Translate

Χρεοκοπία της MF Global στις ΗΠΑ

Πηγή:http://www.protothema.gr

Η κατάρρευση της αμερικανικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας MF Global, εξαιτίας των ριψοκίνδυνων θέσεων που αποδεικνύεται πως έχει λάβει τους τελευταίους μήνες στο ευρωπαϊκό χρέος, προκαλεί τριγμούς στην αμερικανική αγορά και κινητοποιεί τους υπευθύνους της SEC, ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις από το «κανόνι».

Η εταιρεία που διευθύνει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs και πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Τζον Κορζάιν, υπέβαλε τη Δευτέρα αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.

Σε πρώτη ανάγνωση, η πτώχευσή της είχε εκτιμηθεί ως λιγότερο «επώδυνη» απ’ όσο τελικά είναι, καθώς το μετοχικό της κεφάλαιο δεν υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια δολάρια. Το γεγονός όμως πως ο κύριος Κορζάιν, στην προσπάθειά του να την μετατρέψει σε μια «μικρή Goldman Sachs», είχε προχωρήσει στο άνοιγμα εξαιρετικά ριψοκίνδυνων θέσεων στα ομόλογα Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, αλλά και στις αγορές εμπορευμάτων (όπου ήταν και ένας από τους μεγαλύτερους traders στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο), φέρνει στην επιφάνεια ανοίγματα της τάξης των 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση τις εκτιμήσεις των μετόχων και της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, η κατάρρευση της MFGlobal κατατάσσεται στην έβδομη θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες επιχειρήσεων στις ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008 και στην όγδοη συνολικά.

Παράγοντες της αγοράς πάντως δηλώνουν πως οι επιπτώσεις από το «κανόνι» της MF Global, στην οποία απασχολούνταν 2.870 εργαζόμενοι, θα είναι τελικά πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή της Lehman και πιθανότατα θα περιοριστούν άμεσα.

Η κατάρρευση της εταιρείας ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, όταν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, Standard & Poor's και Fitch την υποβάθμισαν σε μη διαβαθμισμένη κατηγορία (junk), θεωρώντας ότι είχε λάβει υπερβολικό κίνδυνο με τις θέσεις της ύψους 6,3 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις