Translate

Στην τελική ευθεία η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου


Οι προθεσμίες, οι ενδιαφερόμενοι και οι δυσκολίες του εγχειρήματος

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία εξυγίανσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο εκτός απροόπτου θα διασπαστεί σε «καλό» και «κακό» πριν πουληθεί σε έναν από τους τρεις συστημικούς ομίλους (Εθνική – Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς).

Με βάση το μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα, έως και τις 11 Ιανουαρίου οι ενδιαφερόμενες τράπεζες θα πρέπει να έχουν υποβάλλει δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του υγιούς τμήματος του ΤΤ.

Ωστόσο, οι διοικήσεις των τραπεζών θέλουν να κερδίσουν χρόνο. Για το λόγο αυτό έχουν ζητήσει παράταση της παραπάνω προθεσμίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία μπορεί να δοθεί μόνο μετά από έγκριση της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή αναμένεται να «κλειδώσουν» οι υποψήφιοι διεκδικητές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς λήγει το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί στους ελληνικούς ομίλους για να λάβουν το τυπικό «Οκ» από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την υποβολή πρότασης εξαγοράς του «καλού» ΤΤ.

Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, όποια τράπεζα δεν υποβάλει σχετικό αίτημα στο Ταμείο έως την Παρασκευή, θα «χάσει το τρένο» διεκδίκησης του ΤΤ, καθώς εάν δεν αλλάξει ο τρέχον προγραμματισμός, δε θα μπορεί να καταθέσει δεσμευτική πρόταση για την απόκτησή του.

Από την άλλη βέβαια, ακόμη και αν μία τράπεζα λάβει την έγκριση από το ΤΧΣ, δεν είναι υποχρεωμένη να υποβάλει στη συνέχεια προσφορά. Ως εκ τούτου είναι δυνατή η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το ποιος θα ενδιαφερθεί πραγματικά για το ΤΤ και που αυτό θα καταλήξει.

Οι ίδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να διατηρήσει μετά τη διάσπασή του αυτόνομη πορεία, με μοναδικό μέτοχο του ΤΧΣ, και η διαδικασία πώλησής του να μετατεθεί για αργότερα.
Όπως επισημαίνουν σχετικά οι ίδιοι κύκλοι, η άλλοτε «πολύφερνη νύφη» λόγω της υψηλής καταθετικής της βάσης, ακόμη και μετά τη διάσπασή της θα έχει αρκετά «βαρίδια», τα οποία θα φορτωθεί ο όμιλος που θα τα απορροφήσει.

Μόνο τυχαία δεν είναι η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως αυτή αποτυπώνεται στην έκθεση για την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου συστήματος, για καταγραφή ζημιών την περίοδο 2012 – 2014.

Επιπλέον, η απορρόφηση του ΤΤ θα προσθέσει επιπλέον φόρτο εργασίας και τεχνικές δυσκολίες κατά τη διαδικασία των λειτουργικών συγχωνεύσεων που θα πρέπει να «τρέξουν» τα επόμενα χρόνια, μετά τα deals που «έκλεισαν» το 2012 (Εθνική – Eurobank, Alpha – Emporiki, Πειραιώς – ΑΤΕ – Γενική).


Πηγή : tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις