Translate

Δεν θα αλλάξει ο κατώτατος, αλλά μειώνονται οι μισθοί

Θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Απρίλιο του 2013


Από τον Απρίλιο του 2013, θα εφαρμόζεται σε πανελλήνια κλίμακα ο θεσμός του κατώτατου μισθού που θα αποτελεί το πιο χαμηλό μισθολογικό επίπεδο. «Δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός», έσπευσε να διαβεβαιώσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (ν.4046/2012), να διαμορφώσει ένα νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο». Όπως επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας, «ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι «το σύστημα καθορισμού των μισθών στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με ένα ελάχιστο ύψος μισθού το οποίο θα νομοθετείται από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Η νομοθέτηση του λεγόμενου κατώτατου μισθού, αποτελεί δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου. Ο διάλογος για τη δημιουργία του νέου μηχανισμού ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 και έχει οριστεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2012.
 
Το μέτρο του κατώτατου μισθού θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του Απριλίου του 2013. Ο νόμος πάντως θα έχει ως αποτέλεσμα να περικοπούν τα μπόνους που παίρνουν οι εργαζόμενοι ανά τριετία.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μισθοί φτάνουν σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας

«Η κυβέρνηση, με αποκλειστική ευθύνη και των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν, βάζει ταφόπετρα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, παραβιάζοντας ακόμα και το Σύνταγμα της χώρας, και στην ίδια τη ΓΣΕΕ, αφού ο κατώτερος μισθός θα καθορίζεται πλέον όχι με συλλογικές διαπραγματεύσεις και συνυπογραφή εργατικών και εργοδοτικών φορέων, αλλά με απόφαση του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας», υποστηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.

«Η ρύθμιση αυτή προωθείται για να μπορεί η μνημονιακή κυβέρνηση, χωρίς κανένα θεσμικό εμπόδιο, να φτάσει τον κατώτερο μισθό στα επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας, όπως ακριβώς προβλέπει το 2ο Μνημόνιο, την «ιδιοκτησία» του οποίου ανέλαβε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού εργασίας ότι με την απόφασή του δεν θα μειώσει ακόμα περισσότερο τον κατώτερο μισθό μοιάζει με φθινοπωρινό ανέκδοτο», προσθέτει ο κ. Στρατούλης και υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση με τη νέα ρύθμιση για τον κατώτερο μισθό ικανοποιεί τις ορέξεις των εγχώριων μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και τις απαιτήσεις των Γερμανών Βιομηχάνων για μετατροπή ολόκληρης της χώρας μας σε μια ειδική οικονομική ζώνη με μισθούς και εργασιακές σχέσεις Κίνας».

 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  προειδοποιεί την κυβέρνηση, την τρόικα και την κυρία Μέρκελ ότι «θα πάρουν από τους εργαζόμενους την απάντηση που τους αξίζει με την πάνδημη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια των επόμενων ημερών στο Σύνταγμα και σε όλη τη χώρα και με την κλιμάκωση των αγώνων τους για να μην περάσει το νέο πακέτο των μέτρων και για να φύγουν το ταχύτερο δυνατό».


Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις