Translate

Ρεκόρ συμμετοχής με ομόλογα 197 δισ. ευρώ στο εθελοντικό κούρεμα

Βενιζέλος: «Μεγάλη επιτυχία - Δίνουμε περιθώρια να συμμετέχουν και άλλοι»



Μετά τη μεγάλη συμμετοχή των ομολογιούχων που έφτασε στα 197 δισ. ευρώ (η ποσοστό 96%) στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το λεγόμενο PSI η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαική Ενωση θα ενεργοποιήσει σήμερα και θεσμικά τις ρήτρες συλλογικής δράσης προκειμένου να μπούν στην ανταλλαγή ομόλογα συνολικού ύψους 206 δισ. ευρώ.

Οπως δήλωσε πρίν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος παράλληλα θα δοθεί παράταση μέχρι τις 23 Μαρτίου στους ομολογιούχους που κατέχουν τίτλους "αλλοδαπού δικαίου" προκειμένου να ενταχθούν κι αυτοί εθελοντικά στην αναδιάρθρωση.

Από την κατηγορία αυτή ήδη δήλωσαν συμμετοχή ομολογιούχοι που κατέχουν τίτλους αξίας 12,3 δισ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση πάντοτε σε συνεννόηση με το Eurogroup που πρόκειται να συνεδριάσει εντός ολίγου επιθυμεί να διευρύνει κι άλλο το ποσοστό συμμετοχής στην αναδιάρθρωση ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ενός πιστωτικού γεγονότος.

Η συνέντευξη Βενιζέλου

«Βγάζουμε από τις πλάτες του ελληνικού λαού ένα τεράστιο χρέος βάρος 105 δισ. ευρώ από το χρέος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής λίγο πριν από την τηλεδιάσκεψη του Eurogrοup που έχει προγραμματισθεί για τις 13.30. «Η ελληνική κυβένρηση εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξαιρετική επιτυχία» πρόσθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο που θα ακολουθήσει μετά την τηλεδιάσκεψη την ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Δράσης (CACs). Σημείωσε ότι «η συμμετοχή μπορεί να φτάσει και το 100%» καθώς παρατείνεται ως τις 23 Μαρτίου η προθεσμία συμμετοχής για τα ομόλογα αλλοδαπού δικαίου. «Είναι μια προσφορά η οποία δεν θα ξαναδιατυπωθεί δεν θα ξαναυπάρξει» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς όσους δεν συμμετέχουν ότι θα χάσουν ολόκληρο το ποσό.

O υπουργός Οικονομικών είπε ότι από τα 177 δισ. ευρώ που υπάγονται στο ελληνικό Δίκαιο κάτοχοι ομολόγων 152 δισ. ευρώ προσήλθαν εθελοντικά. Από τα 17,4 δισ. ευρώ που υπάγονται σε ξένο δίκαιο (αγγλικό, γαλλικό, ιαπωνικό ή άλλο) προσήλθαν εθελοντικά κάτοχοι ομολόγων 12,3 δισ. ευρώ. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «πολύ σημαντική συμμετοχή» των ομολογιούχων αλλοδαπού δικαίου. Από τα ομόλογα των ΔΕΚΟ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου αξίας 9,8 δισ. ευρώ τα οποία υπάγονται κυρίως στο ελληνικό δίκαιο προσήλθαν εθελοντικά κάτοχοι ομολόγων 7 δισ. ευρώ.

 Η ενεργοποίηση των CACs θα οδηγήσει τη συμμετοχή στο 95,7% καθώς θα συγκεντρωθούν ομόλογα 197 δισ. ευρώ επί συνόλου 206 δισ. ευρώ.



Πηγή : tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις