Translate

Κατάρρευση ιστορικών ελληνικών επιχειρηματικών οικογενειών


Κάθε ελληνική οικογένεια έχει να διηγηθεί ένα δράμα κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς κρίσης. Ολοι έχουμε, π.χ., έναν άνεργο αδελφό, ξάδελφο ή κολλητό φίλο και έχουμε προσπαθήσει να του βρούμε καμιά δουλειά ή και ει δυνατόν να τον ενισχύσουμε σε κάποια έκτακτη ανάγκη. Αν κάτι εξάλλου κρατά την κοινωνία μας ακόμα όρθια είναι η αλληλεγγύη και ο περίφημος οικογενειακός ιστός. Ενα άλλο επίσης απόλυτα ελληνικό χαρακτηριστικό είναι ο επονομαζόμενος «οικογενειακός χαρακτήρας» των επιχειρήσεών μας. Σχήματα που πηγαίνουν από γενιά σε γενιά, όμιλοι χτισμένοι με ιστορία αποτελούν πλειονότητα σε μια αγορά που παρά την εξέλιξη διατήρησε τα εθνικά χαρακτηριστικά της. Να, όμως, που η κρίση έρχεται να αλλάξει κι αυτό το ελληνικό δεδομένο, μια και οι εγχώριοι οικογενειακοί όμιλοι που χάθηκαν στη σκόνη του κραχ είναι πλέον πραγματικότητα. Το «business stories», λοιπόν, παρουσιάζει σήμερα τις οικογενειακές εκείνες επιχειρήσεις που την τελευταία διετία  έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Τις εταιρείες που ενώ ήταν στο παρελθόν ακμαίες και ισχυρές, σήμερα βρίσκονται μεταξύ φθοράς, αφθαρσίας, άρθρου 99 ή ακόμα και χρεοκοπίας.

PETZETAKIS
Ο άρχοντας των πλαστικών έγινε φυγάς
Υπήρξε φίλος με την επιχειρηματική και πολιτική ελίτ της χώρας. Αστός, μπον βιβέρ, γλυκομίλητος άνθρωπος, με αγάπη στην καλή ζωή, τις «ακριβές» γυναίκες, τα σπορ αυτοκίνητα κι όλα αυτά που θα ποθούσε ο καθένας. Με μία διαφορά όμως: ο κ. Γιώργος Πετζετάκις δεν τα ποθούσε απλά, τα είχε κιόλας. Ωσπου με βίαιο τρόπο τα έχασε πριν από 15 ημέρες. Ο φίλος και συνεργάτης του βιομηχάνου κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, στα τέλη του 2011, όταν και τον πρωτοσυνέλαβαν για χρέη προς το Δημόσιο, δήλωνε αγανακτισμένος στο «ΘΕΜΑ»: «Ο Γιώργος δεν είναι δα και ο φοροφυγάς που κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν. Δεν είναι δα και ο… Ρωχάμης». Ποιος θα του το ’λεγε πως λίγους μήνες αργότερα ο κολλητός του φίλος, στο όνομα του οποίου έπινε νερό και ορκιζόταν, θα αντέγραφε τον διαβόητο κακοποιό. Φυγάς δεκάδες φορές ο Βαγγέλης Ρωχάμης, φυγάς λοιπόν εδώ και μία εβδομάδα ο πάλαι ποτέ άρχων των πλαστικών σωλήνων.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που με την ανακοίνωση της δεκαετούς ποινής φυλάκισης χωρίς αναστολή του επιχειρηματία για χρέη 4 εκατ. ευρώ προς το κράτος έλεγαν πως ήταν θέμα ωρών η παρουσίασή του στην Αστυνομία. «Είναι θέμα τιμής. Να το δείτε που θα παραδοθεί και τελικά θα δώσει και τα χρήματα», μας είπε πρώην σύμβουλος του επιχειρηματία, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Κι όμως, για μια ακόμη φορά ως και οι στενότεροι συνεργάτες και φίλοι του κ. Πετζετάκι διαψεύστηκαν. Το αγαπημένο παιδί της κοσμικής και επιχειρηματικής Αθήνας εδώ και εβδομάδες είναι εξαφανισμένο από προσώπου Γης. Τα σενάρια τον φέρνουν εκτός Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα σε χώρα της Μέσης Ανατολής, όπου φέρεται να είχε καταφύγει πολύ πριν από την εις βάρος του απόφαση. Σε επικοινωνία που είχαμε με την εταιρεία, κανείς δεν γνώριζε κάτι, ενώ συνεργάτιδά του μας είπε πως είχε να εμφανιστεί πάνω από έναν μήνα εκεί. Αλλο σενάριο υποστηρίζει ότι ο κ. Πετζετάκις βρίσκεται ακόμα στην Αθήνα, κρυμμένος σε φιλικό του σπίτι στην παραλιακή ζώνη της πόλης, προσπαθώντας να συγκεντρώσει μέσω τρίτων μέρος του ποσού που οφείλει προκειμένου να γλιτώσει τη βαριά καταδίκη.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση Πετζετάκι συγκλονίζει την Αθήνα. Δύσκολα μπορεί εξάλλου να πιστέψει κανείς πως από μια περιουσία που άγγιζε περί τα 100 εκατ. ευρώ, με πολλά ακίνητα σε όλη την Αττική, κότερα, χρυσαφικά και σκάφη, δεν έχει μείνει τίποτα. Αν και ήταν γνωστή η ροπή του businessman στην πολυτέλεια, και πολύ περισσότερο της συζύγου του Ντονατέλας και ζούσαν σε ένα εκπληκτικό παλιό αρχοντικό στην Κηφισιά, με γήπεδα μπάσκετ και τένις, κανείς δεν πιστεύει πως αυτή τη στιγμή δεν έχει κάπου κρυμμένα τα απαραίτητα 4 εκατ. ευρώ τα οποία θα τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Κι όμως, η περυσινή εξομολόγηση του κολλητού του κ. Πετζετάκι, κ. Λαμπρόπουλου, ίσως και να λύνει εν μέρει το μυστήριο αυτό. «Ο Γιώργος έφτασε στο σημείο να εκποιήσει προσωπικά περιουσιακά στοιχεία για να στηρίξει την εταιρεία και να πληρώσει το προσωπικό. Το πρόβλημα όμως των χρεών προς το κράτος δημιουργήθηκε από μια εταιρεία με την οποία ο όμιλος Πετζετάκις βρίσκεται εδώ και ενάμιση χρόνο σε δικαστική εκκρεμότητα: την ελβετική Javes Services, η οποία είχε τάξει ένεση ρευστότητας 300 εκατ. δολαρίων, όμως ξεγέλασε τον επιχειρηματία», τονίζει ο κ. Λαμπρόπουλος. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως επιχειρηματίας, φίλος του κ. Πετζετάκι, διέδιδε την προηγούμενη εβδομάδα πως πριν από καιρό ο γόνος της μεγάλης βιομηχανικής οικογένειας του είχε ζητήσει δανεικά. Εντύπωση όμως προκαλεί κι ένα παράλληλο γεγονός. Πώς ενώ για πολλές άλλες περιπτώσεις οι Αρχές κινούνται με πρόγραμμα και πετυχαίνουν τις συλλήψεις, στην περίπτωση του μεγάλου αυτού επιχειρηματία επιδεικνύεται μεγάλη κωλυσιεργία. Σύμφωνα με πηγές μας, παρά το ότι ο κ. Πετζετάκις εδώ και μέρες είναι φυγάς και δεν παρουσιάζεται αυτοβούλως, καμία διαδικασία δεν έχει κινηθεί εναντίον του, ενώ μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές δεν έχει υπάρξει διεθνές ένταλμα εις βάρος του. Θα πρέπει να πούμε πως στις περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη συνδρομή ξένων χωρών με τις οποίες υπάρχουν συμφωνίες σε δικαστικό επίπεδο. Ανθρωποι του περιβάλλοντος Πετζετάκι μιλούν αυτή την περίοδο για την αδελφή του επιχειρηματία κυρία Σίσσυ Πετζετάκι, που με τις υψηλές πολιτικές διασυνδέσεις της φέρεται να προσπαθεί με νύχια και με δόντια να βοηθήσει τον αδελφό της τόσο με τις γνωριμίες της όσο και με κάθε δυνατή οικονομική συνδρομή.

SATO
Από τον Αρη στον... Πλούτωνατης κρίσης
Η εταιρεία που συνδέθηκε με τη Θεσσαλονίκη, η φίρμα της οποίας ταυτίστηκε όσο καμιά άλλη με τη μεγάλη ομάδα μπάσκετ του Αρη, των Γκάλη και Γιαννάκη τη δεκαετία του ’80, βραβεύτηκε για την καινοτομία της το 1987 και θεωρούνταν το 10 το καλό, σήμερα βρίσκεται στη δύσκολη θέση να έχει καταθέσει πρόταση υπαγωγής της στο άρθρο 99. Οταν πριν από 44 χρόνια ο κ. Σωτήρης Θεοδωρίδης κατέβηκε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, ήταν αποφασισμένος να πετύχει το στοίχημα που είχε βάλει με τον εαυτό του, ότι θα κάνει δηλαδή το brand SATO συνώνυμο των επίπλων γραφείου. Παρόλο που ο πατέρας του Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης ήταν επιφυλακτικός απέναντι σε αυτό του το εγχείρημα, εκείνος πήρε το ρίσκο - όπως έκανε και αργότερα με την Pasal. Κι έτσι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι περισσότερες επιχειρήσεις, αλλά και αρκετοί ιδιώτες, είχαν εξοπλίσει τα γραφεία τους με έπιπλά του. Ηταν 2008 όταν ο κ. Σωτήρης Θεοδωρίδης πήρε την απόφαση να παραδώσει το τιμόνι της εταιρείας στον γιο του Γιώργο και να στραφεί προς νέα αντικείμενα, όπως είναι τα εμπορικά κέντρα. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, ο κ. Γιώργος Θεοδωρίδης μαθήτευσε στο πλευρό του πατέρα του μέχρι να αναλάβει τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Ολοι μιλάνε για έναν πολύ αριστοκρατικό νεαρό, αληθινό κολεγιόπαιδο, με εξαιρετική ευγένεια και στυλ. Μόνο που εκείνος ανέλαβε την εταιρεία σε μία από τις πιο δυσχερείς οικονομικές συγκυρίες.

Το 2007 οι πωλήσεις του γκρουπ SATO έφταναν τα 100 εκατ. ευρώ, πάνω από 650 άτομα απασχολούνταν σε αυτήν, ενώ είχε πατήματα και σε τρίτες χώρες. Παράλληλα ο κ. Σωτήρης Θεοδωρίδης ανακοίνωνε μεγαλεπήβολα σχέδια στα εμπορικά κέντρα με τη δημιουργία του «Athens Heart». Ενός mall του οποίου η τύχη από την αρχή φάνηκε πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της μεγάλης κρίσης που ήδη έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας και που για έναν περίεργο λόγο, ενώ όλοι πίστευαν πως πρώτο αυτό θα παρουσίαζε προβλήματα λόγω αυτής της συγκυρίας, η SATO -έστω και για λίγο, όπως λένε οι κακές γλώσσες- το πρόλαβε. Αν μπορεί να προσδιοριστεί ο κατήφορος που πήρε η SATO από κάτι, αυτό είναι η λέξη «ντόμινο». Τα πρώτα δείγματα του κραχ αφορούσαν μια σειρά από σήματα της βορειοελλαδίτικης οικογένειας, όπως τα Bo Concept, ENTOS, Maison Coloniale, Divani & Divani. Το αξιοπερίεργο, όμως, ήταν πως ενώ η επιχείρηση βούλιαζε, την ίδια στιγμή ο κ. Θεοδωρίδης έριχνε χρήμα σε μεγαλεπήβολα σχέδια εμπορικών κέντρων. Πολλοί, λοιπόν, είναι εκείνοι που θεωρούν θέμα χρόνου τη μετακύλιση του προβλήματος SATO και στη συγγενή Pasal Development, την εταιρεία διαχείρισης του «Athens Heart». Ενα εμπορικό κέντρο το οποίο επί δύο χρόνια βάζει και βγάζει πωλητήρια, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και ως προς μια επένδυση που ήθελε να υλοποιήσει στη Νέα Λάμψακο, ύψους 20 εκατ. ευρώ. Βέβαια δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως δεν είναι δυνατόν η SATO να ζητά προστασία από τους πιστωτές της δίχως να έχει κάποιο πλάνο και για τις άλλες δραστηριότητες των μελών της οικογένειας Θεοδωρίδη, όπως το  «Athens Heart» και η επένδυση στην ενέργεια με τη SATO Energy. Μάλιστα οι πιστωτές κάνουν λόγο για προσπάθεια αναδιάρθρωσης της εταιρείας επίπλων που εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια όχι για να εξασφαλίσει κεφάλαια σωτηρίας προς αυτήν, αλλά για να μετακυλίσει χρήματα προς άλλες επενδύσεις εκτός εταιρείας.


Η συνέχεια του άρθρου στο protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις