Στα 54 δισ. ευρώ ο δανεισμός για το 2010
Μέσα σε ένα άκρως αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να εκτελέσει το δεύτερο υψηλότερο δανειακό πρόγραμμα της τελευταίας δεκαετίας. Με τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να είναι πρόσφατες (έγιναν τρεις μέσα στον Δεκέμβριο) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να δηλώνει «παρών», εφόσον η χώρα χρειαστεί οικονομική βοήθεια, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα πρέπει να βρει 54 δισ. ευρώ (22,5% του ΑΕΠ) για να καλύψει τις υποχρεώσεις του Δημοσίου και το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2010.
Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσει σε πολύ προσεκτικές κινήσεις έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο το κόστος δανεισμού, το οποίο ούτως ή άλλως θα είναι και πάλι υπερβολικά υψηλό για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2010 οι δαπάνες για τόκους είναι 12,95 δισ. ευρώ, όταν οι πρωτογενείς δαπάνες ανέρχονται στα 56,84 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι τόκοι αντιστοιχούν σχεδόν στο 23% των πρωτογενών δαπανών.
Το κρίσιμο σημείο για το κατά πόσο θα εκτελεστεί ομαλά το δανειακό πρόγραμμα του 2010 και με τι κόστος θα δανειστεί η Ελλάδα είναι η κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στα τέλη του Ιανουαρίου.
Η αποδοχή του ή μη από τις διεθνείς αγορές, ως ένα Πρόγραμμα το οποίο προβλέπει τη λήψη σοβαρών διαρθρωτικών μέτρων που θα εξυγιαίνουν σε μόνιμη βάση τα δημόσια οικονομικά της χώρας, είναι και το «κλειδί» της επιτυχίας ή της αποτυχίας του δανειακού προγράμματος.
Μέσα στον Ιανουάριο το οικονομικό επιτελείο έχει να αναχρηματοδοτήσει τουλάχιστον 4,8 δισ. ευρώ που είναι οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους πιστωτές του. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του έτους το Δημόσιο να προχωρήσει και σε νέα ομολογιακή έκδοση.
Μπορεί οι βάσεις να έχουν μπει, με τον προ-δανεισμό 2 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο τα οποία θα εγγραφούν στο πρόγραμμα δανεισμού στις 4 Ιανουαρίου, όμως η συνέχεια δεν είναι καθόλου εύκολη. Το κρισιμότερο δίμηνο του 2010 αναμένεται να είναι αυτό του Απριλίου - Μαΐου. Στο διάστημα αυτό, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αποπληρώσει 22,6 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι καθαρές υποχρεώσεις του Δημοσίου ανέρχονται σε 43,7 δισ. ευρώ ή περίπου στο 18% του ΑΕΠ για το 2010.
Οπως όλα δείχνουν, το Δημόσιο θα ανακοινώνει φέτος το πρόγραμμα των εκδόσεών του κάθε μήνα, αντί για κάθε τρίμηνο που έκανε το 2009, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των δυσκολιών στις αγορές που θα προκύπτουν ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.
Επίσης, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αντλήσει 40 δισ. ευρώ από ομόλογα διάρκειας 3, 5 και 10 ετών, ενώ περί τα 9 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι βραχυχρόνιες εκδόσεις. Βέβαια, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες θα εξετάσει και πιθανή έκδοση μεγαλύτερης διάρκειας, για παράδειγμα 15ετίας, όπως έγινε και προς το τέλος του 2009.
Στο πλαίσιο της διεύρυνσης της επενδυτικής βάσης, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει και σε εκδόσεις σε διαφορετικό νόμισμα (δολάριο, γεν κ. λπ.). Τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει κάποια έκδοση σε δολάριο, αν και το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να στοχεύσει στις αγορές των ΗΠΑ, της Σιγκαπούρης και του Τόκιο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου