Translate

Reuters:Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων ετοιμάζουν Μέρκελ και Σαρκοζί

πηγή:protothema.gr

Μέρκελ και Σαρκοζί ετοιμάζουν μια Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων. Στην αποκάλυψη αυτή προχωρά το πρακτορείο Reuters που τονίζει πως Γερμανοί και Γάλλοι παράγοντες έχουν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο διαβουλεύσεων και έχουν έτοιμα αρκετά εναλλακτικά πλάνα για την δημιουργία ενός «σκληρού πυρήνα» του ευρώ και μιας πιο «χαλαρής» περιφερειακής ζώνης.

Τα περί ων ο λόγος σχέδια αφορούν στη σύσταση μιας πιο «μικρής, σφικτής ευρωζώνης» με τη συμμετοχή κρατών που έχουν παραπλήσιες «δυνατότητες» και προοπτικές και μιας δεύτερης «ενότητας κρατών» σε σύνδεση με τον «σκληρό πυρήνα».

Μια πρόγευση αυτών των σχεδίων είχε δώσει προ 24ωρου ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας σε φοιτητές στο Στρασβούργο, αλλά και η κυρία Μέρκελ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, οι συζητήσεις μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού έχουν εξετάσει ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησης ή αποβολής μιας ή περισσότερων χωρών από το ευρώ, με τις υπόλοιπες να «πιέζονται» για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιονομική σύγκλιση, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών και νομισματικών πολιτικών.

Εντύπωση πάντως προκαλεί μια δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου που είναι γνώστης των σχεδίων Μέρκελ και Σαρκοζί, ο οποίος τονίζει πως ο όλος σχεδιασμός ΔΕΝ αφορά σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων αφού ούτως ή άλλως αυτή ήδη υπάρχει! Αφορά σε μια δραστική αλλαγή του γεωπολιτικού χάρτη, έτσι όπως τον γνωρίζουμε τα τελευταία 60 χρόνια, με τον κίνδυνο όμως να πυροδοτήσει νέες εντάσεις. «Σε κάθε περίπτωση αυτό θα είναι το τέλος της Ευρώπης έτσι όπως την ξέρουμε» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις