Translate

Βιομηχανία: Αύξηση τζίρου 17% και παραγγελιών 12%, τον Οκτώβριο


Αύξηση 17,3% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Οκτώβριο εφέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2011, έναντι μείωσης 8,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2011 προς το 2010.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συγκεκριμένη αύξηση του τζίρου της ελληνικής βιομηχανίας οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

α. Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων- λατομείων κατά 25,5%, και

β. Στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 18,1%.

Επίσης, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

- Στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς κατά 5,1%

- Στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 38,2%.

Αύξηση και των νέων παραγγελιών

Οι σημαντικές νέες παραγγελίες από το εξωτερικό και κυρίως από χώρες εκτός Ευρωζώνης προς την εγχώρια βιομηχανία, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 11,9% του γενικού δείκτη νέων παραγγελιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Οκτώβριο εφέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2011, έναντι μείωσης 16,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2011 προς το 2010.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι η αύξηση του δείκτη οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στη μείωση του δείκτη νέων παραγγελιών εγχώριας αγοράς κατά 4,1%, και

β. Στην αύξηση του δείκτη νέων παραγγελιών εξωτερικής αγοράς κατά 21,6% (από τις χώρες εκτός Ευρωζώνης καταγράφηκε αύξηση 29,4%).

Πηγή : kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις