Translate

Στις εκπτώσεις εναποθέτουν τις ελπίδες οι έμποροι

Δημητρα Mανιφαβα

Στις 15 Ιανουαρίου περιμένουν τον... Αγιο Βασίλη οι έμποροι, καθώς οι επίσημες χειμερινές εκπτώσεις που ξεκινούν την ημερομηνία αυτή αναμένεται να δώσουν ακόμη μια παράταση ζωής στον κλάδο. Κι αυτό διότι, αν και παραδοσιακά την περίοδο των εορτών πραγματοποιείται πάνω από το 25% του συνολικού τζίρου ετησίως, φέτος στην αγορά επικράτησαν εξαιρετικά «χαμηλές θερμοκρασίες». Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου κάνουν λόγο για μείωση του τζίρου που σε ορισμένους κλάδους πλησιάζει ακόμη και το 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εικόνα που ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της κατάστασης που επικρατεί στο λιανεμπόριο όλο το 2009.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για τον τζίρο που θα πραγματοποιηθεί στις εκπτώσεις είναι επίσης χαμηλές, για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, οι καταναλωτές για πραγματικούς και ψυχολογικούς λόγους θα εξακολουθήσουν να είναι συντηρητικοί ως προς τις δαπάνες τους. Δεύτερον, λόγω των προσφορών και των προεκπτώσεων που πραγματοποιούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα, οι έμποροι -και κυρίως όσοι διατηρούν μικρές και μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις- εκτιμούν ότι δεν έχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω μείωσης των τιμών σε επίπεδα τέτοια έτσι ώστε η προσέλκυση πελατών να αναπληρώσει την απώλεια εσόδων. Πάντως, αν και τα προηγούμενα χρόνια η περίοδος των εκπτώσεων ξεκινούσε με ποσοστά 30%-40% τα οποία κλιμακώνονταν για να φτάσουν έως και 70% την τελευταία εβδομάδα, οι προσεχείς χειμερινές εκπτώσεις αναμένεται να ανοίξουν με ποσοστά της τάξης του 50%-60%.

Σε μια προσπάθεια, πάντως, να προσελκύσουν καταναλωτές κατά την περίοδο των εορτών και να τους διατηρήσουν μέχρι και τις εκπτώσεις, πολλές εμπορικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν προσφορές που φτάνουν ακόμη και το 30% επί της τιμής του προϊόντος. Αλλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν μεθόδους όπως η δυνατότητα της συμμετοχής σε κλήρωση με έπαθλο ταξίδι υπό την προϋπόθεση φυσικά της πραγματοποίησης αγορών από τα καταστήματα της επιχείρησης, παροχή εκπτωτικών κουπονιών και δωροεπιταγών.

Η κατάσταση αυτή, αν και βεβαίως αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την ικανότητα προσαρμογής του λιανεμπορίου στις εκάστοτε κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, αποκαλύπτει ταυτόχρονα την αναρχία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στον κλάδο, απόρροια σε μεγάλο βαθμό των κενών και των αγκυλώσεων του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον τόσο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, όσο και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), που εκπροσωπεί τις αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, ζητούν αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, αν και οι προτάσεις τους διαφέρουν σε πολλά κρίσιμα σημεία. Σε νέο καθεστώς που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις εκπτώσεις, το ωράριο λειτουργίας και την εμπορική χωροταξία προσανατολίζεται, άλλωστε, και η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό κ. Λούκα Κατσέλη, το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο το β΄ εξάμηνο του 2010.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις