Translate

Υπό τις πιέσεις της Τρόικας η συνάντηση εταίρων – ΓΣΕΕ!


Η σημερινή κρίσιμη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων θα ξεκινήσει στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ από το σημείο μηδέν με φόντο δύο νέα δεδομένα. Το σκληρό υπόμνημα της Τρόικας που είδε το φως της δημοσιότητας και ζητά κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση της 6μηνης προστασίας που παρέχουν στους εργαζόμενους οι συλλογικές συμβάσεις μετά τη λήξη τους και περαιτέρω ελαστικοποίηση στην αγορά εργασίας αλλά και τη συμφωνία των εταίρων στην Ισπανία που υπέγραψαν μικρή αύξηση στους μισθούς.

Εμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες σε μια ύστατη προσπάθεια να κάμψουν την αντίσταση της ΓΣΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί μια μίνιμουμ συναίνεση υπό την πίεση της Τρόικας πρότειναν πάγωμα μισθών – κατωτέρου και κλαδικών συμβάσεων- την περίοδο 2013-2015 που θα έχει λήξει η τρέχουσα ΕΣΣΕ.

Αγκάθι ωστόσο παραμένει η αύξηση 2,6% που προβλέπει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας να χορηγηθεί από τη 1η Ιουλίου 2012. Οι εργοδότες επισήμως θέλουν να τηρήσουν ότι υπέγραψαν, θεωρούν όμως ότι κανείς μικρομεσαίος δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει την αύξηση σε συνθήκες ύφεσης.

Η ΓΣΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι δε θα δεχτεί καμία πρόταση που να καταστρατηγεί την ΕΣΣΕ ενώ αρνητική προς το παρόν είναι και η θέση της για πάγωμα μισθών το 2013.

Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι εργοδότες και εργαζόμενοι θα συγκλίνουν στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Το ζητούμενο είναι αν η μίνιμουμ συμφωνία θεωρηθεί αρκετή για την Τρόικα ή θα απαιτηθεί πάγωμα των αποδοχών με νομοθετική ρύθμιση.

Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις