Translate

G20: Συμφωνίες για μεταρρυθμίσεις σε τραπεζικό σύστημα και ΔΝΤ

Συμφωνία των υπουργών Οικονομικών των «20» για τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επίσης, επετεύχθη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος.

Οι χώρες της Ομάδας των 20 αναμένεται να συμφωνήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο για τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα αυξήσει το κεφάλαιο του οργανισμού και την εκπροσώπηση των αναδυομένων δυνάμεων στο συμβούλιο διοίκησης του Ταμείου και θα ενισχύσει τις αρμοδιότητές του στην εποπτεία των οικονομικών πολιτικών των χωρών, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην πόλη Κιενγκτζού της Νότιας Κορέας.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε η πηγή προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές έχουν επιδείξει καλή θέληση κατά τις συνομιλίες.

«Το σχέδιο συμφωνίας βασίζεται στις ευρωπαϊκές προτάσεις. Περί το 5% του δικαιώματος ψήφου θα μεταφερθεί, η Ευρώπη θα εγκαταλείψει δύο έδρες, αποφεύγοντας παράλληλα την υπερεκπροσώπηση ορισμένων αναδυομένων δυνάμεων», διευκρίνισε η πηγή που δεν κατονομάζεται.

Οι Ευρωπαίοι είχαν δηλώσει στις αρχές Οκτωβρίου ότι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν μία ή δύο από τις εννέα έδρες που καταλαμβάνουν (επί των 24) στο Συμβούλιο Διαχείρισης Πόρων του Ταμείου.

Τα μερίδια οικονομικής συμβολής θα αυξηθούν κατά 100%, γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση του κεφαλαίου και, κατά συνέπεια, των οικονομικών μέσων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε από το Κιεντζού ότι οι χώρες της Ομάδας των 20 συμφώνησαν για «τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση που έχει ποτέ υιοθετηθεί για τη διακυβέρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», χαρακτηρίζοντας την συμφωνία «ιστορική».

Η μεταρρύθμιση αυτή, την αναγκαιότητα της οποίας είχε υπογραμμίσει ο πρόεδρός του Λι Μιούνγκ-Μπακ, «δεν είναι ακόμη παρά μία πρόταση, η οποία πρέπει να τεθεί προς έγκρισιν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου», το οποίο θα συνέλθει στις αρχές Νοεμβρίου, δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

Η μεταρρύθμιση, η οποία υιοθετήθηκε κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 «θα νομιμοποιήσει πλήρως το διοικητικό συμβούλιο» του ΔΝΤ, πρόσθεσε.

Στο Συμβούλιο θα μετέχουν «οι δέκα μεγαλύτεροι μέτοχοι, ΗΠΑ και Ιαπωνία, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία και η ομάδα BRIC», δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, διευκρίνισε.

συνέχεια: ... www.kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις