Translate

Έρχεται ενιαίο σύστημα εισφορών και συντάξεων για όλους


Σε έξι ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Δημόσιο, ΝΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ)  θα συγχωνευτούν οι 60 ασφαλιστικοί κλάδοι που υπάρχουν  σήμερα (ακόμα και μετά τις ενοποιήσεις) και τα 90 τμήματα μητρώων συνταξιούχων που λειτουργούν ως ξεχωριστά κρατίδια, με δικό τους καθεστώς  εισφορών και παροχών.

Στα 6 ταμεία θα καθιερωθεί  ενιαίο σύστημα εισφορών και παροχών που θα ισχύσει για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2014 . Αυτό θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο τους ασφαλισμένους στα πρώην ευγενή ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες) που θα αντιμετωπίσουν σταδιακά  μειώσεις στις παροχές σε χρήμα –ακόμα και στις συντάξεις- ενώ αντίστοιχα θα μειωθεί και το ύψος των εισφορών που καταβάλλουν.

«Με  90 μητρώα συνταξιούχων που λειτουργούν με αποκλίσεις σαν  τσαμπιά στον κορμό  του ασφαλιστικού συστήματος, διαιωνίζεται το χάος και ο λαβύρινθος», επισημαίνει ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος στοχεύει να έχει ολοκληρώσει έως το 2014 την επιχείρηση «νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος».

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας θα προβλέπει ενοποίηση κανόνων στα ταμεία,  ενιαίο τρόπο είσπραξης των εισφορών και διασταυρώσεις μέσω των ληξιαρχείων και της ΗΔΙΚΑ ώστε άμεσα να εντοπίζονται όσοι παρανομούν, ζημιώνοντας τους ασφαλιστικούς φορείς.  Ακόμα και τα νεογέννητα,  πριν πάρουν πιστοποιητικό γέννησης, θα εφοδιάζονται  από την ΗΔΙΚΑ με τον ΑΜΚΑ  τους, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση  και για τη χορήγηση επιδόματος  τέκνων...


Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις