Translate

Περνούν στο ΙΚΑ όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία


Το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας επεκτείνεται και στις ασφαλιστικές εισφορές - Κατατίθεται η σχετική ρύθμιση, γνωστοποίησε ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης - Κόντρα στην Βουλή για τις ρυθμίσεις του σχεδίου Αριάδνη

Περνούν στο ΙΚΑ όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία
Το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας επεκτείνεται και στις ασφαλιστικές εισφορές - Κατατίθεται η σχετική ρύθμιση, γνωστοποίησε ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης - Κόντρα στην Βουλή για τις ρυθμίσεις του σχεδίου Αριάδνη

To σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα προς τα ταμεία, θα περάσουν στο ΙΚΑ με νομοθετική ρύθμιση που θα έλθει σύντομα στη Βουλή και η οποία θεωρείται ως «προάγγελος» της υπαγωγής, στη συνέχεια, των συγκεκριμένων οφειλών προς τις Εφορίες.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, το επόμενο στάδιο πρόκειται να εφαρμοστεί το 2017, όταν και αυτές οι οφειλές θα εισπράττονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην εργασία για τις διατάξεις που αφορούν στο πιστοποιητικό ασφαλιστικής συμμόρφωσης, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι επεκτείνεται το φορολογικό πιστοποιητικό και σε ασφαλιστικό πιστοποιητικό, δηλαδή ο έλεγχος θα γίνεται και για τις φορολογικές και για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι έχουν προβλεφθεί ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τους ελεγκτές που θα υπογράφουν πιστοποιητικά όταν δεν πρέπει.

Για τη συνεργασία του ΣΕΠΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας, ο κ. Βρούτσης είπε ότι η οικονομική αστυνομία εμπλέκεται στο τμήμα της αδήλωτης εργασίας με τρόπο που να ενισχύει και να συμπληρώνει το ΣΕΠΕ και όχι με τον τρόπο που να το επικαλύπτει.

Διαφωνίες των κομμάτων για τις ρυθμίσεις

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις που εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα και την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και τάχθηκε υπέρ της ψήφισης επί της αρχής.

Την εκτίμηση ότι όχι μόνο δεν θα καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία, αλλά ότι θα ενισχυθούν κιόλας, διατύπωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και κατήγγειλε ότι ιδιωτικοποιείται ένας ακόμη ελεγκτικός τομέας, αυτός για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αφού θα ανατίθεται σε ελεγκτικά γραφεία, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του καταψηφίζει.

Την πεποίθηση ότι το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ» δημιουργεί ένα πλέγμα διασυνδέσεων, που θα αποτρέπει την παραβατικότητα, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος που τάχθηκε υπέρ της ψήφισης επί της αρχής. Ταυτόχρονα, όμως, προειδοποίησε ότι με τις διατάξεις που οδηγούν σε αύξηση των εισφορών στο εργόσημο μπορεί να υπάρξει αύξηση της εισφοροδιαφυγής.

Την απόφαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να μην στηρίξουν το νομοσχέδιο επί της αρχής, έκανε γνωστή ο Παύλος Χαϊκάλης, καταγγέλλοντας προχειρότητα και ελλιπή στήριξη των ελεγκτικών μηχανισμών.

Σύμφωνος με πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου, δήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, αλλά σημείωσε ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής επειδή το σύστημα «Αριάδνη» θα οδηγήσει στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Στο μεγάλο όφελος, δημοσιονομικό, ηθικό και πολιτικό, των διατάξεων αναφέρθηκε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου κυρίως διότι «γνωρίζοντας τον ακριβή αριθμό των συντάξεων μπορεί να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές». Εξέφρασε, όμως, σοβαρές επιφυλάξεις στις διατάξεις για το εργόσημο αν και το κόμμα της ψηφίζει επί της αρχής.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος κατήγγειλε ότι προωθούνται μέτρα απαλλαγής των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές και προειδοποίησε ότι τις διατάξεις για το εργόσημο θα τις αξιοποιήσουν οι εργοδότες εις βάρος όσων δουλεύουν κανονικά.


Πηγή : kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις