Translate

Fitch: Η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης δεν είναι τέλος του ευρώ


Το Spiegel σχολιάζει το κύμα σεναρίων που «γέννησαν» οι ελληνικές εκλογές

Πιθανή ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη «δεν θα σήμαινε το τέλος του ευρώ», αναφέρει σε συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel ο πρόεδρος της Fitch Πολ Τέιλορ, λέγοντας πως είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον του Βερολίνου να διατηρηθεί το κοινό νόμισμα.

Κληθείς να σχολιάσει το νέο «κύμα» σεναρίων για αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Τέιλορ αναφέρει: «Έξοδος της Ελλάδας δεν σημαίνει το τέλος του ευρώ, καθώς πρωτίστως η Γερμανία έχει θεμελιώδες συμφέρον να διατηρηθεί το κοινό νόμισμα».

Επαναφορά του -ανατιμημένου- γερμανικού μάρκου, εξηγεί, θα έπληττε τις εξαγωγές της χώρας, το βασικό πυλώνα της γερμανικής οικονομίας.

Ο Τέιλορ απορρίπτει επίσης την επιλογή κουρέματος «α λα ελληνικά» και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, λέγοντας μάλιστα πως το ελληνικό PSI είχε «καταστροφικές συνέπειες»: «Οι επενδυτές είχαν λάβει τη δέσμευση πως η Ευρωζώνη θα στήριζε συνεχώς τα μέλη, αλλά η υπόσχεση δεν τηρήθηκε και η εμπιστοσύνη απέναντι στην Ευρωζώνη κλονίστηκε βαθιά» ανέφερε, προσθέτοντας πως οι ξένοι επενδυτές αναρωτιούνται «τι θα γίνει τώρα με την Πορτογαλία και την Ισπανία».

O κύριος Τέιλορ μιλώντας για την πιθανότητα δημιουργίας ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης ανέφερε πως δεν θεωρεί πως θα μπορέσει να κρίνει καλύτερα τις ευρωπαϊκές οικονομίες και προσέθεσε πως δεν τίθεται θέμα «πολέμου» από τον Οίκο Fitch στην ευρωζώνη καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «εάν η ευρωζώνη ήταν ένα κράτος θα την αξιολογούσαμε με ΑΑΑ».

Πηγή : tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις