Τετάρτη

Ευκαιρία για ενεργειακή «γέφυρα»

Από: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27688&subid=2&pubid=113292500


Σε μια περίοδο κατά την οποία η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης απειλείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και συγκρούσεις, όπως της Ρωσίας με την Ουκρανία, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια σταθερά ασφαλή δίοδο για τη μεταφορά φυσικού αερίου.
Χθες η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Ωστόσο υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστεί η ροή φυσικού αερίου που προορίζεται για τις χώρες της Ευρώπης.
Κανείς, όμως, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι οι ποσότητες που θα στέλνει η Gazprom θα φθάνουν στη Δύση. Στο πρόσφατο παρελθόν η Ουκρανία παρακρατούσε μέρος τους και οι δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στράφηκαν σε τρίτους, κυρίως σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, για να αντισταθμίσουν τις μειωμένες εισαγωγές τους μέσω των αγωγών.
Με το 50% των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων στις χώρες της Ε.Ε. να προέρχεται από τη Ρωσία, είναι αδιαμφισβήτητη η ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια, ιδίως σε περιόδους κρίσης.
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η αιώνια «γέφυρα» Ανατολής - Δύσης, αναβαθμίζεται πλέον. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η κατασκευή του αγωγού TAP που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην απεξάρτηση της Ε.Ε. από τις ρωσικές πηγές. Φυσικά η Μόσχα ποτέ δεν θα σταματήσει να αποτελεί προμηθευτή, ωστόσο η μείωση των ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες?
Η Ελλάδα πρέπει να επιλύσει το ταχύτερο δυνατόν τα οποία προβλήματα υπάρχουν ακόμη για την οριστική χάραξη και κατασκευή του TAP, ώστε να εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο τρόπο τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες της Ευρώπης σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27688&subid=2&pubid=113292500

Πρόσωπα

Ακης Τσοχατζόπουλος Αμαντέου Αλταφάζ Ανγκελα Μέρκελ Άννα Διαμαντοπούλου Αρθούρος Ζερβός Β. Ράπανος Βγενόπουλος Βενιζέλος Βέρνερ Φάιμαν Γ. Μουρμούρα Γιώργος Ζανιάς Γκ. Χαρδούβελης Δημήτρης Δασκαλόπουλος Δώρα Δώρα Αγγελοπούλου Εβαλντ Νοβότνι Ευ. Βενιζέλος Ευ. Βενιζέλου Ευ.Βενιζέλος Ευάγγελος Βενιζέλος Ευάγγελος Βενιζέλος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Ζαν Μαρκ Ντανιέλ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Θέμης Σαρανταένας Θεόδωρος Πάγκαλος Κλ. Ναυπάκτου Κριστίν Λαγκάρντ Λ. Παπαδήμος Λοβέρδος Λουκάς Παπαδήμος Λυκούργος Μ. Ντράγκι Μ. Τσαμάζ Μάριο Μόντι Μέρκελ Μιχάλης Σάλλας. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Μπαρόζο Μπάστας Χάρης Νικου Ασκουνη Νίκου Χρυσικόπουλου Ντάλαρα Π. Οικονόμου Παπαδήμος Παπακωσταντίνου Παπούλιας Παραίτηση Καπελέρη Πολ Καζέριαν Πολ Τόμσεν Προβόπουλος Ρουμελιώτης Σάιμον Ο΄Κόνορ Σαμαράς Σαρκοζί Σόιμπλε Στουρνάρας Τσάρλς Νταλάρα Τσαρλς Νταλάρα. Φίλιππος Σαχινίδης

Ψηφιακός Κατάλογος Επιχειρήσεων

Ψηφιακός Κατάλογος Επιχειρήσεων
Ελεύθερη και Δωρεάν Καταχώρηση για Πάντα.

οι σελίδες...

με άλλη ματιά

Popular Posts

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις