Τετάρτη

Δώστε ότι μπορείτε για να σωθούν οι καταθέσεις...


Δημιουργείται ειδικό ταμείο συνεισφοράς ώστε να μαζευτεί μέρος των 5,8 δις ευρώ που απαιτεί η τρόικα δίχως να θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ

Αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλει η κυπριακή ηγεσία για να διαμορφώσει μια εναλλακτική πρόταση που θα περιορίσει τουλάχιστον την επιβολή του τέλους στις καταθέσεις που αποφάσισε το  Eurogroup.  Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί θα κατατεθεί στη Βουλή  νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου στο οποίο θα κληθούν όλοι  οι Κύπριοι να συνεισφέρουν, προκειμένου  να συγκεντρωθεί ένας μέρος τουλάχιστον από τα 5,8 δις ευρώ, που προβλεπόταν ότι θα ήταν η συνεισφορά των καταθετών, στο σχέδιο διάσωσης. Οι εκτιμήσεις  για την αποτελεσματικότητα του μέτρου δεν είναι ωστόσο ιδιαίτερα αισιόδοξες. Το μεγαλύτερο  μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί προβλέπεται ότι θα προέρχεται από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Υπολογίζεται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί, με αυτό  τον τρόπο ένα ποσό γύρω στα 3 δίς. Αναγκαστικά ,φαίνεται ότι το  υπόλοιπο ποσό, στο οποίο απαιτούν οι ευρωπαίοι δανειστές θα προέλθει από τη φορολογία των καταθέσεων, καθώς οι προσπάθειες για ρωσική βοήθεια μέχρι στιγμής δεν αποδίδουν. Πρόθεση της κυπριακής ηγεσίας είναι αυτή τη φορά οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ να μην  θιχτούν. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η τρόικα  στις μέχρι τώρα επαφές , δεν έχει δώσει την τελική έγκριση της για το σχέδιο δημιουργίας του ειδικού ταμείου. Ελπίζεται ωστόσο ότι τελικά το θέμα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο.

  Από την άλλη πλευρά οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δεν φαίνεται να καρποφορούν. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ.Μενβέντεφ, ότι η κρίση στην Κύπρο δεν πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις  της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αξίζει να υπογραμμιστεί επίσης ότι η ρωσική πλευρά δεν έχει συμφωνήσει ακόμα στην παράταση εξόφλησης και στη μείωση του επιτοκίου του προηγούμενου δανείου των 2,5 δίς , όπως  ζητά η Κύπρος. Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται πάντως καθοριστικά για  την  επίτευξη συμφωνίας,καθώς όλες οι πλευρές επιμένουν ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές και πέρα από την ερχόμενη Τρίτη.


Πηγή : tovima.gr

Πρόσωπα

Ακης Τσοχατζόπουλος Αμαντέου Αλταφάζ Ανγκελα Μέρκελ Άννα Διαμαντοπούλου Αρθούρος Ζερβός Β. Ράπανος Βγενόπουλος Βενιζέλος Βέρνερ Φάιμαν Γ. Μουρμούρα Γιώργος Ζανιάς Γκ. Χαρδούβελης Δημήτρης Δασκαλόπουλος Δώρα Δώρα Αγγελοπούλου Εβαλντ Νοβότνι Ευ. Βενιζέλος Ευ. Βενιζέλου Ευ.Βενιζέλος Ευάγγελος Βενιζέλος Ευάγγελος Βενιζέλος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Ζαν Μαρκ Ντανιέλ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Θέμης Σαρανταένας Θεόδωρος Πάγκαλος Κλ. Ναυπάκτου Κριστίν Λαγκάρντ Λ. Παπαδήμος Λοβέρδος Λουκάς Παπαδήμος Λυκούργος Μ. Ντράγκι Μ. Τσαμάζ Μάριο Μόντι Μέρκελ Μιχάλης Σάλλας. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Μπαρόζο Μπάστας Χάρης Νικου Ασκουνη Νίκου Χρυσικόπουλου Ντάλαρα Π. Οικονόμου Παπαδήμος Παπακωσταντίνου Παπούλιας Παραίτηση Καπελέρη Πολ Καζέριαν Πολ Τόμσεν Προβόπουλος Ρουμελιώτης Σάιμον Ο΄Κόνορ Σαμαράς Σαρκοζί Σόιμπλε Στουρνάρας Τσάρλς Νταλάρα Τσαρλς Νταλάρα. Φίλιππος Σαχινίδης

Ψηφιακός Κατάλογος Επιχειρήσεων

Ψηφιακός Κατάλογος Επιχειρήσεων
Ελεύθερη και Δωρεάν Καταχώρηση για Πάντα.

οι σελίδες...

με άλλη ματιά

Popular Posts

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις