαρτίου του 2012 το μέτρο της υποχρεωτικής πληρωμής των μισθωτών μέσω των τραπεζών με την υποχρέωση να πληρώνονται ταυτόχρονα και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων προκειμένου να κτυπηθεί η εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή ..

Η μείωση των εισφορών αποφασίστηκε κάτω από τις έντονες πιέσεις της Τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ με στόχο τη συρρίκνωση του συνολικού κόστους εργασίας.

Για το θέμα μίλησε στο συνέδριο της ΟΚΕ ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί η μείωση προκειμένου να διευκολυνθούν και οι επιχειρήσεις αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με τη μείωση του κατώτατου μισθού ενώ έκανε λόγο για λόμπι που κάνουν ορισμένοι επιχειρηματίες στην τρόικα.

Η ΓΣΕΕ απέστειλε στον πρωθυπουργό και τους κοινωνικούς εταίρους την έκθεση του διεθνούς γραφείου εργασίας για την Ελλάδα στην οποία διαπιστώνονται σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών για τους όρους αμοιβής και εργασίας των μισθωτών. Αντίθετοι στη μείωση του κατώτατου μισθού δηλώνουν και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ενώ εκπρόσωποι των εμπόρων ζητούν πάγωμα των βασικών ημερομισθίων μέχρι το τέλος του 2014. .

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις