Translate

Ταμείο - κολοσσός για 3,5 εκατ. επικουρικές συντάξεις


Το υπ. Εργασίας ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου φορέα επικουρικής ασφάλισης στον οποίο θα ενταχθούν το ΕΤΕΑΜ, το ΤΕΑΔΥ, το ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΕΤΑΤ και το ΤΕΑΙΤ. Οι μειώσεις στις συντάξεις θα κυμαίνονται μεταξύ 10% και 30%, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση κάθε Ταμείου

Ενα επικουρικό Ταμείο "γίγαντα" για 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, αλλά με συντάξεις μειωμένες κατά μέσο όρο 15%, προβλέπει το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας που παρουσιάστηκε χθες. Το ποσοστό αναπλήρωσης για την πλειονότητα των ασφαλισμένων θα διαμορφωθεί στο 20% του συντάξιμου μισθού, ενώ ακόμα και στα υγιή Ταμεία σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνά το 40% με 45%.
Σε γενικές γραμμές, στις συντάξεις η περικοπή -που θα είναι ανάλογη με την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου- θα κυμαίνεται από 10% έως 30%. Ωστόσο, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις οι συντάξεις θα "πέσουν" στο μισό, κυρίως στους ασφαλιστικούς φορείς με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 29/11 ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, στον νέο φορέα θα ενταχθούν πέντε Ταμεία: το ΕΤΕΑΜ (το επικουρικό του ΙΚΑ), το ΤΕΑΔΥ (οι δημόσιοι υπάλληλοι), το ΤΑΥΤΕΚΩ (οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα), το ΕΤΑΤ (οι τραπεζικοί υπάλληλοι) και το ΤΕΑΙΤ (εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα). Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο σε δεύτερη φάση να υπαχθεί και το ΤΕΑΠΑΣΑ, που καλύπτει τους απασχολούμενους στα Σώματα Ασφαλείας.
Οι αλλαγές θα προχωρήσουν με διαδικασίες-εξπρές και στόχος είναι οι νέες ρυθμίσεις να τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο. Ωστόσο, οι διοικήσεις θα μπορούν εντός τριμήνου να αρνηθούν την ενοποίηση αλλά στη συνέχεια τα Ταμεία θα πρέπει να επιβιώσουν χωρίς οικονομική βοήθεια (όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε... θα αναλάβουν μόνα τους την τύχη τους). Στον νέο επικουρικό φορέα θα υπάγονται 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι και ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι. Οι πρώτοι που θα επηρεαστούν από τις αλλαγές είναι οι νυν συνταξιούχοι, οι οποίοι με διαδικασίες-εξπρές θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδειξαν οι αναλογιστικές μελέτες, τα επικουρικά Ταμεία θα οδηγούνταν σε κατάρρευση ακόμη και αν δεν υπήρχε κρίση
Οσοι αποχωρήσουν από την εργασία τους τη νέα χρονιά θα καλύπτονται από το ενιαίο επικουρικό Ταμείο και θα δουν τη σύνταξή τους να υπολογίζεται με νέο τρόπο (και με βάση τα καινούργια ποσοστά vαναπλήρωσης). Οι νέες περικοπές θα γίνουν σε μία δόση και με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο.

Ειδικό καθεστώς

Ειδικό καθεστώς υπάρχει για τους νέους ασφαλισμένους (που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1993), καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης διαμορφώνεται ήδη στο 20%. Παράλληλα εξετάζεται η δημιουργία "ατομικών λογαριασμών" -όπου θα κατευθύνονται τα έσοδα από τις εισφορές- για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 2001.
Αναφερόμενος στις προωθούμενες ρυθμίσεις ο υπ. Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης επεσήμανε πως "θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ασφαλισμένων", ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται θέμα αύξησης των εισφορών.

Ο κίνδυνος

Στο "κόκκινο" βρίσκονται τα επικουρικά Ταμεία, με το έλλειμμα αυτήν τη στιγμή να υπολογίζεται σε 850 εκατομμύρια. Ουσιαστικά, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, μέσα σε μία τριετία θα οδηγηθούμε σε στάση πληρωμών.
Ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα είναι και το ότι είναι απαραίτητο να εκταμιευτεί έγκαιρα η έκτη δόση για να μην υπάρξουν προβλήματα με την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου (που προκαταβάλλονται στα τέλη Δεκεμβρίου) και του Δώρου των Χριστουγέννων από τα Ταμεία κύριας ασφάλισης. Οσον αφορά το θέμα των ομολόγων, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως δεν πουλάνε τα Ταμεία, ενώ σχετική ανακοίνωση έβγαλε χθες και το ΕΤΕΑΜ επισημαίνοντας πως "δεν προέβη σε καμία απολύτως αγορά ή πώληση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου".

Πηγή : ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις