Δευτέρα

Παγίδες και κρυφοί φόροι για όλους


Πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου -τουλάχιστον για τους ελεύθερους επαγγελματίες- και φορολόγηση των εισοδημάτων από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που θα ξεκινάνε κατευθείαν από 18% (που ζητά το ΔΝΤ) ή 20% και θα κλιμακώνονται έως 45%, χωρίς φοροαπαλλαγές αλλά με εκπτώσεις για όλες τις δαπάνες με αποδείξεις, προβλέπουν τα σχέδια που ετοιμάζεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης και στην Τρόικα.

Την ίδια στιγμή ετοιμάζει νέο κτύπημα στα ακίνητα, με την επιβολή ενιαίου φόρου ακόμα και στα αδόμητα ή τις εκτός σχεδίου περιοχές.

Ειδικότερα το σχέδιο για τη φορολογία των εισοδημάτων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προβλέπει:

- κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης

-  κατάργηση ή περικοπή των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει (πχ το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κλπ).

-  πλήρης κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για ελεύθερους επαγγελματίες, ίσως όμως και για τα φυσικά πρόσωπα.

-  φόρος βάσει του αμερικανικού μοντέλου «έσοδα μείον έξοδα» ώστε να φορολογείται κάποιος όχι «για όσα βγάζει» αλλά για όσα του μένουν κάθε χρονιά. Δεν θα αφαιρούνται μόνο οι δαπάνες που αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων. Έτσι το εισόδημα που θα φορολογείται θα είναι το καθαρό εισόδημα το οποίο θα απομένει εάν από το συνολικό εισόδημα (μισθοί, συντάξεις, ελευθέρια επαγγέλματα, εμπορικές επιχειρήσεις, αγροτικό εισόδημα, ενοίκια κ.λπ.) αφαιρεθούν όλες οι δαπάνες που πραγματοποιεί το νοικοκυριό, ακόμα και οι λογαριασμοί ρεύματος.

-  αλλαγή στην κλίμακα φόρου εισοδήματος με συντελεστές από 18% ή 20% για τα πρώτα 20.000 ευρώ «καθαρό» εισόδημα (θα αντιστοιχεί φόρος 3600-4000 ευρώ) και έως και 45%,  για υψηλότερα εισοδήματα.

-  μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου για αποδείξεις δαπανών σε «ύποπτες» για φοροδιαφυγή επαγγελματικές ομάδες όπως τεχνίτες, κομμωτήρια κλπ.

-  ουσιαστική λειτουργία του «πόθεν έσχες».Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα ισχύσουν από το οικονομικό έτος 2014, δηλαδή θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα του 2013. Προωθούνται και μειώσεις ποινών του ΚΒΣ που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου έτους.

Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι και η παροχή κινήτρων για τη χρησιμοποίηση της κάρτας αποδείξεων, πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ενώ θα υπάρχει και ηλεκτρονική καταγραφή, σε πραγματικό χρόνο, της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης για όλες τις συναλλαγές, στο πλαίσιο των μέτρων που θα ληφθούν για την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Ενας φόρος στην κατοχή ακινήτων

Ριζικές αλλαγές έρχονται και στη φορολογία κεφαλαίου, που προβλέπουν κατάργηση όλων των δεκάδων φόρων (ΦΑΠ κλπ) και του Ειδικού Τέλους επί των Ακινήτων, αλλά και την καθιέρωση ενός ενιαίου ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Αν και θα εμφανιστεί ως «ήπιος» φόρος θα προκαλέσει νέα επιβάρυνση σε χιλιάδες νοικοκυριά αφού θα φορολογείται η κατοχή ακινήτων, χωρίς μάλιστα να εξετάζεται εάν αποφέρουν εισόδημα ή ιδιοχρησιμοποιούνται.

Ο φόρος θα επεκταθεί και στις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις, δηλαδή στα αγροτεμάχια τα οποία θα επιβαρύνονται με φόρο ακινήτων εφόσον δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Ο φόρος θα έχει χαμηλό αφορολόγητο όριο, ίσως στα 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, ενώ θα κλιμακώνεται ανάλογα με το συνολικό ύψος της περιουσίας.

Την ίδια ώρα απεργάζεται κατάργηση ή περικοπή του αφορολογήτου για απόκτηση πρώτης κατοικίας, για γονικές παροχές και κληρονομιές και για μεταβιβάσεις ακινήτων. Σχεδιάζεται ακόμη η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης όλων των εισοδημάτων από ακίνητα, με συντελεστή 20%, της φοροαπαλλαγής για τις αγροτικές γαίες που κατέχουν φυσικά πρόσωπα και η εισαγωγή ενός κανονικού φόρου κερδών κεφαλαίου-υπεραξίας στα ακίνητα.


Πηγή : protothema.gr

Πρόσωπα

Ακης Τσοχατζόπουλος Αμαντέου Αλταφάζ Ανγκελα Μέρκελ Άννα Διαμαντοπούλου Αρθούρος Ζερβός Β. Ράπανος Βγενόπουλος Βενιζέλος Βέρνερ Φάιμαν Γ. Μουρμούρα Γιώργος Ζανιάς Γκ. Χαρδούβελης Δημήτρης Δασκαλόπουλος Δώρα Δώρα Αγγελοπούλου Εβαλντ Νοβότνι Ευ. Βενιζέλος Ευ. Βενιζέλου Ευ.Βενιζέλος Ευάγγελος Βενιζέλος Ευάγγελος Βενιζέλος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Ζαν Μαρκ Ντανιέλ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Θέμης Σαρανταένας Θεόδωρος Πάγκαλος Κλ. Ναυπάκτου Κριστίν Λαγκάρντ Λ. Παπαδήμος Λοβέρδος Λουκάς Παπαδήμος Λυκούργος Μ. Ντράγκι Μ. Τσαμάζ Μάριο Μόντι Μέρκελ Μιχάλης Σάλλας. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Μπαρόζο Μπάστας Χάρης Νικου Ασκουνη Νίκου Χρυσικόπουλου Ντάλαρα Π. Οικονόμου Παπαδήμος Παπακωσταντίνου Παπούλιας Παραίτηση Καπελέρη Πολ Καζέριαν Πολ Τόμσεν Προβόπουλος Ρουμελιώτης Σάιμον Ο΄Κόνορ Σαμαράς Σαρκοζί Σόιμπλε Στουρνάρας Τσάρλς Νταλάρα Τσαρλς Νταλάρα. Φίλιππος Σαχινίδης

Ψηφιακός Κατάλογος Επιχειρήσεων

Ψηφιακός Κατάλογος Επιχειρήσεων
Ελεύθερη και Δωρεάν Καταχώρηση για Πάντα.

οι σελίδες...

με άλλη ματιά

Popular Posts

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις