Translate

ΜΕΛΕΤΗ ΙΟΒΕ : Δέκα προτάσεις για έξοδο από την κρίση


Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο από τον Γ. Στουρνάρα και τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων Ελληνοαμερικανικού, Ελληνοβρετανικού, Ελληνογερμανικού, Ελληνοϊταλικού, Ελληνογαλλικού, Ελληνοσουηδικού και Ελληνοολλανδικού


Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας

Δέκα ολοκληρωμένες προτάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, του ΙΟΒΕ και της Boston Consulting Group (BCG), παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι των επτά μεγαλύτερων διμερών επιμελητηρίων της χώρας και της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).
Τα επιμελητήρια είναι το Ελληνοαμερικανικό, Ελληνοβρετανικό, Ελληνογερμανικό, Ελληνοϊταλικό, Ελληνογαλλικό, Ελληνοσουηδικό και το Ελληνοολλανδικό.
Οι προτάσεις αυτές παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους των προαναφερόμενων επιμελητηρίων την περασμένη Δευτέρα στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και είναι:
Σύσταση κέντρου διακυβέρνησης για τον κεντρικό συντονισμό του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης: Θα δίνει άμεση αναφορά στον πρωθυπουργό και θα έχει αρμοδιότητα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τη στόχευση των δράσεων, τη διαμόρφωση προϋπολογισμού ανά υπουργείο, τη συσχέτιση δαπανών, στόχων και αποτελεσμάτων. Στο κέντρο πρέπει να συμμετέχει κεντρική ομάδα 15-20 στελεχών managers που θα έχουν τη γενική εποπτεία.


Γ. Γραμματίδης

Εφαρμογή των νόμων και των αποφάσεων: Σε αυτό τον στόχο θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο το κέντρο διακυβέρνησης. Επίσης απαραίτητη είναι η κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας με στόχο τη μείωση του όγκου της ρυθμιστικής ύλης.
Λειτουργική και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση: Τοποθέτηση μονίμων Γενικών Γραμματέων και η κατάργηση των συμβούλων των υπουργείων, Ειδικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματέων. Θα πρέπει να υπάρχει ένας Γενικός Γραμματέας ανά υπουργείο ως υπηρεσιακός διοικητής.
Υποχρεωτικό e-Government: Υποχρεωτική υποβολή αιτήσεων και έκδοση μέσω Διαδικτύου δημόσιων εγγράφων. Να υπάρχει η απαίτηση για όλες τις επιχειρήσεις που υλοποιούν δημόσιες συμβάσεις ώστε να εκτελούν όλες τις προμήθειές τους ηλεκτρονικά (προσφορές, τιμολόγια κ.λπ.).

Χ. Οικονομόπουλος

Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Πάταξης της Διαφθοράς: Στην Αρχή θα μεταφερθεί η συνολική ευθύνη η οποία θα συνεργάζεται με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Απλοποίηση διαδικασιών για την προσέλκυση επενδύσεων: Για όλες τις επενδύσεις να υπάρχει μια Αρχή. Το Invest in Greece θα λειτουργεί ως κεντρικό αδειοδοτικό όργανο.
Αμεση υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας: Σε περίπτωση που μετά το 2014 δεν έχει ολοκληρωθεί το μέχρι τότε σκοπούμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, προτείνεται η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου σε οργανισμούς όπως η ΕΤΕπ ή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με άμεση εξόφληση μέρους του δημόσιου χρέους με το τίμημα.

Μιχάλης Μαΐλλης
Σταθεροποίηση και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Να καθιερωθεί φορολογικό πλαίσιο για επιχειρήσεις και επενδύσεις σε διάστημα τουλάχιστον 10 ετών. Οι αλλαγές του θα απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία της Βουλής. Αμεση αποπληρωμή ή συμψηφισμός όλων των οφειλόμενων πληρωμών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.
Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει έναν μικρό αριθμό σημαντικών δημοσίων έργων με μεγάλη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη, προκειμένου να αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς η απορροφητικότητα των επενδυτικών κεφαλαίων του ΕΣΠΑ (απομένουν 12 δισ. ευρώ).
Ενίσχυση του δυναμικού και του εποπτικού ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδας. Η ΤτΕ να επενδύσει σε ανθρώπινους πόρους για αποτελεσματική εποπτεία αλλά και την προώθηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε συντονισμό με το Ελληνικό Ταμείο Χρημ. Σταθερότητας.

Πρόεδροι Επιμελητηρίων
Τι είπαν για τις 10 δράσεις

Τη μελέτη με τις δέκα προτάσεις παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, τόνισε ότι «οι δράσεις βοηθούν στη μείωση της ανεργίας». Ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, Χάρης Οικονομόπουλος, ζήτησε «τον εκσυγχρονισμό του αναποτελεσματικού συνταγματικού συστήματος διακυβέρνησης». Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, σημείωσε πως «οι δέκα δράσεις απελευθερώνουν την οικονομία» και ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, Ιωάννης Τσαμίχας, υπογράμμισε ότι «χρειάζεται εξάλειψη της γραφειοκρατίας και θέσπιση σταθερού φορολογικού πλαισίου».
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνοολλανδικού Επιμελητηρίου, Γρηγόρης Σκλήκας, υπενθύμισε ότι «άλλες χώρες έχουν λύσει αυτά τα προβλήματα εδώ και δεκαετίες», ενώ ο πρόεδρος του Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαρινάκης, υποστήριξε ότι «πρέπει να δούμε την Ελλάδα σαν μία επιχείρηση και τους Ελληνες ως μετόχους». Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΕΔΕ Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος δήλωσε ότι «η χώρα χρειάζεται τη βοήθεια όλων».

Πηγή : ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις