Translate

Προς συμμετοχή της ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους


Στην τελική ευθεία φαίνεται πως είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς φημολογείται ότι θα μεταφέρει στον προσωρινό μηχανισμό ευρωστήριξης, στις τιμές κτήσης, τα ελληνικά ομόλογα ύψους 50 δισ. ευρώ περίπου που έχει στο χαρτοφυλάκιο της, ώστε εν συνεχεία ο EFSF να συμμετάσχει στο PSI.

Το όφελος για την Ελλάδα, αν επιβληθεί «κούρεμα» 50% στα συγκεκριμένα ομόλογα, θα είναι 25 δισ. ευρώ περίπου, ενώ αν ο EFSF επιστρέψει στην Ελλάδα τα ομόλογα αυτά στις τιμές κτήσης (χωρίς δηλαδή να γράψει ζημίες), τότε το όφελος θα είναι 12-15 δισ. ευρώ περίπου.

Εναλλακτικά, υπάρχει το σενάριο απευθείας ανταλλαγής των ομολόγων αυτών από την Ελλάδα, χωρίς δηλαδή να μεσολαβήσει ο EFSF, με τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν. Η ονομαστική αξία των νέων ομολόγων θα είναι ίση με τις τιμές κτήσης στις οποίες αγόρασε η ευρωτράπεζα τους ελληνικούς τίτλους.

Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι έχει κατοχή της ομόλογα ονομαστικής αξίας 45-50 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της στη δευτερογενή αγορά για τη σταθεροποίηση των αποδόσεων (Securities Market Programme). Η ΕΚΤ δεν ανακοινώνει ποια ομόλογα αγοράζει, σε ποιες τιμές και ποια χρονική διάρκεια έχουν αυτοί οι τίτλοι, αλλά μόνο το συνολικό ποσό των αγορών της σε εβδομαδιαία βάση.

Οι τίτλοι αυτοί είναι κυρίως αν όχι αποκλειστικά βραχυπρόθεσμης διάρκειας, δηλαδή κάτω από τα 5 έτη. Ορισμένα από τα ομόλογα αυτά έχουν ήδη λήξει.

Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ έχει ισχυρή θέση και στο ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αγόρασε τα ομόλογα κυρίως κατά τη διάρκεια του 2010, όταν οι τιμές ήταν αρκετά υψηλότερες σε σύγκριση με σήμερα.

Εκτιμάται ότι η μέση τιμή κτήσης είναι στο 75% με 80% της ονομαστικής αξίας, δηλαδή δαπάνησε περί τα 35-38 δισ. ευρώ.

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν στην κατοχή τους ομόλογα αξίας 8 - 10 δισ. ευρώ. Καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, προκύπτει θέμα αύξησης κφαλαίου, μάλλον δεν θα συμμετάσχουν και αυτές στην ανταλλαγή ομολόγων.


Συμφωνία για το PSI

Το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε συνάντηση με τους κ.κ.Τσαρλς ΝταλάραΓιόζεφ Άκερμαν και Ζαν Λεμιέρ εκ μέρους των πιστωτών που εκπροσωπεί το IIF.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του IIF. επρόκειτο για «παραγωγικές συζητήσεις» για το PSI και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Πρόσθεσε δε ότι ο Τσ.Νταλάρα και ο Ζ.Λεμιέρ την Τετάρτη θα αναχωρήσουν για το Παρίσι όπου θα συνεχίσουν τις συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συμφωνία στους βασικούς άξονες του σχεδίου ανταλλαγής ομολόγων.

Η ονομαστική αξία των ομολόγων θα μειωθεί κατά 50%, το μέσο επιτόκιο στα νέα ομόλογα θα είναι 3,6% περίπου και η διάρκεια των νέων τίτλων 30 έτη. Από το υπόλοιπο 50% που δεν θα «κουρευτεί», το 35% θα δοθεί σε νέα ομόλογα και το υπόλοιπο 15% σε μετρητά.

Ανάλογα με το προεξοφλητικό επιτόκιο που θα επιλεχθεί (μάλλον θα είναι 10%), οι ζημίες σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα διαμορφωθούν ελαφρά πάνω από 70%, αν και εφόσον στα νέα ομόλογα ενσωματωθούν ρήτρες ΑΕΠ, τότε η ζημία θα είναι μικρότερη.

Σε ό,τι αφορά τις ρήτρες συλλογικής δράσης, θα ενσωματωθούν στα νέα ομόλογα και θα ενεργοποιηθούν εάν το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών είναι χαμηλό, όπως άλλωστε εικάζεται. 

Η πιθανή εφαρμογή των ρητρών θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός (credit event) και την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).

Πηγή : tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις