Translate

Καταργούνται οι φόροι πολυτελείας


Την κατάργηση του φόρου πολυτελείας για την ενίσχυση της αγοράς των αυτοκινήτων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αργυροχρυσοχοϊα, στα δέρματα και τις γούνες και στην κατασκευή μικρών σκαφών αναψυχής προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός κ. Π. Οικονόμου για τα πεπραγμένα των τελωνείων το 2011.

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει υπουργικές αποφάσεις για την «αντιμετώπιση φοροδιαφυγής στις εμπορευματικές συναλλαγές με το Αγιο Όρος με την τήρηση Τελωνειακών διατυπώσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή που διαπιστώνεται κυρίως σε ότι αφορά στο ΦΠΑ στις συναλλαγές από και προς το Αγιο Όρος».

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να επιβαρύνει σημαντικά τα Ι.Χ. που αποκτούν οι ανάπηροι καθώς και το πετρέλαιο που προορίζεται για βιομηχανικές, βιοτεχνικές και ξενοδοχειακές μονάδες.

Ακόμη, σχεδιάζεται η κατάργηση τελωνειακών φορολογικών απαλλαγών, η μείωση των προστίμων που επιβάλλονται για απλές τελωνειακές παραβάσεις, η προώθηση ρύθμισης για την τακτοποίηση παλαιών υποθέσεων τελωνειακών παραβάσεων και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα αλκοολούχα προϊόντα και την μπύρα.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση εξαιρέσεων πολιτών κρατών μελών της Ε.Ε. από την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων λόγω αναπηρίας έχει γίνει επεξεργασία σχεδίου διάταξης για την:

- Κατάργηση του ορίου ηλικίας των 70 ετών για την απόκτηση αναπηρικού αυτοκινήτου με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας.

- Κατάργηση της προϋπόθεσης της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για την απόκτηση αναπηρικού αυτοκινήτου με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση πεπραγμένων τελωνείων γίνεται ειδική αναφορά στο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης «Ηφαιστος» και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε 3.500 πρατηριούχους λόγω μη έγκαιρης καταχώρησης των συναλλαγών στο σύστημα. Για το θέμα αυτό, που προκάλεσε την ποινική δίωξη του πρώην γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Ι. Καπελέρη, το υπουργείο Οικονομικών προτείνει τώρα τον εξορθολογισμό των κυρώσεων και τη μη επιβολή των προστίμων για την εκπρόθεσμη καταχώρηση σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συστήματος.

Πηγή : tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις