Translate

Ποιο είναι το μήνυμα από την 4η συνάντηση CEO Summit 2010



Ποιο είναι το μήνυμα από την 4η συνάντηση CEO Summit 2010
Μηχανή ανάπτυξης η νέα επιχειρηματικότητα

Της Χριστινας Δαμουλιανου / xd@kathimerini. gr

Οπως θα μιλούσε ένας ειλικρινής και θαρραλέος οικογενειακός φίλος μας, έτσι μίλησε ο κ. Ilian Mihov πρύτανης του INSEAD, στην 4η Συνάντηση Κορυφής CEO Summit 2010 που διοργάνωσε πρόσφατα η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, το ΙΟΒΕ και τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας. Ζητούμενο της φετινής συνάντησης, στην οποία χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ήταν η «Βιώσιμη Ελπίδα» για ένα αύριο όπου «η προβλεψιμότητα αποτελεί παρελθόν και οι κανόνες παραμένουν άγνωστοι». Γιατί «η πορεία της χώρας και η ζωή των πολιτών δεν μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται γραμμικά προς τα πάνω. Η καμπύλη έσπασε και η πλήρης απορρύθμιση της προηγούμενης κοινωνικής συνάρτησης είναι πλέον γεγονός».

Και το αισιόδοξο μήνυμα της συνάντησης είναι ότι το μέλλον δεν θα είναι άλλο από αυτό που θα δημιουργήσουμε εμείς. Ομως «με αλλά ποιοτικά κριτήρια και με διαφορετικές απ’ ό, τι στο παρελθόν αντιλήψεις για την εθνική ανάπτυξη και προκοπή». Ως πυλώνες για τη μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας από το «έχω» στο «υπάρχω» σκιαγραφήθηκαν από τους διακεκριμένους ομιλητές αξίες όπως ειλικρίνεια, ηθική, διαφάνεια, εργατικότητα, πειθαρχία, οργάνωση, κουλτούρα, αποφασιστικότητα, σύνεση, εξωστρέφεια και διάθεση για πρόσφορα. Κυρίως όμως τονίστηκε η ανάγκη για τεράστιες επενδύσεις σε ανθρώπινο και φυσικό κεφάλαιο. Σε παραγωγικότητα, καινοτομία στη διοίκηση, αλλά και στην παιδεία και στην τεχνολογική πρόοδο. Επίσης, τονίσθηκε η ανάγκη να ενισχυθούν η δημιουργικότητα, η επάρκεια, η προσαρμοστικότητα και η ευθύνη και, παράλληλα, να απενοχοποιηθούν οι έννοιες του κέρδους και της επιχειρηματικότητας.

Στην επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε με την ομιλία του ο κ. Ilian Mihov χαρακτηρίζοντάς την «μηχανή της ανάπτυξης» για τις κοινωνίες του σήμερα και του αύριο. Και, αναφερόμενος στη σημερινή κρίση στη χώρα μας, επισήμανε ότι «κάποιες από τις επείγουσες μεταρρυθμίσεις δεν είναι τόσο δύσκολες». Προϋπόθεση όμως είναι να αναγνωρισθεί η ανάγκη για διευρυμένη επιχειρηματικότητα, για τη δημιουργία απασχόλησης και πλούτου, αφού μόνο η επιχειρηματικότητα είναι αυτή που οδηγεί και σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο κ. Mihov υπογράμμισε την έλλειψη φιλικού προς το επιχειρείν περιβάλλοντος στη χώρα μας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, είναι τελευταία στην κατάταξη μεταξύ τριάντα οικονομιών του ΟΟΣΑ. Και επανέλαβε ότι «μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για τη διευκόλυνση της δημιουργίας μεταρρυθμίσεων, δεν είναι τόσο πολύπλοκες όσο πιστεύει κανείς». Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Σιγκαπούρης, όπου για να ανοίξει κάποιος τη δική του επιχείρηση απαιτούνται μόνο τρεις διαδικασίες/βήματα, ενώ ορισμένες εταιρείες μπορούν να εγγραφούν στα μητρώα μέσα σε μία μόνο ημέρα. «Αντιθέτως, στην Ελλάδα απαιτούνται δεκαπέντε διαδικασίες-βήματα. Ετσι, το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι άλλο από την κατάργηση των εμποδίων για την έναρξη μιας επιχείρησης».

Τα συμπεράσματα της συνάντησης για μια βιώσιμη ελπίδα κάθε άλλο παρά απαισιόδοξα είναι, γιατί, κυρίως, είναι ρεαλιστικά. Και μόνο το γεγονός της ψύχραιμης αναγνώρισης και του επιμερισμού της όποιας ευθύνης για τα «κακώς κείμενα» μπορούν να οδηγήσουν «στην ενστικτώδη προσπάθεια αναζήτησης από τις κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις σημείων αναφοράς, στα οποία μπορεί κανείς να στηριχθεί για να βρει το κουράγιο να επιβιώσει και να ελπίζει» αναφέρεται στην άρτια διατύπωση των συμπερασμάτων από τη διοργανώτρια εταιρεία.

Κεντρική διαπίστωση, ωστόσο, είναι ότι «το κράτος μπορεί να προσφέρει στην αγορά και στην κοινωνία μέσω της απελευθέρωσης της επιχειρηματικής δύναμης, με τη στήριξη κλάδων που είναι συμβατοί με τα φυσικά πλεονεκτήματα της χώρας, με την ενίσχυση της παιδείας, με την αναπτέρωση του επιχειρηματικού ηθικού και με την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης. Συνοψίζοντας ο πρόεδρος του Δ. Σ. της ΕΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, τόνισε ότι «δεν χρειαζόμαστε ένα κράτος που οδηγεί την αγορά, αλλά ένα κράτος που παρακολουθεί και υποστηρίζει μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που στηρίζουν την ανάπτυξη». Από τους εισηγητές υποστηρίχθηκε επίσης η επείγουσα καταγραφή και αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, όπως και η «έξυπνη ρύθμιση» των παραδοσιακών μονοπωλίων -αερομεταφορές, τηλεπικοινωνίες κ. ά. - αλλά και η προστασία της εικόνας των πολιτικών εξουσιών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις