Translate

Δύο δισ. θα πέσουν στην αγορά έως τέλος Φεβρουαρίου

Πλήρωσε 1 δισ. από τα χρέη του το κράτος και έρχονται και άλλα…


Με ρυθμούς 1 δισ. το μήνα κινείται η διαδικασία εξόφλησης ληξιπροθέσμων χρεών του κράτους προς ιδιώτες, δίνοντας έτσι σημαντική ανάσα στην αγορά και τις επιχειρήσεις που ασφυκτιούν από τα … «άτοκα δάνεια» που έπαιρνε το δημόσιο από αυτούς, στερώντας τους τις πληρωμές, εδώ και δύο χρόνια. «Μερίδα του λέοντος» όμως από τις δόσεις των δανείων για την αποπληρωμή χρεών αποτελούν και οι πληρωμές μισθών και συντάξεων, αφού ήδη χορηγήθηκαν σχεδόν 2500 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων και πληρώθηκαν μερίσματα δικαιούχων, δηλαδή χρήματα που εμμέσως θα «κινήσουν» επίσης στην αγορά, ως ένα βαθμό.

Μέχρι σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει την πληρωμή αιτημάτων ιδιωτών ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα προχωρούν και οι επιστροφές επιπλέον φόρων ύψους 553 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης, που έχουν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως η μέχρι σήμερα πορεία δείχνει πως θα επιτευχθεί ο στόχος αποπληρωμής οφειλών ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου του 2013, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

«Ανταποκρινόμαστε έτσι, στο πλαίσιο του εφικτού, στη ζωτικής σημασίας ανάγκη της οικονομίας για ρευστότητα» ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας, που επεσήμανε πάντως πως «η αξιολόγηση των αιτημάτων θα γίνεται μεθοδικά, εντατικά, με διαφάνεια και κάτω από αυστηρούς κανόνες.

Δεν θα πάρουν πίσω ποτέ όλα τα λεφτά τους πολλές επιχειρήσεις        
Σχέδιο για «κούρεμα» χρεών ύψους 1,2 δισ. ευρώ θέτει σε εφαρμογή το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο αποπληρωμής (σε βάθος χρόνου) των οφειλών του κράτους, «σταματάει» στα 8 δισ. ευρώ. Φαίνεται δηλαδή πως η κυβέρνηση θέτει ως στόχο να μην πληρώσει ποτέ τα υπόλοιπα 1,2  από τα συνολικά 9,2 δισ. ευρώ που χρωστάει το κράτος σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να πληρωθούν μέσα στο α΄ εξάμηνο  τα 5 από τα 9,2 δισ. ευρώ, στο 9μηνο τα 6,5 δισ. και έως τέλος του χρόνου 8 δισ. συνολικά.

Εκεί φαίνεται να σταματά το πρόγραμμα αποπληρωμής χρεών του κράτους, και τελικώς δεν θα αποπληρωθεί το σύνολό τους καθώς θα ακολουθήσει «κούρεμα» κατά τα πρότυπα των οφειλών προς του φαρμακοποιούς (3,5% μεσοσταθμικά). Το κούρεμα των χρεών προς προμηθευτές κυρίως προς τη Υγεία θα κυμαίνεται σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από 2% έως και 15%

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις