Translate

Ως τις 13 Δεκεμβρίου η εκταμίευση της επόμενης δόσης


Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ικανοποιημένος από τις αποφάσεις του Eurogroup, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

Η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί ως τις 13 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας είπε πως «δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», καθώς είναι «ώρα να σκεφτούμε πώς θα αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία», ενώ ανέφερε πως «βρισκόμαστε στο ζενίθ της αξιοπιστίας μας» - «προχθές είχαμε μόνο συμμάχους» είπε χαρακτηριστικά-, αλλά πρέπει να διατηρηθεί ως κόρη οφθαλμού. Το σχέδιο του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους αποτελεί «γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα», δίνοντας στη χώρα μας την ευκαιρία να εξέλθει «από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της ύφεσης», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η συμφωνία που υπάρχει είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής και πρέπει πλέον η Ελλάδα να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό ενημερώθηκαν σήμερα οι υπουργοί της κυβέρνησης ότι οι επόμενοι μήνες είναι σκληροί.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια, ενώ δήλωσε πως «πρέπει να χτίσουμε ένα πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με ίσες ευκαιρίες για όλους». Για τη διαδικασία της επαναγοράς χρέους, είπε πως αυτή θα είναι εθελοντική και πως είναι πατριωτικό καθήκον να πετύχει. Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως υπάρχει «Plan B», αλλά αρνήθηκε να το εξειδικεύσει, ενώ σημείωσε ότι για την εκταμίευση της δόσης δεν είναι προϋπόθεση η επιτυχία του σχεδίου επαναγοράς.

Επίσης, αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας θα ανακοινώσει το σχέδιο εξόφλησης των προμηθευτών του Δημοσίου με τα χρέη του κράτους να ανέρχονται στα 9,3 δισ. έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σήμερα ή αύριο αναμένεται να δοθεί και σε δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ικανοποιημένος από τις αποφάσεις του Eurogroup και από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας πως προτεραιότητά του πλέον είναι η αλλαγή του κλίματος και στο εσωτερικό και η ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που κυρίως πλήττονται από την κρίση.

«Το τελευταίο διάστημα είχαμε το μεγάλο ζήτημα της ευρωπαϊκής μάχης. Αυτή η μάχη τερματίστηκε στο τελευταίο Eurogroup», είπε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως πλέον η κυβέρνηση στο εξωτερικό είναι αξιόπιστη. «Δεν θα επιτραπεί σε κανένα να τραυματίσει την αξιοπιστία της Ελλάδας», τόνισε, κρατώντας ωστόσο χαμηλούς τόνους, καθώς -όπως είπε- δεν θέλει να ακούσει θριαμβολογίες. «Πρέπει να κάνουμε σωστή διαχείριση των προβλημάτων. Δεν γίνεται να μιλάμε για επιτυχία, όταν είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα, τώρα όλα έληξαν. Από το χθες αντλούμε συμπεράσματα. Θα διορθώσουμε τα όποια λάθη στη λειτουργία μας», είπε.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρεί ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των υπουργών είναι απαραίτητη, όπως απαραίτητο είναι να υπάρχει και συντονισμός μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου, έδωσε σαφείς οδηγίες για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, καθώς -όπως είπε- είναι δράσεις φιλικές προς την κοινωνία και κάνουν καλό στην ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε ένα τρίπτυχο στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση: αυστηρή εποπτεία κάθε υπουργείου στον προϋπολογισμό του (θα υπάρχει ο αυτόματος μηχανισμός ελέγχου), εφαρμογή των μέτρων χωρίς χαλάρωση, και βοήθεια όλων στις αποκρατικοποιήσεις. Στόχος είναι κάθε υπουργείο να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα και για αυτό υπάρχει και ο αυτόματος μηχανισμός εποπτείας.

«Με το πλεόνασμα θα μπορούμε το 70% να το διαθέσουμε για διόρθωση αδικιών», είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έθεσε ως βασικό στόχο την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, πως σύντομα θα υπογραφεί ένα μνημόνιο μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του κάθε υπουργού, το υπουργείο του οποίου έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την αξιοπιστία του κράτους, ενώ είπε στα στελέχη της κυβέρνησης πως θα είναι κοντά τους και τους κάλεσε να θέσουν στοχοχρονοδιαγράμματα που θα τηρούνται.

«Θα είμαι πλέον ελάχιστα στο Μαξίμου και συχνά στα υπουργεία, θα είμαι ένας διαφορετικός πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το τιτάνιο έργο που έκανε σε σύντομο διάστημα, αλλά και τους υπουργούς που, όπως είπε, τα έδωσαν όλα σε σημείο αυτοθυσίας.


Πηγή : kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις