Translate

Eurogroup: Τελεσίγραφο στην Αθήνα με τρεις όρους για το νέο Μνημόνιο


Να εγκριθεί η δανειακή σύμβαση την Κυριακή από τη Βουλή - Να εξευρεθούν 325 εκατ. - Ισχυρές πολιτικές δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούςΓια την Τετάρτη και υπό όρους μετατίθεται η οριστική απόφαση του Eurogroup για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης γνωρίζουν πολύ καλά τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλουν οι Έλληνες πολίτες», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Παρά τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη τις τελευταίες ημέρες δεν είχαμε στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να λάβουμε  αποφάσεις σήμερα»

Συγκεκριμένα, ο Γιούνκερ διευκρίνισε ότι πριν από τη σύγκληση του Eurogroup την Τετάρτη θα πρέπει η ελληνική πλευρά να εκπληρώσει τρεις βασικούς όρους. Ο πρώτος αφορά την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης την Κυριακή. Ο δεύτερος όρος είναι να εξευρεθούν πρόσθετες περικοπές ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012.

Ο τρίτος όρος αφορά στην παροχή «ισχυρών δεσμεύσεων» από τους πολιτικούς αρχηγούς για την εφαρμογή του προγράμματος.

«Το μέλλον της Ελλάδας και των πολιτών της βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής Βουλής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομίας,Όλι Ρεν. 

Εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να ενισχυθεί η παρουσία και το εύρος των δραστηριοτήτων της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα. Σκοπός της παρουσίας της Ομάδας Δράσης, όπως διευκρίνισε ο Επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν, είναι η διασφάλιση της εφαρμογής του νέου προγράμματος και η παροχή πρόσθετης τεχνικής βοήθειας σε θέματα όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η εφαρμογή του προγράμματος
αποκρατικοποιήσεων και η βελτίωση της απορροφητικότητας των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και από το Ταμείο Συνοχής.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διεμήνυσε ότι καμία δόση του νέου δανείου δεν θα εκταμιευθεί χωρίς να υπάρχει πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ερωτηθείς ποιος ήταν ο σκοπός της σημερινής συνάντησης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ο Γιούνκερ απάντησε ότι ήταν μία κίνηση τακτικής, σημειώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι αν δεν είχε συγκαλέσει το Eurogroup σήμερα το πρωί δεν θα υπήρχε συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Κληθείς να σχολιάσει στη συνέχεια το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως «παρά την έντονη ανταλλαγή απόψεων, κατά τα άλλα το κλίμα ήταν άριστο».

Τέλος, ο Πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την πεποίθηση ότι την Κυριακή, το ελληνικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου


Μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χθες το πρωί, όταν τελείωσε η τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό και την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από 15 ώρες συζήτησης και διαπραγμάτευσης, δήλωσα ότι φεύγω για τις Βρυξέλλες με την ελπίδα πως ησυνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί, και πως το Eurogroup θα εγκρίνει το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας. Το πρόγραμμα στο οποίο βασίζεται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας τα επόμενα αρκετά χρόνια.  

Δυστυχώς το Eurogroup δεν έλαβε την τελική απόφασή του για την έγκριση του νέου προγράμματος, το οποίο είναι απολύτως συνδεδεμένο με την επίσημη έναρξη και φυσικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI, μέσα από την οποία η Ελλάδα θα απαλλαγεί από 100 δις δημόσιου χρέους, δηλαδή από το 47% του ΑΕΠ σε δημόσιο χρέος.

Το Eurogroup σήμερα δεν έλαβε την τελική θετική απόφαση καθώς διατυπώθηκαν πολλές αντιρρήσεις από πολλές χώρες, αντιρρήσεις βασισμένες στο γεγονός ότι δεν ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με την τρόικα, πλήρως, τον κατάλογο των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να καλυφθεί ο δημοσιονομικός
στόχος του 2012 καθώς παρέμειναν προς διευκρίνιση μέτρα συνολικού ύψους 325 εκατομμυρίων.

Το κυριότερο όμως είναι πως το Eurogroup έλαβε σοβαρά υπόψη του το γεγονός πως δεν έχουν δοθεί ακόμη από τους Αρχηγούς όλων των κομμάτων έγγραφες, ρητές και ανεπιφύλακτες δεσμεύσεις για την υποστήριξη του προγράμματος αυτού.

Από σήμερα έως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, η χώρα μας, η πατρίδα μας, η κοινωνία μας, πρέπει να σκεφθεί και να κάνει μία οριστική στρατηγική επιλογή:

Εάν βλέπουμε τη σωτηρία και το μέλλον της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη, μέσα στην Ευρώπη, πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε ώστε το πρόγραμμα οπωσδήποτε να εγκριθεί. Και το PSI οπωσδήποτε να γίνει εμπροθέσμως πριν από τις λήξεις των μεγάλων ομολόγων του Μαρτίου.

Εάν η πατρίδα μας, ο λαός μας ευνοεί μία άλλη πολιτική που αναγκαστικά οδηγεί εκτός Ευρωζώνης και άρα και εκτός ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πρέπει αυτό να το πούμε ευθέως και στον εαυτό μας και στους συμπολίτες μας. Παρήλθε ο χρόνος της ασάφειας, της αβεβαιότητας, της αμφιθυμίας. Δεν μπορεί πλέον κανείς να κρατεί μία στάση που πατά σε δύο βάρκες. Δεν μπορεί κανείς να κρύβεται πίσω από άλλον.

Δεν μπορεί κανείς να θέλει να κάνει μονίμως τον «καλό» για λόγους εκλογικούς, για λόγους μικροπολιτικούς.

Είναι ώρα δύσκολων αποφάσεων. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε αποφάσεις δύσκολες και σε αποφάσεις ακόμα πιο δύσκολες. Έχουμε, δυστυχώς, να διαλέξουμε ανάμεσα σε θυσίες και σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες, σε ασύγκριτα πιο μεγάλες θυσίες. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ταπεινώσεις που υφίσταται μία χώρα, ένα έθνος ιστορικό και υπερήφανο και ακόμα μεγαλύτερες ταπεινώσεις που θα αναγκαστεί να υποστεί, εάν με την ψευδαίσθηση ότι διατηρούμε την υπερηφάνεια μας και την αξιοπρέπειά μας, οδηγηθούμε σε λύσεις που έχουν πολύ μεγαλύτερο κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό κόστος. Κόστος για τον κάθε πολίτη, για την κάθε οικογένεια, για την κάθε επιχείρηση. Πέρασε πια η εποχή της δημαγωγίας, της ευκολίας και των ψευδαισθήσεων. Πρέπει τώρα να πάρουμε αποφάσεις.

Θα ενημερώσω διεξοδικά τον Πρωθυπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο, τα πολιτικά κόμματα, την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στην οποία ανήκω και φυσικά ολόκληρη τη Βουλή των Ελλήνων, ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Ο λαός, ο κάθε πολίτης, ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα πρέπει να έχει πλήρη εικόνα για να μπορεί να κάνει ελεύθερα την στρατηγική και ιστορική επιλογή, την οποία πρέπει να κάνει ο καθένας και ατομικά και όλοι οι Έλληνες πρέπει να κάνουν συλλογικά.

Αυτά που πρέπει να γίνουν από τώρα έως την άλλη Τετάρτη συνιστούν μία στρατηγική επιλογή για τα επόμενα πολλά χρόνια. Και πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε, γιατί φθάσαμε εδώ, γιατί αναγκαζόμαστε να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις,
γιατί ταλαιπωρούμαστε όπως ταλαιπωρούμαστε σαν λαός, όχι μόνο οικονομικά και κοινωνικά αλλά και ηθικά. Και πρέπει να ξαναβρούμε την προοπτική μας, πρέπει να ξαναβρούμε έναν ορίζοντα ιστορικό ώστε να μπορούμε να κατευθύνουμε σωστά τα βήματά μας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από το σημερινό Eurogroup.  Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, όλα τα στοιχεία που συνιστούν τον ελληνικό δημόσιο βίο, όλα βρέθηκαν στο τραπέζι του Eurogroup. Εκτιμήσεις για τον συσχετισμό των πολιτικών
δυνάμεων, εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, ερωτήματα για τη στάση όλων των κομμάτων και όχι μόνο των κομμάτων που μετέχουν στην κυβερνητική συνεργασία, ερωτήσεις για το ρόλο των κοινωνικών εταίρων, για το ρόλο των επιχειρήσεων, για το πώς αντιλαμβάνεται ο κάθε εργαζόμενος την ευθύνη του σε σχέση με τον κάθε άνεργο. Πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες τον δικό τους ρόλο πέρα από τις ευθύνες, τις αναμφισβήτητες  και κολοσσιαίες, του πολιτικού κόσμου. Όλα βρέθηκαν στο τραπέζι. Διότι πίσω από τα τεχνικά ζητήματα υπάρχουν μεγάλα πολιτικά, ιδεολογικά, θεσμικά και ιστορικά ζητήματα.

Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν επίσημα στη Βουλή με ψήφο τις επόμενες ημέρες. Εάν πιστεύουν κάποιοι ότι τώρα πρέπει να προταχθεί οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα, είναι ελεύθεροι να κάνουν την επιλογή τους. Αλλά πρέπει τώρα να κάνουμε όλοι την επιλογή μας». 


Στην οριστικοποίηση του νέου πακέτου προσβλέπει το ΙΙF

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, ανακοίνωσε  ότι θεωρεί πως το διεθνές σχέδιο βοήθειας της χώρας θα οριστικοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη και πρόκειται να συμπεριλάβει τη συμφωνία ανάμεσα στις τράπεζες και στην Αθήνα.

«Χαιρετίζουμε τις προόδους που έγιναν για το συνολικό ελληνικό πρόγραμμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του IIF, Φρανκ Βογκλ. «Προσβλέπουμε στην οριστικοποίηση του συνολικού πακέτου, περιλαμβανομένης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI), στη βάση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στη σύνοδο του Eurogroup την 27η του περασμένου Οκτωβρίου, όταν το Eurogroup συναντηθεί την επόμενη Τετάρτη», πρόσθεσε

Πηγή : tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις