Translate

Αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς…


Η εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα τίθεται στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φιλανδίας στο Βερολίνο.

Κατά τη διάρκειας της συνάντησης που θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα από τώρα οι υπουργοί θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, μετά τη γραπτή δέσμευση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η τελική συζήτηση θα γίνει στα πλαίσια του EcoFin και του Eurogroup αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Σε αυτό το πλαίσιο θα αποφασιστεί αν τελικά θα δοθεί η 6η δόση προς την Ελλάδα. Όπως τόνισε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, βάση για την απόφαση του Eurogroup θα είναι η έκθεση της Τρόικας.


Η Ολλανδία θέλει πιο ενεργό ρόλο της ΕΚΤ

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Ολλανδία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στην υπέρβαση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ υπογράμμισε ότι «σε μία κρίση δεν επιτρέπεται να αποκλείει κανείς τίποτε εκ προοιμίου».

Ωστόσο, δεν διαπίστωσε διαφορές απόψεων με τη Γερμανία όσον αφορά το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Αναφορικά με την ΕΚΤ, η θέση μας είναι πολύ κοντά στη γερμανική θέση ή σχεδόν ίδια» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει έναν ανεξάρτητο και ουδέτερο ρόλο.


«Διχάζει» η επιστολή Σαμαρά τις Βρυξέλλες

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η επιστολή που απέστειλε ο αρχηγός της ΝΔ  Αντώνης Σαμαράς σε ΕΕ, Eurogroup, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ διχάζει τις Βρυξέλλες.

Η επιστολή του κ. Σαμαρά κρίνεται «μάλλον θετική», δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική, ωστόσο άλλη πηγή ανέφερε ότι «δεν έπεισε τελείως». Ως εκ τούτου η τελική απάντηση των Ευρωπαίων εταίρων δείχνει «αβέβαιη».

Πηγή : www.protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις